top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Intel, Avrupa'nın yonga üretim tesisleri için yaklaşık 90 milyar dolar yatırım yapacak

Intel, Avrupa'nın yarı iletken çipler için tedarik zincirini oluşturmak için önümüzdeki on yılda 90 milyar dolara varan yatırım yapmayı planlıyor

Intel, Avrupa'nın yonga üretim tesisleri için yaklaşık 90 milyar dolar yatırım yapacak

Teknoloji devi Salı günü yaptığı açıklamada, Almanya'da iki yeni çip fabrikası kurmak için ilk aşamada 19 milyar dolar harcayacağını söyledi. "Silicon Junction" adını verecek olan kuzeydoğudaki Magdeburg kentindeki sahada inşaatın önümüzdeki yıl başlaması ve 2027'de faaliyete geçmesi bekleniyor.


Intel CEO'su Pat Gelsinger bir basın açıklamasında, "Bu geniş girişim, Avrupa'nın Ar-Ge inovasyonunu artıracak ve bölgeye öncü üretimi getirecek."


Şirket, Fransa, İrlanda, İtalya, Polonya ve İspanya'ya da gidecek yatırımlarla çip tedarik zincirinin her parçasına - araştırma, üretim ve paketleme dahil - para yatırmayı planlıyor.


36 milyar dolar aşan ilk yatırım dalgasıyla Intel, şirkette yaklaşık 5.500, ayrıca inşaat, tedarikçiler ve ortaklarda binlerce kişi daha yaratmayı bekliyor.


Yeni fabrikalar, dökümhane müşterilerine ve kendi ürünlerini tedarik etmek için Intel'in en gelişmiş transistör teknolojilerini kullanan çipler sunacak.


Ekonomiler pandemi kilitlenmelerinden yeniden açıldıkça ve mal talebi arttıkça, ciddi bir yarı iletken çip sıkıntısı geçen yıl teknoloji şirketlerini ve otomobil üreticilerini rahatsız etti. Küçük çipler, akıllı telefonlar ve çamaşır makineleri de dahil olmak üzere bir dizi tüketici ürününde bulunur.


Alman Volkswagen Ekim ayında yaptığı açıklamada, çip krizinin üçüncü çeyrek karının %12'sini düşürmesine yardımcı olduğunu söyledi. Aynı çeyrekte, Fiat ve Citroën dahil olmak üzere birden fazla otomobil markasının üreticisi olan Stellantis, kıtlık nedeniyle yıldan yıla yaklaşık 600.000 daha az araç ürettiğini söyledi.


Son aylarda, Avrupa Komisyonu çip tedarikini güvence altına alma çabalarını hızlandırdı . Şubat ayında Komisyon, önerilen Avrupa Çip Yasası'nın bir parçası olarak sektöre 43 milyar € (47 milyar $) kamu ve özel yatırımı yönlendirmeyi planladığını söyledi.


Komisyon tekliflerinde, Avrupa Birliği'nin şu anda küresel çip pazarının %10'unu oluşturduğunu, ancak Yasanın kabul edilmesi halinde 2030 yılına kadar %20'yi temsil edebileceğini söyledi.


Gelsinger, "AB Çip Yasası, özel şirketlere ve hükümetlere, Avrupa'nın yarı iletken sektöründeki konumunu büyük ölçüde ilerletmek için birlikte çalışmaları için yetki verecektir." dedi.


Intel şu anda Avrupa Birliği genelinde yaklaşık 10.000 kişiyi istihdam etmektedir.

Etiketler:

0 yorum

Comments


bottom of page