Girişimciler olarak hepimiz kendi yolumuzu takip ederiz. Bazıları için finansal başarının yükselmesi uzun, yavaş ve sancılı bir süreçtir
Girişimciler olarak hepimiz kendi yolumuzu takip ederiz. Bazıları için finansal başarının yükselmesi uzun, yavaş ve sancılı bir süreçtir. Diğerleri için işler sihirli bir şekilde yerine oturuyor gibi görünüyor. İkincisinin sihrin bir sonucu olmadığına inanıyorum, ancak işinden öğrenmenin, uyum sağlamanın ve onunla birlikte büyümenin önemini anlayan bir girişimcinin kesin işareti.
Aşağıda, uzun vadeli, sağlıklı ve sürdürülebilir bir iş kurmak için her girişimcinin öğrenmesi gereken 10 ders bulunmaktadır.
1. Müşteri her zaman haklı değildir
İlk günden bize "müşterinin her zaman haklı olduğu" söylendi. Açıkça ve acı verici derecede yanlış olsalar bile, her müşteriyi memnun etmek için geriye doğru eğilmemiz bekleniyor. Ancak bu ilke kendimize, çalışanlarımıza ve müşterilerimize ciddi bir zarar verebilir. Müşterilerinize şüphenin avantajını verin, ancak sizin (veya çalışanlarınızın) onuru pahasına değil.
2. Vakit nakittir
Para, müşteriler, fikirler: potansiyel olarak daha fazla kazanabileceğiniz tüm kaynaklar. Ancak zaman, her zaman sınırlı miktarda sahip olacağınız tek meta. Zamanınızdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlamanın bir yolu, görevlerinize saatlik bir dolar tutarı atamaktır.
Kendinize sorun: Yaptığım görevler için adil bir ücret ne olur? Bir başkası bu görevleri daha az parayla yetkin bir şekilde gerçekleştirebilirse, daha üst düzey, gelir getiren görevlere odaklanabilmeniz için yapmalarına izin verin. Bir işletme sahibi olarak, yalnızca sizin yapabileceğiniz görevleri yapmalısınız.
3. Tüm para iyi para değildir
Bu, birçok girişimcinin kariyerlerinin başlarında mücadele ettiği bir derstir. İşinizi sıfırlarken, onu sunan herkesten para alma tuzağına düşmek kolaydır. Sorun şu ki, tüm müşteriler veya müşteriler buna değmez.
Zamanınızın çoğunu alan, sürekli olarak gerçekçi olmayan beklentileri olan veya birlikte çalışmaktan genellikle korktuğunuz müşterilerden kaçının. Buna değmez!
4. Pazarlamada ucuz kısayollar yoktur
Pazarlama tavsiyesi isteyen ancak daha sonra önerilerimi "çok pahalı" olarak görmeyen işletme sahipleriyle sık sık konuşurum. Gerçek şu ki, ucuz pazarlama markanızın ucuz görünmesine neden olabilir.
Düşük kaliteli içerik, ucuz reklamlar ve "bütçeli" SEO kısa vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir, ancak markanızın itibarına verdikleri zarar çok daha uzun sürebilir.
5. Mümkün olduğunca dış kaynak kullanın
İş yükünü paylaşacak şirket içi personeliniz yoksa, dış kaynak kullanmayı düşünün. Birçok girişimci, denizaşırı bir sanal asistanı işe almanın, rutin görevlere harcamak için ihtiyaç duydukları zamanı önemli ölçüde azalttığını ve onları gelir getirici görevlerde çalışmak için serbest bıraktığını fark ediyor.
6. Kişisel markanızı ve şirket markanızı oluşturun
Birçok girişimci, kişisel markalarını oluşturmak dışında kendi şirket markalarını oluşturmaya odaklanma hatasını yapar. Bununla birlikte, kişisel markanız sizi rakiplerinizden farklılaştıracak, size alanınızda yetki ve itibar kazandıracak ve şirketinizin nihayetinde başarısızlıkla karşılaşması durumunda size bağlı kalacaktır.
7. İş hayattır ve hayat, işinizden nefret etmek için çok kısadır
İş-yaşam dengesi birçok girişimcinin uğraştığı bir konudur, bu yüzden Tony Hsieh’in yaklaşımının bu kadar büyük bir hayranıyım. Yaptığınız şey konusunda tutkuluysanız ve mutluluğa (hem kendinizin hem de çalışanlarınızınki) odaklandığınızda, iş yalnızca "gerçek hayatınızı" finanse etmek için yaptığınız bir şey değildir. Son derece daha eğlenceli ve anlamlı hale gelir ve tükenmişlik yaşama şansınızı önemli ölçüde azaltır.
8. Sizden daha zeki insanları işe alın
Bununla yüzleşin: Her zaman sizden daha zeki insanlar olacaktır. Bu insanları bulacak kadar şanslıysanız, işe alın. En iyi olduğunuz şeylere odaklanın ve onlara aynısını yapma özgürlüğü verin.
9. En iyi uygulamalar müşterileriniz için en iyi uygulama olmayabilir
Özellikle yeni bir iş kurduğunuzda, başkalarının size bir şeyi yapmanın "en iyi yolu" olduğunu söylediği şeyi yaparken kendinizi kaptırmanız kolaydır. Sorun şu ki, "onlar" sizin müşterilerinizi veya müşterilerinizi tanımıyor. En iyi uygulamaları başlangıç noktası olarak kullanın, ancak bunları işletmenizin ve müşterilerinizin benzersiz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlayın.
10. Sadece yapın
Planlama, strateji oluşturma ve tartma seçeneklerinin tümü bir işletme içinde önemli rollere sahiptir. Ama zaman içinde sadece yapmanız gereken bir nokta gelir. Şu alıntıyı biliyorsunuz: "Kusursuz bir şey yapmak, hiçbir şeyi mükemmel yapmamaktan daha iyidir."
Analiz felci veya basitçe bir planı uygulama becerisinin olmaması, herhangi bir işte büyümeyi, yeniliği ve ilerlemeyi engelleyecektir. Şimdi yapılan işin karşılığı yıllarca gelmeyecek olsa bile. Ünlü fizikçi ve yazar Michio Kaku'ya göre başarılı insanlar işi yine de yapıyorlar çünkü hazzı nasıl erteleyeceklerini biliyorlar ve bu yetenek başarılı insanları başarısız insanlardan ayırıyor.
İşte karşınızda: Kârlı ve sürdürülebilir bir iş kurmak için her girişimcinin öğrenmesi gereken 10 ders. Elbette kolay dersler değil, uzun vadeli başarı için mümkün olan en iyi şansı sağlayan dersler.
Comments