Almanya, teknoloji devi Intel'e sağladığı büyük teşvikler ile gelecek yatırımları için ikna etmeye çalıştığı sırada İtalya, benzer şekilde Roma'da üretim fabrikaları kurması için resmî teklife hazırlanıyor
Fabrikalar yakın dönemde, özellikle otomotiv endüstrisini üretimini aksatan türden gelecekteki arz kıtlıklarından kaçınmaya yardımcı olmak için ABD'li grubun Avrupa'da son teknoloji üretim kapasitesi oluşturma çabası stratejileri kapsamında harekete geçiliyor.
Reuters'a konuşan bazı kaynaklar Roma'nın Intel ile ön tahminlere göre değeri 4 milyar avrodan (4,7 milyar dolar) fazla olacak potansiyel yatırım hakkında görüşmelerde bulunduğunu söyledi.
Kaynaklar ayrıca, Intel'in gelecek planlarına bağlı olarak yatırım toplamın yaklaşık 8 milyar avroyu aşabileceğini düşünüyor. Dahası aynı kaynaklar, Roma'nın genel yatırımın bir kısmını kamu parasıyla finanse etmeye ve işgücü ve enerji maliyetleri de dahil olmak üzere Intel'e uygun koşulları sağlayabilmeye hazır olduğunu söyledi. Beklendiği gibi fabrikaların Roma'ya kurulması ile 1.000'den fazla kişi istihdam edilebilmesi mümkün olabilecek. Kaynaklardan biri Reuters'e verdiği demeçte, "Hükümet yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varmak amacıyla çok ayrıntılı bir teklif hazırlıyor" dedi.
Intel'in planlarını ABD'den Avrupa Birliği ülkelerine kaydırıyor
Kaynaklar, İtalya'da kurulması beklenen fabrikanın Intel ve diğer yonga üreticileri tarafından üretilen yongaların teknik montajı için yeni teknolojileri kullanan "gelişmiş" tesis olacağını söyledi.
Intel, Amazon'un bulut bilgi işlem birimi gibi yeni müşteriler çekmek için bu teknolojiyi kullanıyor, ancak tek siteleri Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alıyor. Fransa da mega fabrika kurulumu için rakipler arasında, İtalya ise paketleme tesisi için Intel'in de bulunduğu Polonya'dan rekabetle karşı karşıya durumda.
Intel CEO'su Pat Gelsinger geçen ay, şirketin kıtada önümüzdeki on yılda 80 milyar avro harcayacağı düşünüldüğünde, iki büyük yeni AB çip üretim tesisinin yerlerini yıl sonuna kadar açıklayacağını söyledi.
Çip üretimi talepleri karşılamakta yetersiz
Planlar, Avrupa Birliği'nin Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'den gelen yarı iletken kaynaklarına bağımlılığını azaltmayı amaçladığı ve çip tedarik krizinin azalma belirtisi göstermediği bir dönemde geliyor.
Pandemi sırasında evden çalışma eğiliminin akıllı telefonlar ve bilgisayarlar gibi tüketici elektroniği ürünlerine artan talep sonrasında yonga üreticileri talebe cevap verebilmek için üretimleri artırmak adına bir takım stratejiler geliştirmeye devam ediyor.
Yonga üreticileri daha gelişmiş, daha yüksek marjlı yongalar satın aldıkları için genellikle tüketici elektroniği müşterilerini tercih ettikleri için, kıtlıklar en çok Avrupa ekonomisinin önemli bir direği olan otomotiv endüstrisini vurdu.
İtalya Başbakanı Mario Draghi, bu hafta AB'nin 2030 yılına kadar dünyanın yarı iletken üretiminin %20'sini üretme hedefine ulaşmak için üretimi artırmak için "şimdi ve kararlı bir şekilde" hareket etmesi gerektiğini söyledi ve ekledi "Çin ve ABD bu sektöre şimdiden on milyarlarca dolar yatırım yapıyor."
Yine de mega fabrikanın ve paketleme tesisinin inşası yıllar alacak ve Avrupalı otomobil üreticilerine kısa vadede yardımcı olması pek mümkün değil. Bunun için Gelsinger, Intel'in İrlanda'daki çip fabrikasında otomobil üreticileri için kapasite ayırmayı ve teknolojisini kullanmaya geçmelerine yardımcı olmayı planladığını, ancak bunun da zaman alabileceğini söyledi.
留言