top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Gerçeklerden sahte haberlere: Bir bilgi nasıl deforme olur?

Kulaktan kulağa oyununu hatırlıyor musunuz?

Gerçeklerden sahte haberlere: bilgi nasıl bozulur?

Kulaktan kulağa oyununu hatırlıyor musunuz? Bir çocuk başka bir çocuğun kulağına bir cümle fısıldar ve zincirdeki son çocuk onu yüksek sesle tekrarlayana kadar geçer. Kaçınılmaz olarak, kelimeler dinleyicinin bilişsel yorumuna bağlı olarak yol boyunca değişir.


Hikayeleri yeniden anlatmak oyun alanında zararsız bir eğlence olabilir, ancak yapılan yeni araştırma, haberlerin kişiden kişiye tekrarlandıkça nasıl daha önyargılı hale gelebileceğini ortaya koyuyor. "The Dynamics of Distortion: How Ardışık Özetleme Haberin Yeniden Anlatılmasını Değiştirir" başlıklı çalışmaya göre, bilgi orijinal kaynağından uzaklaştıkça, fikirlerin dönüşmesi, kaynağın aktardığı kişinin kendi yorumlarını sunma ve olumsuza yönelme eğilimindedir.


Sosyal medya dezenformasyonu artırıyor

Bilim insanları, 10 farklı araştırmada 11.000 katılımcıdan gelen verileri analiz ettiler ve haberlerin yeniden anlatıldığı gibi “anlaşılmaz kişiselleştirme” adı verilen stilistik bir dönüşümden geçtiği sonucuna vardılar. Anlatıcı, dinleyiciyi belirli bir bakış açısına ikna etmeye çalıştığında, özellikle de anlatıcı konu hakkında kendisini dinleyicilerinden daha bilgili olarak görüyorsa, gerçeklerin yerini fikirler aldığı saptandı.


Kulaktan kulağa konuşma etkisi sosyal medyada daha da artıyor. Takipçiler orijinal çalışmayı okumak için her zaman paylaşılan içeriğe tıklamazlar, ancak genellikle onu yayınlayan kişinin sunduğu sonucu veya görüşü kabul ederler. Araştırmacılar, bulgunun hem önceki araştırmalarla tutarlı olduğunu hem de sonuçları açısından "oldukça korkutucu" olduğunu söyledi.


“Beğensek de beğenmesek de sosyal medya, bu tür yeniden anlatıma gerçekten geniş ölçekte ve çok hızlı bir şekilde izin veren bir platform oldu” ifadelerine yer verildi.


Geleneksel haber medyasının tamamen önyargılı çıkışlara bölünmesi, “yankı odası” etkisi ile birlikte çarpıtmayı daha da arttıran bir unsur. Birçok insan ne kendi küçük çevresinin dışından bilgi tüketir ne de alternatif kaynaklar arar.


Araştırmacılara göre, Yankı odamın dışında var olan herhangi birine, muhtemelen [bir] bilgi kaynağı olarak gerçekten güvensizlik duyulur, bu artan kutuplaşmadır. Yine, sosyal medyanın bu konuyu daha da kötüleştiren itici güce sahip olabilir çünkü kendi yankı odalarında düşünceyi yaymak oldukça kolay. Dahası, Orijinal hikaye olumlu olsa bile olumsuzluğa doğru daha fazla eğilimli ve hikayeler her tekrarda daha olumsuz olması muhtemel.


Bir yeniden anlatım orijinal kaynaktan ne kadar uzaklaştırılırsa o kadar olumsuz ve daha inatçı hale gelir. Aslında bu efekti kapatmak gerçekten zor. Beğensek de beğenmesek de sosyal medya, bu tür yeniden anlatıma gerçekten geniş ölçekte ve gerçekten hızlı bir şekilde izin veren bir platform.


Gerçekten başka hiçbir şey

Kiri temizlemek bazen kolay değildir. Araştırmacılar, cilasız gerçeğin sorumluluğunun hem anlatıcının doğru bilgiyi iletmesi hem de alıcının eleştirel bir dinleyici olması ve orijinal içeriği araması için olduğunu söyledi. Elbette, içerik oluşturucuların ürettiklerine daha fazla dikkat etmelerinin yardımcı olacağını da ekledi.


Araştırmacılara göre, bir şekilde yazarları veya gazetecileri bilgiyi sansasyonelleştirmemek için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya teşvik edebilirseniz, bunun yerine gerçekleri daha nesnel veya kuru bir şekilde iletebilirseniz, umarım bu olumsuzluğa yönelik önyargıyı azaltıyor.


Melumad, araştırmanın kendi iletişim tarzını yansıtmasını ve birkaç değişiklik yapmasını sağladığını söyledi. Şimdi, örneğin bir arkadaşına haberlerde okuduğu bir şeyi anlattığında, onu orijinal makaleyi okumaya teşvik ediyor.


Kaynak: Knowledge@Wharton

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page