Gucci ve Bottega Veneta gibi markalar kürk kullanmayı yıllar önce bıraktı, ancak şimdi Fransız lüks grubu tüm etiketlerinde kürksüz bir politika uygulama kararı aldı
Dünyaca ünlü moda markası Gucci'nin kürkü "modası geçmiş" ilan etmesinden dört yıl sonra, ana şirket Kering, kürk ve türevlerinin kullanımını sonlandırıyor.
Fransız lüks holdingini daha sürdürülebilir bir moda endüstrisi inşa etme çabalarının ön saflarına yerleştirmek için daha geniş bir stratejinin parçası olarak, şirketin markalarının çoğu zaten kürksüz.
Kürk “semboliktir; Kering CEO'su François-Henri Pinault, bu, tarihsel olarak lüks endüstrisiyle çok bağlantılı bir malzeme" dedi. “Kürksüz olmak, bu sektörde sürdürülebilirlik için farklı şekillerde işlerin ciddi şekilde ortadan kalktığına dair iyi bir sinyal veriyor.”
Kering, lüks markasını, değerlere duyarlı bir tüketici tabanında giderek daha fazla yankı uyandıran etik ve çevreye karşı sorumlu iş uygulamaları etrafında yeniden şekillendirmeye çalıştı. Pinault, "Bu lens sayesinde bazı malzemelerin lükste yeri yok" dedi.
Kering'in kürk yasağı, son yıllarda markaların ve perakendecilerin kürksüz hale geldiği lüks sektöründeki daha geniş bir değişimle tutarlı. Malzemenin modadan düşmesi, endüstrinin gezegen üzerindeki olumsuz etkisi konusunda tüketiciler arasında artan farkındalıkla birlikte geldi. Azalan talep, hükümet yasakları ve hayvan hakları aktivistlerinden gelen sesli protestolar, kürkten kurtulmanın, markaların, özellikle de bundan büyük miktarda gelir elde etmeyen şirketler için olumlu adımlar atmaya çalıştığını belirtmek için nispeten kolay bir yol haline geldiği anlamına geliyor.
Prada, Versace, Burberry ve Chanel gibi lüks markaların tümü son yıllarda kürksüz hale geldi. Gucci, 2017'de malzemeyi bırakacağını açıkladığında, kürk ürünleri, toplam gelirinin yüzde 0,2'sinden daha az olan satışlarda yaklaşık 10 milyon Euro'yu (yaklaşık 11,7 milyon ABD Doları) kapsıyordu.
Kering, mevcut kürk ürünleri hacmi veya değerleri hakkında bilgi vermedi.
Moda markaları Gucci, Bottega Veneta, Balenciaga ve Alexander McQueen, malzemeyi kullanmayı çoktan bıraktı ve değişikliği yapmak için yalnızca Saint Laurent ve Brioni'yi bıraktı.
Pinault, "Bu tür ürünleri arayan bazı müşterileri kaybedeceğiz. Kesinlikle bir tür negatif etkisi olmasını bekliyoruz." dedi. Yönetici, şirketin 2017'den bu yana markalarında kürkü aşamalı olarak kaldırmaya çalıştığını ve "tedarik zincirine karşı acımasız" olmaktan kaçınmak için siparişleri kademeli olarak azalttığını söyledi. Daha geniş anlamda şirket, çabalarını lüksün de değişmesini gerektiren değişen bir tüketici tabanı bağlamında konumlandırıyor.
Kering sürdürülebilirlik şefi Marie-Claire Daveu, küresel iklim krizinin eylem için bir itici güç olduğuna dair artan kanıtlara işaret ederek, "Genç tüketiciler ve genç Y kuşağı artık şirketlerin bu değerlere dikkat etmesini bekliyor" ifadelerini kullandı.
Comments