Cuma günü Google, devam eden Covid-19 salgını döneminde insanların hareketlilik modellerini gösteren yeni bir web sitesi yayınladı. 131 ülkenin ayrı olarak, analiz edildiği raporda çok çarpıcı sonuçlara yer veriliyor.
COVID-19 Community Mobility Reports, farklı yerlerde günlük rutinlerin nasıl değiştiğini perakende ve dinlenme, bakkal ve eczane, parklar, transit istasyonları, iş yerleri ve konutlar olmak üzere altı kategoriye ayırdığı raporun sonuçlarını paylaştı. Google, "Raporlar birkaç haftalık eğilimlerin sonuçlarını baz alıyor ve en son veriler yaklaşık iki ila üç gün önce temsil ediliyor." Rapordaki sonuçların temelinde yer alan tüm veriler daha sonra 3 Ocak ile 6 Şubat arasındaki beş haftalık süre boyunca haftanın ilgili günü için ortalama değer olan taban çizgisi rakamıyla karşılaştırılıyor. Türkiye raporuna göre, 29 Mart Pazar günü perakende ve dinlenme alanlarında harcanan zaman %75 düştü. Bu kategori restoranlar, kafeler, alışveriş merkezleri, tema parkları, müzeler, kütüphaneler ve sinema salonları gibi yerleri içeriyor. Bakkal ve eczane hareketi %39 düşerken, park ziyaretleri %58 azaldı. İş yerlerine yapılan geziler %45 oranında düştüğünde transit istasyonların kullanımı %71 oranında düşüş gerçekleşti. Öte yandan, sosyal izolasyon kapsamında, #evdekal çağrıları yanıt bulmaya başlamışa benziyor. Rakamlar, şaşırtıcı bir şekilde %17 arttı.
Cuma günü'nden beri, dünya sıralamasında sekizinci sırada yer alarak, en fazla aktif COVID-19 vakasına sahip bir ülke olan Türkiye, yeni koronavirüsün yayılmasını engellemek amacıyla uzaktan eğitimlere başlanması yanı sıra, 31 Büyükşehir'e girişlerin sınırlandırılması, yaklaşık 50 kasaba ve bölgeyi karantina uygulaması başlamıştı. Ayrıca dün itibariyle, 20 yaş ve altı ile 65 yaş ve üstü kişilere 24 saatlik sokağa çıkma yasağı gibi sınırlamalar da uygulanmaya başladı.
Ülkemizde neredeyse her gün yeni bir önlem alınmaya başlandı. Valilikler, şehirlere girişlerin sınırlanmasından, sosyal izolasyon kurallarını genişletmeye kadar özel önlemler alarak görevlendirildi. Ancak tüm uyarılara rağmen, ülke çapında tam bir karantina ilan edemediği de görülüyor. Dün yayınlanan rapora göre, milyarlarca Google kullanıcısının telefonundan konum verilerinin analizi, sağlık otoritelerinin, insanların virüsü defetmek için dünya çapında ilan edilen sosyal izolasyon kurallarına uyup uymadıklarını değerlendirmelerine yardımcı olması amaçlanıyor. Google'ın bu raporu, 131 ülke için ayrı analizler içerdiğini de belirtelim. Veriler genellikle salgınların şiddeti ve devlet tarafından alınan tedbirler kapsamında etkileri ile sentezlendi. En çok etkilenen ülkelerden ikisi olan İtalya ve İspanya, restoranlar ve sinema salonları gibi perakende ve dinlenme yerlerine ziyaretlerde %94 düşüş yaşadı. İngiltere, Fransa ve Filipinler %80'den fazla düşüş yaşarken, 25 Mart'ta 21 günlük ani bir kilitlenmeye başlayan Hindistan da %77 ile dikkat çekti. Koronavirüs dünya çapında 1 milyondan fazla insana bulaştı ve neden olduğu solunum hastalığı olan COVID-19, şu ana kadar 54.000'den fazla can aldığı belirtildi.
Türkiye raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
Comentarios