Avrupa'da Kellogg's, ürün ambalajlarını görme engelli kişiler için erişilebilir kılmak için QR kod benzeri NaviLens kodları ekliyor
Alışveriş yaparken ürünleri görsel olarak incelemeden veya diğer ürünlerle kıyaslamadan, ürünler hakkındaki bilgileri okumadan bir süpermarkette gezinme düşüncesi bile yorucu gelse de, görme engelliler ve ciddi görme kaybı olanların hayatında bu olağan bir senaryo.
Günlük hayatında zorluk yaşayan müşterilerine yönelik bir hamleye imza atan Kellogg's, Avrupa'da satılan tüm tahıl kutularına NaviLens kodları ekliyor. Daha sadeleştirilmiş, renkli bir QR kodu ve bir uygulamanın birleşimi olan NaviLens, insanların akıllı telefonlarıyla çevrelerini taramak ve ilgili bilgilere erişmelerine olanak tanıyor. Normal QR kodlarından farklı olarak, NaviLens kodları 3 metreye kadar bir mesafeden rahat bir şekilde okutulabiliyor.
Süpermarket raflarında yer alan marka bağlamında bu gelişme, tüketicilerin rafta ürünü satın almak için tüm rafları dolaşmalarına gerek kalmayacağı için zamandan tasarruf sağlamalarına olanak sağlayacak. Hatta, satın alınmak istenen ürünün içerik ve alerji uyarılarının sesli olarak okunması için uygulama aracılığıyla mümkün olabilecek. Böylece, hangi koşulda olursa olsun, tüketiciler aradığı birçok bilgiye çok daha hızlı erişebilecekler.
Dahası, NaviLens kodları markalar ve kuruluşlar tarafından kullanılmasına ek olarak, bireyler kendi NaviLens kodlarını da kolayca oluşturup yazdırabilir, örneğin evde yiyecek kaplamalarını etiketlemek için bile kullanılabilmesi de ayrı bir artı.
Murcia merkezli bir İspanyol şirketi tarafından yaratılan NaviLens girişimi, 2020 yılının Ekim ayında Birleşik Krallık'taki 60 süpermarkette denemesi tamamlandı. Ayrıca 2022'nin başlarında Avrupa'nın birçok perakendecisinde beğeniye sunuldu.
Dünya çapında 43 milyon insanın görme engelli olduğu ve 295 milyonunun orta ila şiddetli görme bozukluğu yaşadığı tahmin ediliyor. Görme kaybı, yaşlı nüfusu yüksek olan ülkelerde doğal olarak bu sayılar da artmaya meyillidir.
Bu nedenle, bir süpermarkette veya eczanede mümkün olan her ürüne NaviLens kodları eklemek hiç de akıllıca değil gibi görünüyor. Çünkü, farklı ürünlere tanımlanan kodların belirli mesafede, kodları okutmanın kafa karışıklığına yol açabileceği düşünülüyor.
Kellogg's bu kodları yeni gıda ambalajlarında ilk kullanan olsa da, Barcelona, Madrid, Murcia ve New York'taki toplu taşıma hatlarında, Hollanda'da bir hastanede, birkaç müzede bir süre önce testlere başlanmıştı.
Comentarios