Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), büyük ve küçük işletmelerin olumlu değişimi hayata geçirmesine olanak tanır
Şirketler, yalnızca kârlılıkları için değil, aynı zamanda müşteri güveni oluşturmak için de doğru olanı yapmayı seçerler.
Tüketiciler, sosyal olarak sorumlu bir şirketin bir ürününü veya hizmetini kullandıklarında, üzerlerine düşeni yaptıklarını hissediyorlar. Şirket sosyal olarak ne kadar sorumlu olursa, toplulukları ve tüketicileri o kadar destekleyici olur.
Kurumsal sosyal sorumluluk, Dünya Günü gibi konuları önemseyerek müşterilerin güvenini kazanmaya yardımcı olur, farkındalık yaratır ve sosyal değişimi teşvik eder. Üzerine düşeni yapan binlerce şirket olmasına rağmen, büyük küresel şirketlerin çabaları, açlık ve sağlıktan küresel ısınma ve iklim değişikliğine kadar küresel sorunları etkileyebilecek geniş kapsamlı sonuçlara sahiptir.
Uygulamada kurumsal sosyal sorumluluk örnekleri
Kurumsal sosyal sorumluluk birçok biçimde gelir. En küçük şirket bile yerel bir gıda bankasına basit bir bağış yaparak sosyal değişimi etkileyebilir. En yaygın KSS örneklerinden bazıları şunlardır:
— Karbon ayak izini azaltmak
— İşgücü politikalarının iyileştirilmesi
— Adil rekabetin bir parçası olmak
— Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık
— Hayırsever küresel çapta bağış
— Topluluk ve sanal gönüllülük
— Çevreye fayda sağlayan kurumsal politikalar
— Sosyal ve çevreye duyarlı yatırımlar
Millennials daha fazla kurumsal sosyal sorumluluk projeleri görmek istiyor
Millennials ve Z kuşağı için sosyal sorumluluk odaklı şirketler daha da değerli kabul ediliyor. Şirketlerin toplumu iyileştirmeye yatırım yapması ve bu iyileştirmelere yardımcı olacak çözümler araması gerektiğine inanıyorlar.
Şirketler, dünya üzerinde nasıl olumlu bir etki yaratmaya çalıştıklarını paylaşmalıdır, böylece halk onların topluma faydalı girişimlerini görebilir. Çabaları sergilemek çok önemlidir, bu nedenle Y kuşağına nasıl pazarlama yapılacağını öğrenmek önemlidir çünkü bu çabalar tüketici olarak yaptıkları seçimleri değiştirecektir.
Y kuşağı ayrıca gönüllü çalışma veya bağış yapma gibi girişimlerde yer almayı sever. Her geçen gün daha fazla şirket, sosyal ve çevreye duyarlı çabalarının tüketicinin algısı üzerindeki etkisini görmeye başladıkça, kendi girişimlerini başlatma şansları da o kadar artıyor.
Değişen kurumsal sosyal sorumluluk trendleri
Y kuşağının aktivizmi ve aslında tüm nesiller KSS'deki değişen eğilimleri de etkileyecektir. #metoo hareketi sayesinde şirketlerin iş başında tacize ve ayrımcılığa karşı kamuoyu önünde durmaya devam etmesini bekleyebilirsiniz. İşyerindeki çeşitlilik aynı zamanda her ırktan, cinsiyetten, kültürden, engelden ve cinsel yönelimden insanı kapsayacak şekilde genişlemeye devam edecektir.
Şirketler ayrıca sosyal adaletsizliğe ve çevreyi olumsuz yönde etkileyecek politika değişikliklerine karşı seslerini duyurmak için kendi seslerini bulacaklar. Giderek daha fazla veri ihlali kişisel bilgileri tehdit ettiğinden, sürekli değişen bir ortamda veri gizliliğini korumaya yönelik politikalar bile CSR trendlerinin bir parçası haline gelebilir.
Kurumsal sosyal sorumluluk projelerini doğru uygulayan markalar
1. Yenilik: Johnson & Johnson
Ön saflarda KSS'nin mükemmel bir örneği büyük ilaç şirketlerinden Johnson & Johnson'dır. Otuz yıldır gezegen üzerindeki etkilerini azaltmaya odaklandılar. Girişimleri, rüzgarın gücünden yararlanmaktan dünyanın dört bir yanındaki topluluklara güvenli su sağlamaya kadar uzanıyor. Texas Panhandle'da özel sektöre ait bir enerji tedarikçisini satın almaları, şirketin elektriğe yenilenebilir, ekonomik bir alternatif sunarken kirliliği azaltmasını sağladı. Şirket, 2025 yılına kadar enerji ihtiyacının %100'ünü yenilenebilir kaynaklardan sağlama hedefiyle yenilenebilir enerji seçenekleri aramaya devam ediyor.
2. Google
Google, yalnızca çevre dostu girişimleri için değil, aynı zamanda açık sözlü CEO'su Sundar Pichai nedeniyle de güvenilirdir. Google ayrıca, kısmen dünyadaki diğerlerinden %50 daha az enerji kullanan veri merkezleri nedeniyle Reputation Institute'un en yüksek CSR 2018 puanını kazandı. Ayrıca yenilenebilir enerji projelerine 1 milyar doların üzerinde taahhütte bulundular ve diğer işletmelerin Gmail gibi hizmetler aracılığıyla çevresel etkilerini azaltmalarını sağladılar.
3. Coca-Cola
Bir marka olarak Coca-Cola, sürdürülebilirliğe büyük önem veriyor. Kilit alanlar, su yönetimi ve ürün kalitesi ile birlikte iklim, paketleme ve tarımdır. Her şişeyi toplayıp geri dönüştürmek, ambalajlarını %100 geri dönüştürülebilir hale getirmek ve su güvenliğini sağlamak için içeceklerini oluştururken kullanılan tüm suyu çevreye geri vermek amacıyla mesajları 'atıksız bir dünya'dır. 2030 yılına kadar karbon ayak izlerini %25 oranında azaltmayı hedefliyorlar.
4. Ford
Ford'un KSS alanında büyük planları olan şirketlerden bir tanesi. Görevleri, 'herkesin özgürce hareket edip hayallerinin peşinden gittiği daha iyi bir dünya inşa etmektir'. Elektrifikasyon yatırımını 22 milyar dolara yükselttiler ve araçlarının 2050 yılına kadar karbon nötr olmasını hedefliyorlar.
Ford'un Sürdürülebilirlik, Çevre ve Güvenlik Sorumlusu Başkan Yardımcısı Bob Holycross, “Karbon nötrlüğüne bağlıyız” dedi. “Müşterilerimiz, gezegen ve Ford için doğru olan şey bu. Bugün karbon emisyonlarımızın yüzde doksan beşi araçlarımızdan, operasyonlarımızdan ve tedarikçilerimizden geliyor ve her üç alanı da acil ve iyimser bir şekilde ele alıyoruz.”
İlginç bir şekilde, şirket aynı zamanda ücret eşitliğine de odaklanıyor. Tüm çalışanlar için oyun alanını eşitlemek için küresel bir maaşlı ödeme oranı (cinsiyet dahil) sunarken bir çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık denetimi yürütüyorlar.
5 ve 6. Netflix ve Spotify
Sosyal açıdan bakıldığında, Netflix ve Spotify gibi şirketler, çalışanlarını ve ailelerini desteklemek için avantajlar sunuyor.
Netflix, doğum yapan ebeveyne ve doğum yapmayan ebeveyne (evlat edinilen çocuklar dahil) 1 yıllık ücretli ebeveyn izni sunuyor. Bu, çocuğun yaşamının ilk yılı veya ihtiyaçlarına uygun başka bir zaman olsun, herhangi bir zamanda alınabilir. Bu, diğer büyük teknoloji şirketlerinde 18 hafta uygulandığını da hatırlatalım.
Spotify benzer bir program sunuyor, ancak daha kısa bir süre için 24 haftalık ücretli izin uygulayan şirketlerden. Şirket, bu girişimin başlatılması ile harici iş başvurularında hiç azalmayan bir yükselişe yol açtığına inanıyor.
Sosyal nedenler söz konusu olduğunda, Netflix ve Spotify sosyal medya platformlarını Onur ayı, çevresel sürdürülebilirlik ve Black Lives Matter gibi hareketlere destek göstermek için kullanıyor. Netflix, akıllı sosyal medya aracılığıyla niş ve azınlık kitlelerini nasıl hedefleyeceğiniz ve onlara nasıl hitap edeceğiniz konusunda bir örnek teşkil ediyor.
7. Pfizer
Afet meydana geldiğinde, sağlık hizmetlerinde acil yardım çok önemlidir. Bu koşullara yardımcı olmak için Pfizer'in üç yönlü bir yaklaşımı vardır; ürün bağışları, hibeler ve erişim çözümleri bunlardan sadece birkaçı.
Matthew Kasırgası ve Avrupa ve Orta Doğu'daki küresel mülteci krizi sonrasında Haiti gibi ülkelere hibeler sağlandı. Bu para, mümkün olduğu kadar çok insana ulaşmak için STK'lar ile işbirliği içinde sağlanmaktadır.
COVID-19 salgını sırasında, Pfizer, Global Medical Grants programı aracılığıyla hastaların tanınması, teşhisi, tedavisi ve yönetiminin iyileştirilmesine yardımcı olmak için 5 milyon dolar sağladı. Ayrıca, COVID-19 hastalarının yönetimini ve sonuçlarını iyileştirmek için kliniklere, tıp merkezlerine ve hastanelere hibeler sağlandı.
8. Wells Fargo
Wells Fargo, yeni kurulan şirketlerin pazara çıkışını hızlandırmak için her yıl gıda bankaları ve inkübatörler (bitki bilimi ve yenilenebilir enerji) gibi hayır işleri yoluyla gelirinin %1,5'ini hayır kurumlarına bağışlıyor.
COVID-19 pandemisine yanıt olarak şirket, yerel ve küresel bir yanıtı desteklemek için 6.25 milyon dolar bağışladı. Buna CDC Vakfı için 1 milyon dolar, 30 ülkede Uluslararası Tıp Birlikleri için 250.000 dolar ve yerel düzeyde topluluk ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çabalar için 5 milyon dolar dahildir.
9. Toms
TOMS'un misyonu, sattıkları her bir çift ayakkabı için bir çift ayakkabı bağışlamak ve ihtiyaç sahibi çocuklara 100 milyon çiftin üzerinde ayakkabı bağışı ile dikkat çekmekte. Bu karlar, reçeteli gözlükler ve tıbbi tedaviler sağlayarak, 'güvenli' içme suyu sağlayarak ve gelişmekte olan ülkelerde iş yaratmak için işletmeler kurarak görme engellilere yardımcı olmak için kullanıldı.
Şirket, ücretsiz ayakkabı dağıtımı ile yerel ayakkabı yapım endüstrilerine zarar vermesinden ötürü STK'lardan eleştiri yoğun eleştirilere maruz kalmış olması ardından, TOMS stratejisini yeniden değerlendirdi. Şirket artık bedava ayakkabılara odaklanmak yerine karının üçte birini STK kampanyalarına bağışlıyor. Buna "COVID-19 Bağış Fonu" ve "Black Lives Matter" gibi kitlesel hareketler dahil.
“Uzunca bir süredir ayakkabı, görüş ve güvenli su vermenin, anlamlı bir değişiklik yaratmak için harika bir başlangıç için harekete geçtik. Ancak bunun yerine etki hibeleri verme kararı, topluluğumuzun daha fazlasını yapmasını sağlayacağına inanıyoruz. Ayakkabı vermek yerine kârımızın 1/3'ünü paylaşıyoruz. ”
10. Bosch
Bosch, iklim eylemi, su kullanımı ve döngüsel ekonomi yoluyla ekolojik ayak izini azaltmak amacıyla çevreyi korumaya yönelik iddialı hedefler belirledi.
Görünüşe göre bu çabalar meyvesini verdi ve diğer küresel şirketlere de örnek oldu çünkü lokasyonlarından 400'ü artık iklim açısından nötrlenmiş durumda. Şirket şimdi, 2030'da yukarı yönlü (satın alınan mal ve hizmetler) ve aşağı yönlü (ürün kullanımı) emisyonlarını %15 oranında azaltmaya odaklanmak istiyor.
11. General Electric
General Electric, temiz teknolojiyi ikiye katlama ve yeşil ürünlerden 20 milyar dolar gelir elde etme misyonuyla yenilenebilir iş stratejisi olan Ecomagination'ı piyasaya sürmesinden bu yana on yılı aşkın fazla zaman geçti.
Geçen yıl başlatılan 'Ecomagination Challenge'ın bir parçası olarak GE, şişirilebilir rüzgar türbini, akıllı su sayacı, siber güvenli ağ altyapısı ve kısa devre ve kesinti teknolojisi gibi yeniliklerini geliştirmeleri için beş kişiye her birine 100.000 ABD Doları ödül verdi.
12. Starbucks
Starbucks, işe alımları göz önünde bulundurarak işgücünü çeşitlendirmek ve belirli gruplar için fırsatlar sağlamak istedi. Sosyal sorumluluk çalışmalarının bir parçası olarak 2025 yılına kadar 25.000 ABD gazi ve eşini işe alma sözü verdi. Planlanandan önce, şirket bu dönüm noktasına altı yıl erken ulaştı ve şimdi her yıl 5.000 gazi ve askeri eşini istihdam etmeye başladı.
Starbucks, toplumsal sosyal eşitliği ele almak için daha ileri bir hamlede siyahi, yerli ve beyaz olmayanları (BIPOC) üst düzey liderlere bağlamak ve ortaklıklara yatırım yapmak için bir mentorluk programını duyurdu. Ünlü mağaza zinciri ayrıca 2025 yılına kadar BIPOC'un kurumsal rollerde %30, perakende ve üretimde %40 oranında temsil edilmesini hedefliyor.
13. New Belgium Brewing Company
Tamamen çalışanlarına ait olan bu bira şirketi, bir hisse senedi sahipliği planıyla sürdürülebilirliğe odaklanıyor. Colorado'daki Fort Collins bira fabrikası, elektriğini güneş panelleri ve atık su yoluyla üretiyor ve 2030 yılına kadar tüm bira karbonunu nötr hale getirmeyi hedefliyor. Ayrıca, hayırsever girişimlerini, değerlerini ve hedeflerini desteklemek için satılan her varilden 1 dolar veriyor.
14. Walt Disney
Disney, sıfır net sera gazı emisyonu, sıfır atık ve su tasarrufu taahhüdü hedefleriyle 2020 KSS raporunda karbon ayak izini azaltmayı taahhüt etti. Çalışanlarının güvenliğini ve haklarını korumak için katı uluslararası çalışma politikalarını aktif olarak temin etmektedirler.
Ayrıca toplumda aktiftirler ve çalışanları da aynı şeyi yapmaya teşvik ederler. Parkları COVID-19 salgını nedeniyle kapandığında Disney, KSS çabalarını yerel topluluklara odakladı. Kapalı parklardan ve üretim setlerinden gıda bağışı ve KKD için 27 milyon dolar sağladılar ve çalışanları sanal gönüllülüğe katılmaya teşvik ettiler.
15. LEGO
Lego, sürdürülebilirlik alanındaki çabalarını hızlandırmaya odaklanarak önümüzdeki üç yıl içinde 400 milyon dolar yatırım yapacak. Modern bir süper marka olarak ana odak noktaları, 2025 yılına kadar tüm ambalajların sürdürülebilir olması için tuğlaları için tek kullanımlık plastik ambalajları aşamalı olarak kaldırmaktır. 2021'den itibaren, Orman Yönetim Konseyi ile ortaklaşa kağıt torbaları kutularda deneyecekler. Ayrıca sıfır atık yaratan ve karbon nötr olan daha sürdürülebilir ürünlere yatırım yapıyorlar.
LEGO Group CEO'su Niels Christiansen şunları söyledi: “Gelecek nesillerin karşı karşıya olduğu temel zorlukları gözden kaçıramayız. Gezegeni ve gelecek nesilleri korumak için acilen harekete geçmemiz çok önemli. Çocukları rol modelimiz olarak gören bir şirket olarak, iklim değişikliği konusunda daha acil eylem çağrısı yapan milyonlarca çocuktan ilham alıyoruz.”
16. Washington Post ve Tik Tok
Sahte haberlerin ardından, haber kuruluşları yeni bir kitleye hitap etmek ve ABD seçimleri ve koronavirüs gibi konularda yanlış bilgilerle mücadele etmek için TikTok gibi sosyal medya ağlarını kullanıyor.
Washington Post, TikTok'u başarıyla kullanan bir haber markası örneğidir. Sloganları 'Biz Gazeteyiz' ve TikTok profillerinin zaten 1 milyon takipçisi var (ve büyüyor). Onların amacı? Kısa biçimli video ve viral içerik kullanarak yeni okuyucular çekmek ve güven oluşturmak.
Post'un sosyal medya gurusu Dave Jorgensen'e göre, TikTok'un hızlı yükselişi, platformun gazete ve takipçileri arasındaki güveni artırmasından kaynaklanıyor. TikTok'un her anlamda gazetecilik olduğuna inanıyor. “ Hemen hemen her TikTok'un içinde bir haber var ve bununla ilgili haberleri kullanıcılara ulaştırıyoruz. Gazetecilik budur – sorumlu bir şekilde yapabildiğiniz halde haberleri iletmek. ”
Comments