Uygulamada yayınlanacak birçok içerik türü olmasına rağmen, seçeneklerden birini kullanmak platformda pazarlama başarısı elde etmek için yeterli değildir
Uygulama başlangıçta hareketsiz görüntüler için tasarlanmışken, içerik oluşturucular ve günlük kullanıcılar artık fotoğrafları ve videoları Hikaye gönderileri, Instagram Reels ve IGTV'deki daha uzun videolar gibi çeşitli biçimlerde paylaşabilir.
Uygulamada yayınlanacak birçok içerik türü olmasına rağmen, seçeneklerden birini kullanmak platformda pazarlama başarısı elde etmek için yeterli değildir. Bunun nedeni, paylaştığınız içerik ne kadar kaliteli olursa olsun, Instagram algoritması uygulamada neyin başarılı olup neyin başarılı olmadığını belirler.
Instagram, algoritmanın içeriği değerlendirmek için kullandığı tüm faktörleri açıklamasa da, algoritmanın ne aradığı hakkında genel bilgiler yayınladılar. Bu yazıda, uygulamada başarılı olmak için algoritma hakkında bilmeniz gereken her şeyi, onu etkileyen faktörlerden ve içeriğinizin fark edilmemesini sağlamak için kullanacağınız ipuçlarından ve püf noktalarından açıklayacağız.
Instagram algoritması nedir?
Instagram algoritması, uygulamadaki kullanıcı davranışını inceler ve feed'inizde hangi içeriği ve keşif sayfanızda gördüğünüze ve platformdaki diğer kişilerin içeriğinizi nasıl göreceğine karar vermek için önceki etkinliğinizi kullanır. Esasen, algoritma organik erişiminizi kontrol eder.
Bir işletme olarak, tamamen ücretli reklamlara güvenmediğiniz sürece, algoritmanın nasıl çalıştığını ve içeriğinizi desteklediğinden ve yayınlarınızı hedef kitlenize gösterdiğinden emin olmak için ne yapmanız gerektiğini anlamak çok önemlidir.
Instagram algoritması nasıl çalışır?
Sık sık Instagram kullanıcısıysanız, insanların algoritma hakkında konuşurken "Ters kronolojik sırayı geri getirin!" gibi bir şey söylediğini duymuş olabilirsiniz. Bahsettikleri şey, Instagram'ın en son gönderileri birinin beslemesinin en üstünde ve daha eski olanları altta göstermesidir.
İçerik oluşturucular ve Instagram kullanıcıları için harikaydı, çünkü bir noktada gönderiniz tüm takipçilerinizin beslemelerinin en üstünde olacak, bu yüzden görmeleri garantili olacaktı.
Ancak Mart 2016'da algoritma değişti. Instagram büyüdükçe, insanların paylaştığı tüm fotoğraf ve videolara ayak uydurmak zorlaştı. Bu, en çok ilgilendiğiniz yayınları genellikle görmeyeceğiniz anlamına gelir.
Artık sorun ne zaman göndereceğiniz değil, aşağıda tartışacağımız çeşitli faktörler: ilişki, zamanlama, kullanım sıklığı, takip, kullanım, ilgi alanları.
Instagram algoritma faktörleri
İlişki
Algılanan ilişkiler en önemli sıralama faktörüdür.
Algoritma, takip ettiğiniz hesaplarla sahip olduğunuz ilişkilere göre sizinle içerik paylaşmaya öncelik verir. Instagram'da bir hesapla ne kadar çok yorum yapar, beğenir ve bir hesapla etkileşimde bulunursanız, içeriğini o kadar çok görür ve sık görürsünüz. Algoritma ayrıca mesaj gönderdiğiniz kişileri, aradığınız hesapları ve etiketlendiğiniz fotoğrafları da not eder.
İlişki faktörü markalar için de geçerlidir. Bir tüketici içeriğinizi düzenli olarak beğenir ve onunla etkileşime girerse, tekrarlanan katılım, gönderilerinizin onlara daha sık ve akışlarının en üstüne daha yakın gösterilmesini sağlayacaktır. Bu, aşağıda daha ayrıntılı olarak tartışacağımız içeriğinize ilham vermenizin gerekli olduğu anlamına gelir.
Zamanlama
Beslemeler kronolojik olmasa da, algoritma, kullanıcıların özellikle daha güçlü ve yerleşik bir ilişkiniz olan hesaplardan gelen en yeni ve alakalı gönderileri görmesini istiyor.
Zamanlama sadece, üç hafta öncesinden bir gönderi görmenizin 2016'dan önceki kadar muhtemel olmadığı anlamına gelir.
Instagram'da yayınlamak için en iyi zamanı keşfetmek, takipçilerinizle uygulamada en aktif olduklarında ve etkileşimde bulunma olasılıkları daha yüksek olduğunda buluşmanıza yardımcı olmak için profil analizlerinizi kullanarak bu faktörden yararlanabilirsiniz.
Kullanım sıklığı
Sıklık, bir kullanıcının Instagram uygulamasını ne sıklıkla açtığını ifade eder.
Sık kullanıcılar daha kronolojik bir besleme görecekler, ancak uygulamayı nadiren açanlar, uygulamanın son açılışından bu yana ilgi alanları ve ilişkileriyle en alakalı yayınları görecekler.
Takip
Birçok kişiyi takip etmek, algoritmanın bir beslemedeki gönderileri gösterirken daha fazla içeriğe sahip olduğu anlamına gelir. Bu olduğunda, ilişkilere, bağlılığa ve algılanan ilgi alanlarına öncelik verirler. Yine, bu faktör, hedef kitlenizle bir ilişki kurmanın, katılımı teşvik etmenin ve doğru zamanda paylaşımda bulunmanın önemini vurgular.
Kullanım
Kullanım faktörü, uygulamada ne kadar zaman harcandığıyla ilgili olduğu için sıklığa benzer.
Hızlı göz atma oturumları yapanlar, algoritmanın yukarıda belirtilen faktörlere göre günün önemli anları olarak belirlediğini görecek, uygulamada daha fazla zaman harcayanlar ise daha önemli sayıda gönderi görecekler.
Sık kullanılan tarayıcıların içeriği bile tükenebilir, bu noktada algoritma etkileşimlerinize ve etkileşim geçmişinize göre yeni gönderiler ve hesaplar önerecektir.
İlgi alanları
Instagram birçok içerik önerisinde bulunur, bu nedenle kullanıcıların gördüğü içeriğin bir kısmı, uygulamanın belirli konulara olan ilgilerini anlamasına dayanır.
Her zaman beğendiğinizi, yorum yaptığınızı ve benzer konulardaki gönderilerle etkileşimde bulunduğunuzu algılarsa, önce bu gönderileri görürsünüz. Gönderdiklerinize benzer içerikle ilgilenen kullanıcılara da gönderilerinizin gösterilme olasılığı daha yüksektir ve bunun tersi de geçerlidir.
Instagram'ın 2016'da bir algoritma faktörü olarak belirttiği doğrudan bir faktör olmasa da etkileşim, algoritma sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.
Instagram'ın algoritması etkileşimi nasıl kullanır?
Yukarıdaki faktörlerin hepsine ek olarak, etkileşim, Instagram algoritmasının içeriği öncelik sırasına koyma ve kullanıcılara sunma konusunda önemli bir rol oynar. En önemli etkileşim ölçütleri yorumlar, beğeniler, paylaşımlar ve video görüntülemeleridir.
İşte etkileşim faktörlerinin algoritmaya nasıl dahil edildiğinin bir dökümü:
Bir fotoğrafı ilk gönderdiğinizde, izleyicilerinizin küçük bir yüzdesine gösterilir.
Instagram, fotoğrafın ne kadar hızlı etkileşime girdiğini, yani yorum ve beğenileri ölçer.
Instagram, gönderinizin aldığı etkileşimi benzer zamanlarda ve günlerde paylaştığınız diğer içeriklerle karşılaştırır. Örneğin, bugün saat 10:00'daki gönderiniz, geçen Pazartesi günü saat 10:00'daki gönderinizden daha fazla veya daha az trafik alıyor mu? Uygulama, özellikle belirli zamanlar daha iyi sonuçlar getirdiğinden, etkileşim ölçümlerinizi değerlendirirken doğruluğu sağlamak için benzer zamanlarla karşılaştırır.
Fotoğrafınız çok fazla etkileşim çekiyorsa, Instagram bunu hedef kitlenizin daha yüksek bir yüzdesine gösterecek ve hatta belki de keşif sayfalarında paylaşacaktır.
Gönderiniz ilgi çekmeye devam ederse, fotoğrafınız izleyicilerinizin haber beslemelerinin en üstünde kalacak ve daha fazla kişiye ulaşacaktır. İlk başta çok fazla dikkat çekmezse, hedef kitlenizin daha azı yayınınızı görecektir.
Instagram algoritma güncellemesi 2021
2016 algoritma güncellemesi, algoritmanın nasıl çalıştığına dair neredeyse tam bir revizyondu, bu nedenle en dikkate değer, duyurulmuş ve Instagram tarafından onaylanmış.
Ne yazık ki, o zamandan beri Instagram, algoritmayı değiştirdiklerinde her zaman herkese açık hale getirmiyor. Dolayısıyla, etkileşiminizde ve erişiminizde değişiklikler fark ederseniz, bu büyük olasılıkla bir algoritma değişikliğinin sonucu değil, büyük olasılıkla uygulamanın büyümesinden kaynaklanmaktadır.
Platformda çok fazla hesap var ve insanlar gittikçe daha fazla kullanıcıyı takip ettikçe, uygulamadaki rekabet artıyor. Hızlı bir şekilde önemli miktarda etkileşim oluşturmak daha zor hale gelir ve bu da yayınlarınızın kitlenizin akışında nasıl, nerede ve ne zaman gösterileceğini etkiler. Bu, Instagram analizlerinizi izlemenin önemli olmasının birçok nedeninden biridir.
Instagram algoritması son değişiklikler
Bununla birlikte, 2021 itibariyle algoritmada yapılan en son güncelleme, insanların fotoğrafları üzerindeki benzer sayıların kaldırılmasıdır.
Güncelleme henüz tüm Instagram kullanıcılarına sunulmadı, ancak bir kullanıcının fotoğrafından toplam beğeni sayısını etkili bir şekilde kaldıracak ve bunun yerine yalnızca gönderiyi beğenen kişilerin kullanıcı adlarını görüntüleyecektir. Bir fotoğraf gönderen kullanıcılar yine de bir fotoğrafın aldığı beğeni sayısını görme seçeneğine sahiptir. Instagram bu güncellemeyi yapıyor çünkü uygulamadaki zorbalığı azaltmak ve kullanıcıları, gönderilerinde belirli miktarda beğeni almaları gerektiğini söyleyen sosyal baskıdan etkilenmekten korumak için rakamlar yapacağına inanıyorlar.
Gönderileriniz Instagram'da nasıl daha yüksek gösterilir?
Algoritmayı yenmek için yapabileceğiniz pek bir şey olmasa da, postalarınızın Instagram'da daha yüksek gösterilmesini sağlamanın yolları vardır.
Hedef kitlenizin en aktif olduğunu bildiğiniz zaman yayınlayın
Tüm sosyal medya platformlarında olduğu gibi, anında etkileşim oluşturmanın en kolay yollarından biri, takipçilerinizin en aktif olduğunu bildiğiniz anda içerik yayınlamaktır, çünkü zaten uygulamaya göz atıyorlar ve sunduklarınızı görmeye hazırlar.
Bu bilgileri almak için, işletme hesabı olan tüm kullanıcılar için mevcut olan yerel Instagram Analytics aracını veya Marketing Hub gibi başka bir seçeneği kullanabilirsiniz .
Uygulamada yeniyseniz, bu bilgileri hemen almak zor olacaktır, bu nedenle, değerli, eyleme geçirilebilir analizler elde etmek için uygulamada yeterince zaman geçirdikten sonra bu ipucuna geri dönün.
Kitlenizin beğendiğini bildiğiniz içeriği yayınlayın
Yine, analitiğinizi kullanın. İster yüksek kaliteli ürün fotoğrafları, ister kamera arkası içerikleri veya Instagram Makaraları olsun, hedef kitlenizin en çok ilgilendiği içeriği anlayın. Bunu kendi yararınıza kullanın ve sevdikleri bir şeyle etkileşime girme olasılıkları daha yüksek olduğundan keyif alacakları içerik oluşturmaya devam edin.
İşletmeyle ilgili hashtag'ler kullanın
Hashtag'ler, içeriğinizle ilgili algoritmaya sinyal göndermenin harika bir yoludur ve bu, profilinizi kullandığınız hashtag'lerle ilgilenen izleyici üyelerine göstermeye yardımcı olabilir.
Hashtag kullanımınızı aşırı yüklemeyin, ancak Hikayelerden IGTV'ye ve fotoğraf başlıklarına kadar Instagram'da paylaştığınız tüm içeriklerde kullanmayı hedefleyin.
Katılımı ve etkileşimi teşvik edin
Profilinizdeki etkileşim doğal olarak gelecektir, ancak paylaştığınız içerikle etkileşimi ve etkileşimi teşvik etmek, algoritmanın sizin için çalışmasını sağlamada değerli olabilir.
Kullanıcıları gönderilerinize yorum yapmaya, beğeniler ve paylaşımlar istemeye ve sadakat uyandırmak ve onları geri dönmeye ikna etmek için etkileşimde bulunanlarla sohbet etmeye ikna eden ilgi çekici başlıklar oluşturun.
Instagram Hikayelerinize anketler, çıkartmalar ve emojiler gibi etkileşimli öğeler de yerleştirebilirsiniz . Müşterileriniz içeriğinizle etkileşime gireceğinden ve ayrıca verdikleri yanıtlara dayanarak ilgi alanları ve arzuları hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz için bunun iki faydası vardır.
Tutarlı kalın
Algoritma üzerinde kontrolü ele almak için yapılacak en önemli şeylerden biri, uygulamada tutarlı kalmaktır. Instagram'a özel bir gönderi programı geliştirin ve buna bağlı kalın.
Takipçilerinizin içeriğinizle sürekli olarak etkileşime girmesini sağlayan platformda sürekli aktif kalmanıza yardımcı olur ve bu da algoritmanın hesabınız hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olur. Sahip oldukları daha fazla bilgi ve ne kadar çok etkileşim görürlerse, takipçilerinizin akışlarında o kadar yüksek olursunuz.
Instagram hikayeler algoritması
Instagram Hikayeleri, bir kullanıcının beslemesinin üstünde görünür.
Hikayeler algoritması, zamana öncelik verir ve büyük olasılıkla en çok etkileşim kurduğunuz ve etkileşim kurduğunuz hesaplardan en yeni hikayeleri görürsünüz. Algoritmanın en güçlü ilişkilere sahip olduğunuzu düşündüğü hesapların Hikayeleri her zaman diğer tüm hikayelerden önce gösterilir.
İşletmeler için bu, Instagram Hikayelerinde aktif bir varlığını sürdürmenin ve anketler ve soru sorma gibi Hikayelerinize katılımı teşvik etmenin önemli olduğu anlamına gelir.
Instagram algoritmayı keşfet
Akış algoritması ve Keşfet sayfası algoritması, Instagram'ın önceki uygulama etkinliğinize göre en çok ilgileneceğinizi düşündüğü içeriği gösterdiği için nispeten benzerdir. Temel fark, özet akışı içeriğinin aşina olduğunuz ve takip ettiğiniz hesapları öne çıkarması, Keşfedin sayfasının ise yeni hesaplardan içerik olmasıdır.
Şöyle düşünebilirsiniz: Instagram'da yapmayı en sevdiğiniz şeylerden biri yemek videoları izlemekse, feed'iniz en çok etkileşim kurduğunuz yemek videoları ile hesaplardan içerik gösterecektir. Algoritma onları sevdiğinizi bildiğinden keşif sayfanız yemek videoları da içerir, ancak bu hesapları zaten takip etmeyeceksiniz.
Keşif sayfası tamamen ilgi alanlarına dayalıdır, bu nedenle, bir işletme olarak, markanızla ilgili içeriği paylaşmak ve algoritmaya içeriğinizi kime göstereceğini söyleyen unsurları kullanmak, ilgili hashtag'ler gibi önemlidir.
Instagram'da başarılı olmak sadece düzenli olarak içerik yayınlamaktan ibaret değildir. Ayrıca algoritmanın nasıl çalıştığını anlamanız ve yapısını kendi avantajınıza çevirmeniz gerekir. Algoritmada değişiklikler her zaman gerçekleşecek olsa da, trendleri takip etmek, onlar yaptıklarında onlar için hazırlıklı olmanıza yardımcı olacaktır.
Comentários