top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Facebook, kullanıcı takibi konusundaki gizlilik davasından ötürü 90 milyon dolar ödeyecek

Facebook, kullanıcıların sosyal medya web sitesinden çıkış yaptıktan sonra bile internet aktivitelerini takip ettiği iddiasıyla açılan gizlilik davasını çözmek için 90 milyon dolar ödemeyi kabul etti

Facebook, kullanıcı takibi konusundaki gizlilik davasından ötürü 90 milyon dolar ödeyecek

Bu anlaşma geçtiğimiz Pazartesi gecesi San Jose, California'daki ABD Bölge Mahkemesine sunuldu ve bir hakimin onayına sunuldu. Anlaşma ayrıca Facebook'un uygunsuz bir şekilde topladığı verileri silmesini de kapsıyor.


Kullanıcılar, Meta Platforms birimini, Facebook "beğen" düğmeleri içeren dış web sitelerini ziyaret ettiklerinde izlenen çerezleri depolamak için eklentiler kullanarak federal ve eyalet gizlilik ve telefon dinleme yasalarını ihlal ettiği ve Facebook'un tarama geçmişlerini reklamcılara sattığı profillerde derlediği iddiasıyla dava açtılar.


Dava Haziran 2017'de reddedilmişti, ancak kullanıcıların Kaliforniya merkezli Menlo Park'ın haksız kazanç sağladığını ve mahremiyetlerini ihlal ettiğini kanıtlamaya çalışabilecekleri bir federal temyiz mahkemesi tarafından Nisan 2020'de yeniden gündeme geldi.


Facebook'un ABD Yüksek Mahkemesini davayı alması için ikna etme çabaları başarısız oldu.

Anlaşma belgelerine göre, şirket görevi kötüye kullanmayı reddetti, ancak bir davanın maliyet ve risklerinden kaçınmak için karar verdi.


Meta sözcüsü Drew Pusateri bir e-postada, anlaşmanın "topluluğumuzun ve hissedarlarımızın çıkarına olduğunu ve bu sorunu aştığımız için mutluyuz" dedi.


Anlaşma, 22 Nisan 2010 ile 26 Eylül 2011 tarihleri ​​arasında Facebook'un "beğen" düğmesini görüntüleyen Facebook dışı web sitelerini ziyaret eden ABD'deki Facebook kullanıcılarını kapsıyor. Davacıların avukatları, uzlaşma fonundan 26,1 milyon dolara veya %29'a kadar yasal ücret talep etmeyi planlıyor. Dava Şubat 2012'de başladı.


Facebook diğer mahremiyet şikayetleriyle bir süredir sorun yaşamaya devam ediyor.


Temmuz 2019'da, 5 milyar dolarlık bir para cezası da içeren bir ABD Federal Ticaret Komisyonu anlaşmasında gizlilik korumalarını güçlendirmeyi kabul etmişti.


Pazartesi günü, Teksas başsavcısı Meta'yı, kullanıcıların izni olmadan yüz tanıma verilerini topladığını iddia ederek dava etti.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page