top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Küçük işletmenizi satmadan önce dikkate değer 4 konu

Şirketinizin değerinizi anlamak, doğru kişilerden yardım almak ve anlamlı bir işlem için diğer altın anahtarlar.

Küçük bir işletmeyi doğru alıcılara doğru koşullarda en yüksek değere satmak, deneyimli işletme sahipleri için bile büyük bir zorluk olabilir. Mevcut bir şirketi satın almak ve satmak karmaşık bir süreçtir, ancak belirsizliklerin ortadan kaldırılması gereken bir süreçtir. En temel düzeyinde, süreç tek bir ürünün satın alınması gibi basittir. Küçük işletme sahibi, nesneyi (bu durumda kendi işletmeleri), üzerinde anlaşılan bir fiyat ve karşılıklı olarak kabul edilebilir şartlar için potansiyel bir alıcıya satar. Yine de, her zaman olduğu gibi, şeytan ayrıntılarda gizlidir - bu durumda anlaşma nasıl yapılandırılır.


Bunu göz önünde bulundurarak, satılmakta olan şirketiniz olduğunda hatırlamanız gereken dört temel şey var.


1. Tüm süreci anlayın

Her iş satışının kendine özgü özellikleri olsa da, genel bir süreci özetleyebiliriz. Bir ön konu olarak, işletmenizin değerini siz belirlersiniz. Bu şirket için bir dizi makul fiyat oluşturulmasına yardımcı olur. Ardından, satıcı (veya daha sıklıkla satıcının aracısı) potansiyel alıcılara ulaşır. İşletmenin ve satışa neyin dahil olduğunu gösteren temel bir tablo çizen bir teklif notu veya resmi olmayan belge hazırlarlar.


Ciddi bir satın alma adayı ortaya çıktığında, ilgili taraf teklif belgelerinde vaat edilenlerin şirketin gerçekliğiyle eşleştiğinden emin olmak için gereken özeni gösterir. Bu soruşturma alıcının memnuniyetini kontrol ederse, taraflar fiyat dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere temel şartları müzakere eder. Son olarak, bir satın alma sözleşmesine vardıktan sonra, gerekli tüm yasal işlemleri yerine getirirsiniz. Bu, sözleşmeleri hazırlayıp ardından gözden geçirip imzaladığınız anlamına gelir.


Açıkçası, bu işlem halka açık şirketlerde olduğu gibi çok daha karmaşık olabilir. Bununla birlikte, çoğu küçük ve orta ölçekli şirket için, işler genellikle bu şekilde ortaya çıkar.


2. "Uzman" yardımı alın

İlk adımlarını atmadan önce, özellikle daha önce hiç bir iş satmadıysanız, kendinizi doğru satıcının temsilcisiyle veya temsilcisiyle görüşmek ve fikir alışverişi yapmak önemlidir. İdeal olarak, bu, şirketinizin endüstrisinin mevcut durumunu kanıtlamış uzmanlığa ve aşina olan bir kişidir. Satıcınızın temsilcisi, doğru alıcıyı bulmak için şirketinizin çıkarları doğrultusunda hareket eder. Süreç boyunca tavsiye ve temsil konusunda size yardımcı olabilirler.


İyi bir aracı, diğer değerli ekip üyelerini güvence altına almanıza da yardımcı olacaktır. Bunlar arasında deneyimli bir iş değerleme uzmanı ve satışınızın vergi sonuçları konusunda size yardımcı olabilecek uzman bir avukat veya EBM bulunabilir. Küçük bir işletme satıyor olsanız bile, bu büyük bir girişim olabilir.


3. Potansiyel alıcılarınıza şirketinizin değerini gösterin

Girişiminizi yerel sınıflandırılmış reklamlar aracılığıyla satmanın aksine, işletme satışınız, şirketinizin değerinin tam olarak ne kadar olduğunun resmi bir değerlendirmesini gerektirir. Nitelikli potansiyel alıcılar, şirketinizin fiyat sormaya değer olduğuna dair güvence isteyecektir.


İşletmenizin ve varlıklarının doğru bir şekilde değerlendirilmesi hem sizi hem de satın alanınızı korur, bu nedenle bu hakka sahip olmak sizin yararınıza olacaktır. İdeal olarak, belirli bir pazara veya satış faktörlerine bağlı bir dizi potansiyel değer isteyeceksiniz. Nakit akışı, fikri mülkiyet, finansal tablolar, müşteri tabanı ve yönetim ekibi işlemlere katılabilir. Koşullar değişirse veya müzakereler yeni yönlerde gelişirse, bu gelişmelerin satış fiyatını nasıl etkilemesi gerektiği konusunda daha iyi bir fikriniz olacaktır.


Şirketinizin gerçek değerini nispeten şeffaf bir şekilde göstererek, şirketiniz için nihai satış fiyatını en üst düzeye çıkarma ve böylece mümkün olan en iyi sonucu elde etme şansınız daha yüksektir.


4. Gizliliği koruyun ve doğru şeffaflık seviyesini koruyun

Bekleyen her satış olumlu gitmeyebilir ve her bir müzakere, satın alma sözleşmesiyle başarıyla sonuçlanmayacak. Bu, şirketinizle potansiyel alıcılar arasında gizlilik yükümlülüğü oluşturmanın önemli bir nedenidir. Satıcının temsilcileri bu alanda yardımcı olur, ancak bir noktada muhtemelen olası alıcılar tarafından imzalanmış güçlü bir Gizlilik Anlaşması veya NDA almak istersiniz. Bu noktada gözden kaçmamak önemlidir. Kalifiye bir alıcıyı korkutabilecek zahmetli terimlerden kaçınırken, şirketinizin çıkarlarını koruyacak sağlam bir NDA hazırlamak için deneyimli bir iş avukatının hizmetlerini koruyun.


"İşimi satmaya nasıl hazırlanmalıyım?" diye soran girişimciler. günlük operasyonlara o kadar çok sıkı çaba sarf etmişler ki, bir çıkış stratejisi hakkında düşünmek için hiç bu kadar zaman harcamamışlardır. Bu yüzden bu kılavuzdaki her bir noktayı metodik olarak almak çok önemlidir. Yeni bir sahip arama konusunda kendinizi eğitin ve teknik bilginizi geliştirin. Bir satış fiyatı belirlemek, iş komisyoncuları ve veterinerlik, iş alıcıları tanımak için zaman harcayın. Ne tür bir iş yaparsanız yapın, ödevinizi yaparsanız, umduğunuz satışa ulaşma ihtimalinizi artıracaksınız.

0 yorum

Comments


bottom of page