Alphabet'in yeni kurulan şirketi Isomorphic Laboratories bünyesinde yürütülecek çalışmalar kapsamında, yeni ilaçların keşfi için faaliyet gösterecek
Özellikle pandemi dönemiyle birlikte sağlıklı yaşamın önemi bir kez daha anlaşılmış oldu. Öyle ki; şirketler yeni yatırımlarını sağlık sektörüne yönlendirirken, gerek finansal açıdan geresek toplumun bütününe hizmet etmek çabasına giriştiği şu günlerde yeni bir ilaç keşfetmek, uzun, pahalı ve kompleks bir süreç olduğu ortada.
Geçen yıl DeepMind’in çığır açan yapay zeka sistemi AlphaFold2, bir proteinin 3D yapısını doğrudan amino asit dizisinden atomik düzeyde doğruluğa kadar tahmin edebilen, 50 yıllık büyük protein katlama zorluğuna bir çözüm olarak kabul edildi. Bu, biyoloji için hesaplama ve yapay zekâ yöntemleri için bir dönüm noktası oldu.
Binlerce farklı varyasyon virüs ve hastalığı yok etmek için yapılan binlerce test oldukça zahmetli bir süreç. Bu nedenle, ilaç firmaları artık bu süreçleri daha verimli hale getirmek için yapay zeka teknolojilerinden istifade etmeye başladı. Aslında bu teknoloji, yeni ilaçların bulunmasını ve biran önce piyasaya sürülmesi açısından daha hızlı ve daha ucuz hale getiriyor. Çünkü yapılan araştırmalar, klinik deneylere giren ilaçların yüzde 90'ından fazlası işe yaramadığını ortaya çıkardı. Bu nedenle özellikle pandemiyle yani son iki sene içinde yapay zeka araçları geliştiren şirketlere yapılan yatırımlar rekor seviyede gerçekleşmeye devam ediyor.
Bu gelişmeler yaşanırken, diğer bir yandan Google'ın ana şirketi Alphabet, ilaç keşfi için yapay zeka teknolojisinden istifade edeceğini belirtti. Alphabet yeni şirketiyle yapay zeka alanında çalışan DeepMind'in protein katlama teknolojisini geliştireceği öğrenildi. Isomorphic Laboratories çatısı altında yürütülecek. Bu süreçte ilginç gelişmeler de yaşanıyor. DeepMind CEO’su Demis Hassabis'in Isomorphic’in CEO’su olarak da görev yapması bekleniyor.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “İlaç şirketleriyle ortaklıklar geliştirmeye odaklanacağını söyledi. Bununla birlikte, ilaçları geliştirmek ve test etmek, protein yapısını bulmaktan daha zorlu olabilir. Örneğin, iki proteinin fiziksel olarak birbirine uyan yapıları olsa bile, gerçekte ne kadar iyi yapışacaklarını söylemek zordur. Kimyasal düzeyde nasıl çalıştığına bağlı olarak umut verici görünen bir ilaç adayı, bir hayvana veya bir kişiye verildiğinde de her zaman işe yaramayabilir.”denildi.
Şirketin ana amacı kendi ilaçlarını geliştirmek olmadığı bunun yanında, şirketin ilaç şirketleriyle ortaklıklar geliştirmeye odaklanacak. Uzmanlar yine de Isomorphic Laboratories'in ilaç geliştirmede kullanacağı teknolojinin ilaç geliştirmede yaşanan sayısız sorun için hızlı bir çözüm olmadığı görüşünde. Bu noktada şirketin sektör içinde nereye konumlanacağı merak konusu. Günün sonunda gelişmekte olan yapay zeka destekli dijital biyoloji alanında öncülerden biri olan, üretken yeni bir biyomedikal atılım çağında yardımcı olmayı dört gözle bekleyen Isomorphic’in görevi ise ilaç keşfini hızlandırmak için yapay zekayı kullanmak ve nihayetinde insanlığın en yıkıcı hastalıklarından bazıları için tedaviler bulmak olarak tanımlanıyor.
Comentarios