Google'ın işi veriler üzerine kurulu olsa bile bu şekilde olmak zorunda değil
Google parasını reklam satışı üzerinden kazanıyor. Bir reklam size ve ilgi alanlarınıza ne kadar hedeflenmişse, Google o kadar çok para kazanır ve bunu yapmak için Google'ın veriye, gerçekten çok miktarda büyük veriye ihtiyacı var. Bir uygulamanın her araması, her tıklaması, Google'ı dünyanın en zengin şirketlerinden biri haline getirmek için hizmet ediyor denilebilir.
Son yıllarda Google, topladığı verileri kontrol etme yöntemlerinizi geliştirdi, ancak insanların hangi bilgilerini paylaştıklarını anlamalarına yardımcı olmak için yapılabilecek daha çok şey var.
Aralık ayında Apple, her bir uygulamanın hangi bilgileri topladığını ve sizinle nasıl bağlantılı olabileceğini göstermek için App Store'da gizlilik etiketlerini tanıttı. Bu, tarama geçmişinden konumunuza kadar her şeyi içerebilir. Google, belki de Apple’ın hareketinden etkilenmemiş olduğundan, uygulamalarını neleri ve nasıl topladığına ilişkin ayrıntılarla güncellemek konusunda yavaş davrandı. Şunu bir düşünün: 60'tan fazla uygulama ve Apple ürünleri kullanan her dokuz kişiden birisi, Google'ın uygulamalarını kullanıyor.
Google'ın en büyük üç uygulamasının (Gmail, Chrome ve arama uygulaması) sizin hakkınızda topladığı veriler ve kontrolü ele almak için neler yapabilirsiniz? İşte cevabı:
Google uygulaması
Google'ın arama uygulaması, iPhone'lara widget'lar ve kendi sesli aramayı ekler, ayrıca ilginizi çekebilecek haberler ve konular için kişiselleştirilmiş öneriler sunar. Bununla birlikte, çok sayıda Google uygulamasında olduğu gibi, sizinle bağlantılı veriler çok zengin olabilir Bir dizi cihaz düzeyinde ayar (fotoğraflar ve videolar gibi) için uygulamaya bunlara erişme izni vermeniz gerekir.
Reklamverenlere (Google olmayan) gönderilen veriler: Konum bilgileri, arama geçmişi, göz atma geçmişi ve diğer kullanım verileri.
Google'a reklam veya pazarlama için gönderilen veriler: Konum bilgileri, iletişim bilgileri (fiziksel adres, e-posta ve ad dahil), arama geçmişi, göz atma geçmişi, kullanıcı tanımlayıcıları (kullanıcı kimliği ve cihaz kimliği) ve kullanım verileri (ürün etkileşimi ve reklam verileri).
Analiz için kullanılan veriler: Konum, iletişim bilgileri (fiziksel ve e-posta adresi), kişiler, ses verileri, arama geçmişi, tarama geçmişi, kullanıcı tanımlayıcıları (kullanıcı kimliği ve cihaz kimliği), kullanım verileri (ürün etkileşimi ve reklam verileri dahil), kilitlenme ve performans verileri ve 'diğer veri türleri'.
Ürün kişiselleştirme için toplanan veriler: Konum, iletişim bilgileri (fiziksel ve e-posta adresi), fotoğraflar veya videolar, arama geçmişi, göz atma geçmişi, kullanıcı tanımlayıcıları (kullanıcı kimliği ve cihaz kimliği), kullanım verileri (ürün etkileşimi ve reklam verileri dahil) ve reklam veri.
Uygulama işlevselliği için toplanan veriler: Ödeme bilgileri, konum, iletişim bilgileri (fiziksel adres, e-posta, ad ve telefon numarası dahil), kişiler, kullanıcı içeriği (fotoğraflar veya videolar, ses verileri, müşteri destek ayrıntıları dahil), arama geçmişi, tarama verileri , kullanıcı tanımlayıcıları (kullanıcı kimliği ve cihaz kimliği), kullanım verileri (ürün etkileşimi ve reklam verileri dahil), teşhisler (kilitlenme verileri ve performans verileri) ve tanımlanmamış diğer veri türleri.
Gmail
Reklamverenlere (Google olmayan) gönderilen veriler: konum, kullanıcı kimlikleri ve reklamcılık verileri.
Analiz için kullanılan veriler: satın alma geçmişi, konum, e-posta adresi, kullanıcı içeriği (fotoğraflar veya videolar, ses verileri, müşteri desteği ve 'diğer' içerik dahil), arama geçmişi, kullanıcı tanımlayıcıları (kullanıcı kimliği ve cihaz kimliği), kullanım verileri ( ürün etkileşimi ve reklam verileri, kilitlenme verileri ve performans verileri ve 'diğer' veri türleri dahil.
Ürün kişiselleştirme için kullanılan veriler: e-posta adresi, kişiler, e-postalar veya metin mesajları, ses verileri, arama geçmişi, kullanıcı tanımlayıcıları (kullanıcı kimliği ve cihaz kimliği) ve kullanım verileri.
Uygulama işlevselliği için toplanan veriler: satın alma geçmişi, konum, e-posta ve ad, kişiler, e-postalar veya kısa mesajlar, fotoğraflar veya videolar, ses verileri, müşteri desteği ve diğer kullanıcı içeriği, arama geçmişi, kullanıcı tanımlayıcıları (kullanıcı kimliği ve cihaz kimliği), ürün etkileşim, tanılama (kilitlenme verileri ve performans verileri) ve diğer veri türleri.
Chrome
Analiz için kullanılan veriler: konum, ses verileri ve müşteri desteği, göz atma geçmişi, kullanıcı tanımlayıcıları (kullanıcı kimliği ve cihaz kimliği), ürün etkileşim verileri, teşhisler (kilitlenme verileri ve performans verileri) ve diğer veri türleri.
Ürün kişiselleştirme için kullanılan veriler: konum, göz atma geçmişi, kullanıcı tanımlayıcıları (kullanıcı kimliği ve cihaz kimliği) ve ürün etkileşim verileri.
Uygulama işlevselliği için toplanan veriler: ödeme bilgileri, konum, ses verileri, müşteri destek verileri, göz atma geçmişi, kullanıcı tanımlayıcıları (kullanıcı kimliği ve cihaz kimliği), ürün etkileşimi, kilitlenme ve performans verileri ve diğer veri türleri.
Bu veriler ne anlama geliyor ve bu konuda ne yapabilirsiniz?
Google'ın topladığı verilerin çoğu, şirketin reklamları kişiselleştirmesine ve size yönelik reklamları, özellikle de kullanıcı kimlikleriyle bağlantılı verileri hedeflemesine yardımcı olmak için kullanılacak olsa da, Google tarafından uygulamalarının amaçlandığı gibi çalışmaya devam etmesini sağlamak için kullanılacak bazı veriler de vardır. Bu, şirkete uygulamanın neden çeşitli zamanlarda çalışmayı bıraktığını söyleyen tanılama ve kilitlenme verilerini içerebilir.
Google'ın rakipleri, uygulamalarının - App Store'da kendi özel etiketleriyle gösterildiği gibi - bu kadar çok veri yakınında hiçbir yerde toplamadığını belirtmekte hızlı davrandılar. Örneğin, arama motoru ve tarayıcı DuckDuckGo, kullanıcılara bağlanabilecek herhangi bir veri toplamadığını söylüyor. Uygulama mağazası, kullanım ve teşhis verilerini toplayan uygulamasını gösterir ancak bu, "sizinle bağlantılı olmayan veriler" olarak etiketlenir.
Peki veri toplama konusunda ne yapabilirsiniz? Chrome'da Google'ın gizlilik ayarları, hakkınızda toplananları sınırlamanıza yardımcı olabilir. Burada sizi web hakkında takip eden üçüncü taraf çerezlerini kapatabilir ve çevrimiçi olarak izlenmemeniz için talepler gönderebilirsiniz (bu ayar büyük ölçüde etkisiz olsa da). Ayarlarda, tarama geçmişinizin tüm cihazlarınızda aktarılmaması için senkronizasyonu da kapatabilirsiniz.
Belki de Google'ın topladıkları üzerinde koyabileceğiniz en büyük kontrol, Etkinlik Kontrollerinden gelir. Burada Google'ın web etkinliğinizi kaydetmesini durdurabilir, konumunuza erişimini kapatabilir ve kişiselleştirilmiş reklamları durdurabilirsiniz.
Yukarıdakilerin tümü, Google'ın sizinle ilgili erişebileceklerini bir dereceye kadar sınırlamanıza yardımcı olabilir. Google'ı kullanacaksanız, hakkınızda veri toplanmasını kabul etmiş olursunuz. Elbette, kullandığınız birçok ücretsiz uygulama ve hizmet için durum böyledir.
Alternatif olarak, Google'ın uygulamalarını veya hizmetlerini kullanmamak. Bu, veri toplama ve gizlilik için yararlı olsa da, bazı ödünler vermeniz de gerekir. Google'ın geniş kaynakları, en zengin özelliklere sahip ve iyi işleyen hizmetlerden bazılarını geliştirdiği anlamına gelir - örneğin, rakipler Google'ın aramada ürettiği sonuçları tam olarak yeniden oluşturamaz.
Bu, denemeye veya daha fazla gizlilik dostu alternatiflere geçmeye değmeyeceği anlamına gelmez. Muhtemelen uzaklaşılması en kolay Google ürünü Chrome'dur. Kullanıcı verilerinin toplanmasını sınırlayan ve reklamların sizi web'de izlemesini durduran bir dizi gizlilik tarayıcısı vardır. Alternatifler arasında Brave, DuckDuckGo, Tor ve Firefox Focus yer alıyor.
Gmail’den uzaklaşmak, gelişmiş rakipler olmadığı için daha zordur. İletiler için uçtan uca şifreleme kullanan İsviçre merkezli ProtonMail, dikkate alınması gereken ana Gmail alternatifidir.
Comments