top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Küresel tedarik zincirlerinin modasında sona mı geliniyor?

Benetton gibi moda markaları, Covid-19 pandemisinin yarattığı kalıcı değişimle, Asya'daki küresel tedarik zincirlerinden ve düşük maliyetli üretim merkezlerinden giderek daha fazla uzaklaşıyor

Benetton gibi moda markaları, Covid-19 pandemisinin yarattığı kalıcı değişimle, Asya'daki küresel tedarik zincirlerinden ve düşük maliyetli üretim merkezlerinden giderek daha fazla uzaklaşıyor

Benetton İcra Kurulu Başkanı Massimo Renon, Reuters'e verdiği demeçte, İtalyan Benetton'un 2022'nin sonundan itibaren Asya'daki üretimi yarıya indirmek amacıyla Sırbistan, Hırvatistan, Türkiye, Tunus ve Mısır'daki üretimi artırarak üretimi İtalya'ya yakınlaştırma hedeflerini gerçekleştirmek istediğini söyledi.


Renon, zorlu ve maliyetli tedarik hatları nakliye maliyetlerini ve sürelerini artırarak, son 30 yıldır popülerliğini kanıtlamış bir iş modeline olan ilgiyi azaltırken, endüstrinin çoğunu etkileyen bir trendi yönlendiren ekonomi hakkında bir fikir verdi.


"Üretim süreci ve ayrıca nakliye maliyetleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak stratejik bir karardır" diyerek grubun bu yıl üretiminin %10'dan fazlasını Bangladeş, Vietnam, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden kaydırdığını da sözlerine ekledi.


"Bugün, 1.200-1.500 dolara mal olan bir nakliye konteyneri, teslimat tarihi kesin olmadan 10.000-15.000 dolara mal olabilir."


Satışlarının çoğunu Avrupa'da gerçekleştiren ancak üretimi daha düşük seviyelere kaydıran Renon, deniz navlun maliyetlerindeki on kat artışın, çoğu pandemi sırasında atıl durumda olduğundan ve artan tüketici talebiyle birleştiğinden, mevcut gemilerin azlığından kaynaklandığını söyledi.


Bu nakliye ikilemi, giysi ve daha geniş tüketici, endüstride birkaç şirketi sallıyor. Lululemon, Gap ve Kohl's, tatil sezonunda stokların bitmesini önlemek için çok daha pahalı hava taşımacılığına daha fazla güveneceklerini söylerken, Hugo Boss ayrıca üretim operasyonlarını pazarlarına daha yakın hale getirmek istiyor.


Geçen yıl Benetton'un başına geçen Renon, imzasını taşıyan cesur renkleriyle 1980'lerde adını duyuran şirketin kaderini yeniden canlandırma göreviyle karşı karşıya.


Akdeniz ülkelerine kıyasla Vietnam ve Bangladeş'te üretim maliyetleri %20 daha düşük kalsa bile, bu fayda, tedarik tıkanıklıklarının yol açtığı daha uzun teslim süreleriyle dengelendi.


"Ortalama 4-5 aylık bir teslim süresinden bugün, gemi eksikliği nedeniyle (Asya'dan) 7-8 aya ulaşabiliyoruz."


Renon, tersine, Mısır'da giysiler üretildiğinde, Avrupa'daki depolara ve mağazalara teslimatın 2 veya 2-1 / 2 aya kadar kısaltılabileceğini söyledi. Sırbistan ve Hırvatistan'da ürettiği yünlü giysilerde ise sadece 4-5 hafta sürebileceğini de sözlerine ekledi.


Bu iki ülkede ve Tunus'ta Benetton kendi tesislerinde üretimi artırmayı planlarken, Mısır ve Türkiye'de tedarikçilerle çalışıyor.


'Birçok şey yanlış gidiyor'

Stratejiler zaman içinde giyim endüstrisine göre değişiyor. Zara'nın sahibi pazar lideri ve hızlı moda öncüsü Inditex, 2020 yıllık raporuna göre üretiminin %53'ünü kendi iç pazarı İspanya, Portekiz, Fas ve Türkiye'ye nispeten yakın bir yere yerleştiriyor.


Karşılaştırma yapacak olursak, ana rakibi H&M, analistlere göre üretiminin yaklaşık %70'i için Asya'ya güveniyor. Bu yaklaşımı eleştirenler, yeni modaları mağazalara sokma konusunda şirketi daha çevik rakiplere karşı dezavantajlı hale getirdiğini söylüyor.


H&M Perşembe günkü üç aylık sonuçları hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Inditex tedarik zinciri hakkında daha fazla bilgi paylaşmadı.


Üretimi kendi pazarlarına yakınlaştırmaya veya "yakın ikmal" yapmaya karar veren oyuncular için, söz konusu yatırımlar, yakın gelecekte herhangi bir geri dönüşün olası olmadığı anlamına geliyor.

Danışmanlık firması AlixPartners, daha bölgesel ve hatta ulusal tedarik zincirlerine geçişin kalıcı olduğunu söyledi.


COVID-19'un neden olduğu aksama hakkındaki raporunda, "Küresel tedarik zincirleri ne kadar fazlaysa, işler o kadar çok ters gidebilir ve gidecek" dedi.


Yeni Hugo Boss CEO'su Daniel Grieder, bu ay gelecekte satıldıkları yere daha yakın daha fazla mal üretmeyi beklediğini söyledi. Şirketin Türkiye'de kendi üretim tesisine sahip olduğunu, İtalya'da ayakkabı parçaları ürettiğini ve Almanya Metzingen'deki genel merkezinde ısmarlama takım elbise üretildiğini sözlerine ekledi.


Magazin Müdürü'ne "Bunu (yakın ikmal) önemli ölçüde genişleteceğiz. O zaman trendlere daha hızlı ve darboğazlara daha esnek tepki verebiliriz. Bu gerçek bir rekabet avantajıdır," dedi.


İleriye yönelik iyimser tahminler mümkün mü?

Vietnam gibi bazı ülkelerde fabrikaların kapanması baskıyı artırdı. Ayakkabılarının yaklaşık yarısını orada yapan Nike, geçen hafta satış beklentilerini düşürdü ve tatil alışveriş sezonunda gecikmeler konusunda uyardı.


Lululemon, bu ay, mümkün olan her yerde üretimi Vietnam dışına kaydırmaya, hava taşımacılığı kullanımını artırmaya ve tedarik zincirindeki sıkıntıları azaltmak için sonbahar tatili stilleri için üretime öncelik vermeye çalıştığını söyledi.


Gap, kaynaklandığı ülkelerdeki nakliye sürelerinin uzaması ve pandemi kaynaklı fabrika kapanışları nedeniyle geciken envanter teslimatlarıyla uğraştığı için hava taşımacılığına da yatırım yaptığını söylüyor.


Günün sonunda maliyeti yüksek; Küresel navlun rezervasyon platformu Freightos'un araştırma başkanı Judah Levine, tüm bir okyanus konteyner yükünün hava yoluyla nakliyesinin sekiz kattan daha pahalı olduğunu, daha küçük gönderiler için ise mevcut deniz navlun oranlarından yaklaşık beş ila altı kat daha pahalı olduğunu söyledi.


Cargo Facts araştırma firmasından elde edilen verilere göre, perakendeciler ağırlıklı olarak giyim, bilgisayar ve aksesuarlar gibi daha küçük ve daha yüksek marjlı ürünler ve daha küçük ev eşyaları için hava seçeneğini kullanmak istiyor.


Gelişmekte olan endüstrinin Asya'dan kaymasında rol oynayan başka faktörler de var.

COVID-19'dan önce bile, bölgedeki artan işçilik maliyetleri, Batılı markalar için düşük maliyetli parlaklığını azaltıyordu.


Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre, Asya-Pasifik ve Doğu Avrupa bölgelerindeki büyüme, Avrupa'nın geri kalanını ve Kuzey Amerika'yı geride bırakarak, pandemiden önceki dört yılda dünya genelinde reel ücret artışı yüzde 1,6 ile yüzde 2,2 arasında arttı. Küresel Ücret Raporu 2020/21

Milano'daki AlixPartners'ın perakende sektöründe uzmanlaşmış direktörü Lorenzo Novella, "Maliyet farkı önemli ölçüde daraldı," dedi ve Çin'deki fabrika işçileri arasındaki yüksek cironun oradaki hizmet düzeyini daha az güvenilir hale getirdiğini de sözlerine ekledi.


Benetton CEO'su Renon, müşterilerin artık fiyattan çok kaliteye öncelik verdiğini söyledi.


"Giyim şirketleri arasındaki en düşük fiyat yarışı bugün ikincil görünüyor. Tüketiciler kalite konusunda daha bilinçli ve giysilerinin daha uzun süre dayanmasını istiyor" dedi.


Merkezi İtalya'nın kuzeydoğu Veneto bölgesinde bulunan bir aile şirketi olan Benetton için üretim kayması, kârlılığa geri dönmenin bir parçası. 1.500'ü doğrudan sahip olunan ve diğerleri franchise tarafından işletilen yaklaşık 4.000 mağazadan oluşan zincir, son sekiz yılda yıllık zarar bildirdi.

Renon, grubun "çok iyi bir Noel" geçirebileceğinden ve yakında karanlığa geri dönebileceğinden emin olduğunu söylese de, durumu tersine çevirme girişimleri pandemi tarafından engellendi.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page