ABD ile Çin arasında yaşanan gerilim akabinde yaptırım kararları alınmasıyla Google'ın Huawei ile işbirliği askıya alınmıştı
Anson Zhang, "Kendi ekosistemimiz için bu donanım ve yazılım çözümüne sahip küresel olarak sadece iki şirketten biriyiz" dedi. "Bunu yalnızca Huawei ve Apple yapabilir - bu bizim uzun vadeli stratejimiz." Huawei’nin İngiltere’deki tüketici işine liderlik eden adam - tartışmasız Çin dışındaki medya açısından en kritik pazarı yükselişte. "Pek çok zorluk, söylenti ve baskı olmasına rağmen, yatırımlarımıza, ekosistemimize bağlıyız ... Bu strateji işe yarayacak" diyor.
Geçen yıla kadar Huawei, dünya çapındaki Google Android kullanıcıları için Samsung ile rekabet ediyordu. Ancak Trump'ın yaptırımları, Çin devinin Google'dan ayrılmasını mecbur kıldı. Ve şimdi küresel pazarı izleyen Huawei, hem iOS hem de tam yağlı Android'e alternatif olan üçüncü bir yol açmak istiyor. Ancak bunu yaparken şirket kendisini Apple'ın modeline Google'ınkinden çok, çok daha yakın buluyor. Huawei’nin Google’ı yenme, Çin’in dışındaki Android kullanıcılarını kendi işletim sistemlerine getirme planı tartışmasız Apple'ı örnek alacak.
Huawei hâlâ Google ile tekrar çalışmaktan bahsederken, zaman geçtikçe bu olasılık daha da azalmaktadır. ABD'nin son baskısıyla Huawei, Çin dışındaki akıllı telefon işinin son olarak düşmemesini sağlamak için yeni stratejisini acilen uygulamaya koymalıdır. Bu hafta, ABD'deki geçici kara liste muafiyetlerinin sona ermesinin Android güncellemelerini riske atabileceği haberi - Google ile birlikte gönderilen Huawei telefonları için bile işleri daha da kötüleştireceğe benziyor.
Bu tartışmanın dayanağı Birleşik Krallık'taki ve Avrupa'daki tüketicilerdir. Olumsuz eleştiriler içeren manşetten sonra negatif manşet karşısında marka hakkında ne düşünmelidirler. Avrupa, Huawei’nin Washington’a karşı birincil savaş alanı. Kıtanın kilit pazarlarının Huawei’nin 5G ağlarına katılımına ilişkin kararları bir yılı aşkın süredir belirsizliğini koruyor.
Bu arada, tüketici cephesinde, Huawei'nin yeni akıllı telefon satışlarının 'Google' servisleri ve 'Android' olmadan satışlarının en çok düşüş yaşadığı bir döneme girdiği ortada.
Zhang, "Geçen yıldan bu yıla kadar pek çok zorlukla mücadele ediyoruz" dedi. “ABD yasağı, İngiltere 5G, birçok soru, söylenti ve belirsizlik. Bu, tüketicilere soru sorabilir - satın alırsam Huawei cihazımın geleceği nedir? Ancak 5G kararından bağımsız olarak, Birleşik Krallık ve Avrupa tüketici pazarlarına hala bağlıyız. Stratejimizi sürekli olarak çalışacak ve ürünlerimizi teslim edeceğiz. Ve bir Huawei cihazı olan veya satın almak isteyen herhangi bir kullanıcı bundan etkilenmeyecektir. Güncellemeler alacaklar, ancak daha da fazlası - uzun vadeli stratejimizi, kendi ekosistemimizi oluşturuyoruz. "
Bu tartışmanın zamanlaması önemlidir. Birkaç gün önce, Huawei’nin küresel tüketici patronu Richard Yu, şirketin özel Kirin yongalarının hızla tükendiğini kabul etmişti. Muhtemel Mate 40 talebini karşılamak için belki yeterli - ama belki o bile değil. 15 Eylül'den sonra üçüncü taraf üretimi olmayacak. O andan itibaren her şey yeni tedarik yolları ile ilgili, seri genelinde kritik özel çiplerin yerini alacak.
Zhang, "Açıkçası bu bize bir meydan okuma, bir etki sağlıyor," diyor. “Kirin yonga setini 10 yıldan fazla bir süredir yeniledik. Sıfırdan ... Ama şimdi herhangi bir sağlayıcıyla çalışmaya hazırız ... Örneğin Qualcomm, gelecek yıl yeni akıllı telefonlar, yeni tabletler, yeni bilgisayarlar sunmak için. Kirin, ekosistemdeki yalnızca bir şey, her şey değil ... [Bunun] genel ekosistem stratejisini etkileyeceğini düşünmüyoruz."
Zhang, "Tüketici için stratejimiz nedir? Önümüzdeki beş ila on yıl içinde en heyecan verici teknoloji, 5G ve AI kullanarak tüketici deneyimini yükseltmek" diyor. Huawei'nin "Kesintisiz AI deneyimi" temasının bir parçası olarak bunun iki yönü var. Öncelikle, kullandığınız tüm cihazların Huawei'nin HMS (Huawei Mobil Servisleri)'si üzerinden birbirine bağlı olarak birbiriyle sorunsuz çalışması gerekir. Evde, oynatmak istediğiniz bir video en iyi şekilde akıllı TV'nizde görüntülenir, ofiste bilgisayarınızdır, işe giderken telefonunuzdur.
Şu anda, tüm bunlar birkaç basit dokunuşla yapılabilir. Huawei tüm bunların otomatik olmasını istiyor - bu ikinci kısım. Sistem evde olduğunuzu, nerede olduğunuzu, nasıl etkileşim kurmayı sevdiğinizi bilir, hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur, arkanıza yaslanın ve keyfini çıkarın. "Kendi ekosistemimizle gelecekte tüm cihazlarınızın kendi platformumuz HMS'ye dayalı olarak birbirleriyle akıllıca çalışmasını sağlayacağız."
HMS tek başına yeterli değildir, elbette küresel uygulama ekosisteminin küçük bir sorunu var ve dünya çapında milyonlarca geliştiricinin birlikte oynamasını sağlıyor. Zhang, "Şirket, geliştiricileri küresel olarak desteklemek için 3 milyar dolar yatırım yapmayı taahhüt etti" dedi. “Ve ilk altı aydan sonra ilerleme olumlu. Geçen yılın sonunda, dünya çapında ilk 3.000 temel uygulamayı belirledik. En çok kullanılan. Temmuz ayı sonunda, bunların %80'i AppGallery'mizdeydi. Böylece herhangi bir kullanıcı en popüler uygulamaların %80'ini bulabilir. "
Açıkça, manşetlerin çoğu, ABD yasağının vurduğu hiper ölçekli uygulamaların değiştirilmesine odaklandı. Huawei, bunu olabildiğince basit hale getirmek için yeni PetalSearch uygulamasını piyasaya sürdü. Ancak bunların hiçbiri temel Google uygulamalarının ve temel hizmetlerin yerini alması mümkün görünmüyor ve çevrimiçi olarak önerilen çok sayıda geçici çözümün tümü tüketici düzeyinde yetersiz kalmışa benziyor. Bu, Huawei'nin bir çözüm bulması gereken bir alan.
"Şu anda HMS deneyimini geliştirmek için binlerce Huawei mühendisiyle çalışan 1,6 milyon geliştiricimiz var."
Zhang'a göre "Google'a alternatif olarak kendi hizmetlerimiz var. Birçok kullanıcı uzun yıllardır GMS (Google Mobil Servisleri) kullanmaktadır. Şimdi yeni hizmetleri başlatmak için adımlarımız var - örneğin Huawei Music ve Huawei Video, ABD'deki en büyük üç müzik şirketi ile işbirliği yapıyoruz Önümüzdeki aylarda Huawei Maps'i görürseniz şaşırmayacaksınız. Cevabımız bu. Kendi çözümlerimizi sunacağız."
Huawei için GMS ile eşleştirmek yeterli değil, daha ileri gitmesi gerekiyor. Zhang, "Kısa süre önce HMS 5.0'ı duyurduk, bu yeni yükseltme ... Bu bizim için oldukça önemli bir kilometre taşı ... Bu, GMS işlevselliğini ilk kez yerine getiriyoruz, ancak bundan daha fazlası için yeni işlevler başlattık. geliştiricileri destekleyin, bunun üzerinde sürekli çalışacağız, ödün vermeyeceğiz. "
Zhang daha sonra şirketin geçen yılki "1 + 8 + N" stratejisini anlatıyor. Zhang, "1" akıllı telefon, ekosistemin kalbi ve "en önemli cihaz - herhangi bir tüketici tarafından en çok kullanılan" diye açıklıyor. "Bunun etrafında, hepsi aynı işletim sistemini çalıştıran, HMS ile bağlı" 8 "segment var. Buna PC'ler, tabletler, TV'ler, giyilebilir cihazlar dahildir. Bir de "N" var, herhangi bir IoT cihazı HiLink aracılığıyla Huawei ekosistemine erişebilir… Bu, birkaç yıldır Çin'de. Ve şimdi onu denizaşırı pazarlarda çalıştırmaya başlayacağız. "
Zhang, Huawei'nin küresel akıllı telefon satışlarında Samsung'u geçtiğini görmenin ne kadar önemli olduğunu söyledi. "Bir numaraya ulaştık - bu bizim için gerçekten heyecan verici ve işimizin nasıl gittiğini gösteriyor." Huawei’nin satış istatistikleri, başka herhangi bir yerden ziyade Çin’deki çarpıcı büyümeden kaynaklanıyordu ve Zhang, şirketin PC pazarındaki beklentileri hakkında konuşmaya devam ettiğinde bunun yankıları oluyor.
“PC'leri 2017'de Çin'de başlattık” diyor. "Bunu geleneksel oyunculardan farklı bir şekilde konumlandırmak istiyoruz. Bilgisayarları daha çekici ve şık hale getirmek istiyoruz. Katma değer yoksa, Huawei'yi Lenovo veya HP'den satın almak için hiçbir neden yoktur. "
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Çin'de beklentilerin üstünde iyi şekilde gitti işler. “İki yıl içinde, en rekabetçi bilgisayar pazarı olan Çin'de PC'ler için şimdiden iki numaralı pazar payına sahibiz. Premium segmentte de bir numarayız… Elmanın üstünde bile… İnanılmaz bir başarı. Bu bize bilgisayar işini küreselleştirmek için güven verdi ... İnsanlar daha fazla değer elde etmek için daha fazla para harcamaya istekliler."
Ve böylece bu büyük hata - oldukça net ve geri dönüşü zor görünüyor. Huawei tüm stratejisini akıllı telefon etrafında inşa ederse - akıllı telefonlarını satın alan tüketiciler bilgisayarlarını, tabletlerini, TV'lerini ve giyilebilir cihazlarını satın alacaklar - o zaman bu akıllı telefon satışları kurursa ne olur? Bu, tüm ekosistem stratejisini riske atmaz mı? Çin'de mükemmel çalışıyor çünkü kapalı bir ülke, kapalı ekosistem - Google yok, sorun yok. Ancak şu anda başka hiçbir yerde durum böyle değil. Huawei, Çinli olmayan tüketicileri toplu halde HMS'ye geçmeye henüz ikna edemedi. Önemli olan tek şey.
Zhang bana, Haklısın, dedi. "Bu HMS için bir numaralı nokta. Kullanıcılarla iletişim kurmaktır, nasıl güven kazanırız, HMS nedir, fark nedir. Ancak HMS tamamen yeni değil. HMS veya GMS, hepsi Android'e dayanıyor, kullanıcı deneyimi çok fazla değişmeyecek ... Asıl önemli olan uygulamaların çalışmasını sağlamak, kilit nokta bu ... Biz de uygulamaları AppGallery'e dahil etmeye çalışıyoruz. "
Huawei'nin Google'dan çok Apple olduğunu tartışıyoruz. Zhang, donanım ve yazılım kontrolünün “GMS'den daha fazlasını açmak anlamına geldiğini açıklıyor - örneğin, önde gelen işlevselliğe sahip olduğumuz kamera işlevleri, donanım anahtarları, daha fazla uygulama ve hizmet, daha fazla katma değer ... ekosistem sıfırdan inşa edilmedi. Bu ekosistemde dünya çapında 600 milyon son kullanıcımız var. Ar-Ge'ye büyük bir yatırımımız var - 10 yıllık gelirlerimizin% 10'undan fazlası. "
Zhang, bunun beş ila on yıllık bir oyun olduğunu vurguluyor. Bu kısa vadeli değil. Bunun özellikle Google'ı yenmek veya Apple'ı yansıtmakla ilgili olmadığını söylüyor. “Kendi ekosistemimiz her şeyi kontrol etmek değildir. Ancak cihazlarımız aracılığıyla kullanıcı deneyimi sağlamak için tedarik zincirini kontrol etmek yerine kendi ekosistemimize ihtiyacımız var ... Ekosistemin kapanmasını istemiyoruz, hiçbir tedarikçi ve üretici HMS'ye erişebiliyor. "
Huawei’nin stratejisi ABD kara listesinden öncedir, ancak uygulanması, Google’ın dışında var olan, Samsung ile denizaşırı ülkelerde Apple, yerli Çinli rakipler olan Xiaomi, Oppo, Vivo ile rekabet etme gereksinimi nedeniyle tamamen yeniden şekillendirildi. HMS, bir zamanlar Çin dışındaki tam yağlı Android deneyiminin zarif bir uzantısı olmuş olabilir, ancak şimdi kendi başının çaresine bakması gerekiyor.
Zhang, "Google ile gitmek isterdik," dedi. HMS ile gitmemiz gerektiğini söylemedik… Ama şimdi HMS'ye odaklanmalıyız… Asıl fikir Google ile devam etmekti, bugün bile onlarla çalışmaya açığız. Ama politika var. Gelecekte belki HMS GMS ile çalışabilir ... Ama bu şekilde koyalım. Ekosistemlere sahip yalnızca iki büyük oyuncu var - Apple ve Google. Üçüncüsüne sahip olmak sorun olmayacak. Herhangi bir sektörde en iyi üç oyuncu makul. "
Muhtemelen doğru. Ancak diğerleri denedi ve başarısız oldu. On yıldır küresel mobil işletim sistemi ortamında bir sarsıntı olmadı. Bu Huawei’nin en iyi iddiası olabilir, ancak cesur bir harekettir ve şirket, Çin dışında GMS’ye alternatif olarak HMS’nin benimsenmesinde büyük bir değişiklik sağlayana kadar, şimdiye kadarki en büyük zorluğu olacaktır.
Apple gibi bir ekosistem oluşturmak şu dönemde oldukça zor. Neden mi? Microsoft'u hatırlayın. Yazılım devi, mobil tarafta şansını denedi fakat başarısız oldu. Microsoft eğer kararlı bir tutum sergileyebilse şu an en büyük üç oyuncudan birisi olabilecekti.
Huawei, yazılımcıların ilgisini çekecek kadar büyük yatırımlar yapabilecek bütçeye sahip olabilir. Fakat ABD gibi büyük pazarlara giriş yapamaması durumunda, yatırımların sürdürülebilir olması pek olası görünmüyor.
Komentar