Günümüzde lüks markalar kripto, NFT ve metaverse teknolojilerine yatırımlarını arttırıken, geriye kalan birçok marka Web3'teki son teknoloji yatırımları konusunda aceleci davranmıyor
Bazı lüks markalar şimdiden metaverse ve kripto kervanına katılırken, diğerleri Web3'teki son teknolojik gelişmeler hakkında aceleci davranmıyorlar. Örneğin, LVMH'nin başkanı Bernard Arnault bir kazanç çağrısında, Fransız lüks grubunun "10 Euro'luk sanal ayakkabı satmakla ilgilenmediğini" ve bunun yerine "gerçek dünyada, gerçek ürünler satarak" olduğunu söyledi.
LVMH'nin dijital varlıklara bakış açısı, diğer birçok lüks marka ile benzer. Buna en güzel örnek Hermès, metaverse'i izleyicilerle etkileşim kurmak için bir araç olarak değerlendiriyor olsa da, lüks Hermès, ikonik çantalarından ilham alan dijital varlıkları satmak konusunda pekte sıcak bakmıyor. Nitekim lüks şirketler metaverse varlıkları için benzer görüşe sahipken, ana ödeme yöntemi olarak kripto para biriminin potansiyeli hakkında daha ılımlı bir tutuma sahip.
Kısa süre önce Vogue Business'ın haberine göre, Gucci'nin New York, Los Angeles, Miami, Atlanta'daki mağazalarda Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Wrapped Bitcoin, Litecoin, Shiba Inu ve ABD dolarına endeksli beş sabit para dahil 12 kripto para birimini kabul edeceğini duyurdu.
LVMH'ye ait marka olan Hublot, 2018'de yalnızca Bitcoin ile satın alınabilen “Big Bang Blockchain” adlı bir koleksiyoncu saatini piyasaya sürerek fark yaratmayı başardı. Phillipp Plein ve Franck Muller'in yanı sıra Norwegian Air ve LOT Polish Airlines gibi büyük havayolları, özel jet kiralama ve hatta lüks oteller de kripto ödemelerini kabul ediyor.
Bu trendin temelinde ne var?
2.330'dan fazla ABD'li tüketiciyle yapılan PYMNTS ve BitPay araştırması, tüketicilerin yüzde 23'ünün veya yaklaşık 59.6 milyon yetişkinin 2021'de kripto para birimine sahip olduğunu vurguladı.
Araştırmada, “Y kuşağı yüzde 32 ile 'çok' veya 'son derece' değişme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleme olasılığı en yüksek, ardından Z Kuşağı tüketicileri ve her ikisi de yüzde 27 ile köprü Y kuşağı geliyor” dedi.
Bu arada, orta gelirli tüketicilerin yüzde 18'inin dörtte birinden fazlası, kripto ödemeleri sunmazlarsa tüccarları değiştirme olasılığının "çok" veya "son derece" olduğunu belirtti.
ABD kripto para borsası Gemini'den Kasım 2021 ile Şubat 2022 arasında gerçekleştirilen farklı bir anket, Amerika Birleşik Devletleri, Latin Amerika ve Asya Pasifik'teki tüm kripto para birimi sahiplerinin yaklaşık yarısının 2021'de ilk kez kripto satın aldığını gösterdi. Açıkça, enflasyon ve küresel ekonomik gerileme, kripto yatırımcılarının sayısını daha da artıracak.
Kripto para endeksinde belirsizlikler
Tabii ki, hareket zorlukları olmadan olmayacak. Genç yatırımcılar kripto para birimini geleceğin yatırım aracı olarak değerlendirebilirken, gerçek şu ki dijital varlıklar yüksek oynaklık ve bir miktar enflasyonun etkilerini yaşıyorlar. Buna göre lüks markalar da, yatırımlarının getirisi konusunda hala netleşebilmiş değiller.
Bu bağlamda, dijital varlığın değerinin tek bir günde yüzde 5 hatta yüzde 10 dalgalandığını göz önünde bulundurarak, etiketler lüks ürünleri Bitcoin'de fiyatlandırma konusunda endişe duymakta haklılar. 2021'de Bitcoin'in değeri yüzde 30 düşerek 30 bin dolara gerilemişti.
The Motley Fool'a göre daha küçük kriptolar daha da büyük fiyat dalgalanmalarına sahip olabilir. Bunlar, bir işletmenin karlılığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Altyapıyı oluşturmak ve güvenilir üçüncü taraf satıcılarla ortaklık kurmak
Lüks bir etiket için kripto para birimi ödeme ağ geçidi olabilecek güvenilir bir üçüncü taraf satıcı bulmak, özel olarak düşünülmesi gereken başka bir görevdir. Süreç sadece hizmet ve işlem ücretleriyle birlikte gelmekle kalmıyor, aynı zamanda lüks markanın da kendisini dolandırıcılık riskine açması gerekiyor. Şirketler, üçüncü taraf satıcının ağını bilgisayar korsanlarına karşı koruyan güvenli bir mekanizmaya sahip olup olmadığını kesin olarak bilemez.
Örneğin, Off-White, mağaza içi ödemeleri kriptoda işlemek için ödeme sağlayıcısı Lunu'dan istifade edecek. Lüks firmaların kripto para birimlerinde ödeme kabul etmeden önce güvenilir ve güvenilir bir ortak bulmaları gerekiyor.
Çok daha fazla seçenek
Mart 2022'de dolaşımda 18.465 kripto para birimi bulunuyordu ve Kasım 2021'e kadar 1.085 kripto para birimi yeterince işlem görmemesi nedeniyle yatırımcılarına zarar ettirdi.
Piyasada bu kadar çok seçenek (ve başarısızlık) varken, tüketiciler ve işletmeler arasında kafa karışıklığının hüküm sürmesi anlaşılabilir bir durumdur. Tüketiciler bu dijital varlıkların bazılarının hileli veya kararsız olduğunu düşünebileceğinden, aşırı sayıda kripto para birimi meşruiyetlerini zayıflatıyor.
Comments