İnsan ve doğa arasında bir denge kurmak ve kaynakları doğru kullanarak bizden sonraki nesillerin kalkınmasına imkânlar yaratarak değişimin öncüsü olmak için vakit geldi
Dünya genelinde bu yıl üretilen poşet sayısı: 160.000.000.000+
Tahminlere göre, dünya genelinde yılda 5 trilyon plastik poşet kullanılıyor ve gezegendeki her bir kişi için yılda 700'den fazla kez poşet kullanımına denk.
Bunun anlamı üretilen her poşeti ardı ardına sıraladığınızda, dünyanın çevresini saatte 7 kez çevreleyebiliyor ve bu rakam aynı zamanda Fransa yüz ölçümünün iki katı büyüklüğünde bir alan boyutunda.
Toplamda her yıl 100 milyon ton plastik kullanıyoruz. Bu plastiğin yaklaşık yüzde 10'u okyanuslara gidiyor. Her yıl tahminen 300 milyon plastik poşet sadece Atlantik Okyanusu'nun dibinde yer alıyor. 2050 yılına kadar, dünya okyanusları ağırlıkla ölçülen balıklardan daha fazla plastik içerebileceği öngörülüyor.
Dünya genelinde toplamda yüzde 1'den azı geri dönüştürülüyor. Poşet üretiminde kullanılan Polietilen (çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termoplastik) maddesi nedeniyle doğada çözülümü yıllar alabiliyor olması da ayrı bir tehlikeyi beraberinde getiriyor.
Resmi istatistiklere göre; bir plastik poşetin parçalanması 1000 yıl kadar sürebiliyor. Bir kullanıcı plastik poşetleri ortalama 12 dakika için kullanıyor. Bir plastik poşet kullanımının doğada çözülmesi yaklaşık 1000 yıllık süre demek.
Aslında, her bir ton geri dönüştürülmüş plastik torba, 11 varil petrole eşdeğer enerji tasarrufu sağlayabilir. Geri dönüşüm, sürdürülebilirlik stratejileri kapsamında, farklı yollarla da plastik kullanımı azaltılabilmesi mümkün.
En anlamlı örneklerden birisi olarak Lidl Litvanya, plastik poşet kullanımı yerine yeniden dönüştürülmüş kağıt torba kullanımına geçişi ile tek kullanımlık plastik poşet satışını durduran ilk büyük perakende zinciri olarak anlamlı bir akıma öncülük etmeye başladı.
Comentarios