Son yasal düzenlemeyle birlikte bankalar arası EFT’de saat 17.00 sınırı kalkıyor, 7/24 para transferi dönemi başlıyor
FAST nedir?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni bir ödeme sistemini hizmete açmak üzere hazırlıklarını tamamlamıştır. FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) olarak isimlendirilen bu yeni sistem ile vatandaşlarımız farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini, saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat gerçekleştirebileceklerdir.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 7/24 EFT transferi yapılabilecek ödeme sistemi için hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) olarak isimlendirilen sistem 18 Aralık 2020’de pilot uygulama olarak 11 banka tarafından hizmete alınacak. FAST sistemi ile birlikte havale ve EFT ayrımı ortadan kalkacak. Fast sisteminde ilk etapta 1000 TL para limiti olacak. Bankaların mobil uygulamaları şimdiden güncellenmeye başladı. Sistemin ek ücretli olup olmadığı konusunda henüz bir açıklama bulunmuyor.
FAST Sistemi ile birlikte, ödemelerin telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi gibi bilgiler kullanılarak daha kolay bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de vatandaşlarımızın kullanımına sunulacaktır.
Böylece, TCMB’nin Ülkemiz perakende ödeme sistemleri altyapısını, yenilikçi finansal teknolojileri ve iş yapış yöntemlerini destekleyecek şekilde geliştirmeye yönelik çalışmalarında önemli bir adımı tamamlanmış olacaktır.
Ödemeler alanındaki temel altyapıyı güçlendirecek bu gelişmelerin, yenilikçi finansal teknolojilerin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini sağlayarak, dijital ekonomi hedefi doğrultusunda çok önemli katkılarda bulunacağı değerlendirilmektedir.
FAST sistemi 24 saat para transferi hizmetinin yanı sıra IBAN bilgisi girmeyi de kolaylaştırıyor. Kolay Adresleme Sistemi adı verilen özellik sayesinde IBAN numarası girmek yerine müşterinin bankaya kayıtlı telefon numarası ya da e-posta adresini girerek para gönderebileceğiz.
FAST sistemine sahip bankalar hangileri?
Akbank
Denizbank
Garanti BBVA
Halkbank
QNB Finansbank
Şekerbank
TEB
Türkiye İş Bankası
Vakıfbank
Yapı Kredi
Ziraat Bankası
Comments