IBM'in yeni duyurduğu 2nm çipi dört yıl içinde piyasada olmayacak, ancak yine de önemli bir yeniliğin önünü açacak
TSMC, 5nm transistör tasarımlarına yüklenirken ve Intel 7nm için mücadele ederken, IBM bunların hepsini dünyanın ilk 2 nanometre üretim tekniği ile en çok merak edilen sorulardan birinin cevabını vermiş oldu.
IBM'e göre dört yıl boyunca piyasaya sürmeyecek ve işlemci tasarımı düşünüldüğünde akla gelen ilk isim olmayabilir, ancak bunlar yarı iletken dünyasındaki dip dalga yaratacak etkiye sahip.
Ticari yongalar söz konusu olduğunda, IBM iki tane üretiyor: Power serisi Unix ve Linux sunucuları için Power serisi ve z Serisi ana bilgisayarlarda kullanılan zArchitecture. Ancak IBM'in, hemen hemen her yarı iletken satıcısıyla ortak olan bir IBM Ortak Geliştirme konsorsiyumu var — Intel, AMD, Nvidia, TSMC, Samsung.
IBM, teknolojinin "parmak büyüklüğünde bir çipe" 50 milyar transistörü sığdırabileceğini iddia ediyor. Bunun serçe parmağı mı yoksa başparmak mı olduğu hakkında bir detay bulunmuyor. Şirket ayrıca, 7nm'lik bir işlemciye kıyasla, 2nm'lik geliştirmesinin aynı güçte performansı yüzde 45 veya aynı performansta yüzde 75 daha az enerji kullanımını artıracağını iddia ediyor.
Peki bu ne anlama geliyor? IBM'e göre şu anlama geliyor:
— Kullanıcıların cihazlarını yalnızca dört günde bir şarj etmelerini gerektiren cep telefonu pil ömrünün dört katına çıkarılması.
— Küresel enerji kullanımının yüzde 1'ini oluşturan veri merkezlerinin karbon ayak izini azaltıyor . Tüm sunucularını 2nm tabanlı işlemcilere dönüştürmek bu sayıyı önemli ölçüde azaltabilir.
— Uygulamalarda daha hızlı işlemden dil çevirisine yardımcı olmaya ve daha hızlı internet erişimine kadar dizüstü bilgisayar işlevlerini büyük ölçüde hızlandırır.
— Kendi kendine giden arabalar gibi otonom araçlarda daha hızlı nesne algılama ve tepki süresine katkıda bulunur.
Siz meraklılar için, IBM bu küçülmeyi, transistörleri 3B olarak istifleyen Gate-All-Around adlı yeni bir üretim süreciyle başardı. FinFET 3D istiflemede bir ilerlemedir. Merak edenler için teknolojinin detaylı anlatımına buradan ulaşabilirsiniz.
IBM, yarı iletken araştırmalarında yüksek profilli değil, ancak geliştirme çabaları umut verici. IBM, fikri mülkiyet konusunda oldukça fazla girişimi ve başvurusu olan şirketlerden birisidir ve her yıl sektörün geri kalanından daha fazla patent başvuruları olumlu sonuçlanır ve hemen hemen herkesle anlaşma yapma taraftarı olması da teknolojinin gelişmesi açısından iyi bir seçenek.
IBM, geleceğin yarı iletken teknolojisi üzerine dünyanın önde gelen araştırma merkezlerinden biri olan Albany, New York'ta, STEM programları söz konusu olduğunda MIT ile bir okul olan Rensselaer Polytechnic Institute ile yakın bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
Bu nedenle Intel'den TSMC'ye kadar herkesin yaklaşık beş yıl içinde 2nm'de olması beklenebilir, bu noktada transistörler bir atom büyüklüğünde olacaktır.
Comments