Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, uzun zamandır dillendirdiği fikrine ait vizyonunu paylaştı
Haziran ayı sona ererken, Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, çalışanlarına iddialı yeni bir girişimden bahsetti. Şirketin geleceği, bir dizi bağlantılı sosyal uygulama ve bunları destekleyecek bazı donanımlar oluşturma projesinin çok ötesine geçecekti. Bunun yerine, Facebook'un, metaverse olarak bilinen bir dünya olan bilimkurgudan doğrudan maksimalist, birbirine bağlı bir dizi deneyim inşa etmeye çalışacağını söyledi.
Çalışanlara uzak bir adreste, şirketin topluluklar, yaratıcılar, ticaret ve sanal gerçeklik ürünlerine odaklanan bölümlerinin bu vizyonu gerçekleştirmek için giderek daha fazla çalışacağını söyledi.
Zuckerberg, “Bence en ilginç şey, bu temaların nasıl daha büyük bir fikirde bir araya geleceği. Tüm bu girişimlerdeki en önemli hedefimiz, meta veriyi hayata geçirmeye yardımcı olmaktır." dedi ve ekledi ‘metaverse’ şirketinin tanıtımı sırasında, “Bugünden itibaren ismimiz Meta olacak” açıklamasında bulundu.
Facebook'un Meta sayfasında “ Meta veri deposu, sosyal bağlantının bir sonraki evrimidir” diyor. "Şirketimizin vizyonu metaverse'yi hayata geçirmeye yardımcı olmaktır, bu nedenle bu geleceğe olan bağlılığımızı yansıtmak için adımızı değiştiriyoruz." ifadelerine yer veriliyor.
İnsanların metaverse'de hayal edebileceği her şeyi yapabileceğini aktaran Zuckerberg, "Bu gelecekte, işe gidip gelmeden ofise, arkadaşlarınızla bir konsere veya ebeveyninizin oturma odasına anında bir hologram olarak ışınlanabileceksiniz." ifadesini kullandı.
Zuckerberg, farklı bir yaklaşım benimsemeye çalıştıklarını, hizmetlerinin mümkün olduğu kadar çok insan tarafından erişilebilir olmasını istediklerini, bunun da daha az maliyetli hale getirmek için çalışmak anlamına geldiğini aktardı. Mark Zuckerberg, "Umudumuz, önümüzdeki on yıl içinde metaverse milyarlarca insana ulaşması, yüz milyarlarca dolarlık dijital ticarete ev sahipliği yapması ve milyonlarca yaratıcı ve geliştiricinin işlerini desteklemesi." değerlendirmesinde bulundu.
Türkçe'ye sanal evren olarak çevrilebilecek olan metaverse kullanıcıların internet üzerinde var olan bir dünyaya bağlanmasını sağlıyor.
Şirketin mavi bir Mobius şeridi şeklindeki logosunu da tanıtan Zuckerberg, “Eskiden klasik araştırmaları severdim, Meta kelimesi de ‘sonra’ anlamına gelen yunanca kelimeden geliyor. Bu kelime benim için, her zaman başka bir şey inşa edebileceğiniz gerçeğini sembolize ediyor” ifadesini kullandı.
Zuckerberg’in sözlerine göre yeni marka, şirketin dikkatini, insanın ekranlardan vazgeçeceği ve sanal gerçeklikte var olmanın etkisini yaşayacağı metaverse üzerinde yoğunlaştırıyor.
Metaverse girişimi uzun süredir gündemdeydi
Metaverse tarihi bir an yaşıyor. Neal Stephenson'ın 1992 tarihli bilimkurgu romanı Snow Crash'te geçen bu terim, paylaşılan bir çevrimiçi alanda fiziksel, artırılmış ve sanal gerçekliğin yakınsamasını ifade eder.
Bu ayın başlarında The New York Times, Epic Games'in Fortnite, Roblox ve hatta Animal Crossing: New Horizons gibi şirketlerin ve ürünlerin giderek daha fazla metaverse benzeri öğelere sahip olduğunu araştırıyordu. (Epic Games CEO'su Tim Sweeney, aylardır bir metaverse'e katkıda bulunma konusu hâlâ gündemde yerini koruyor.)
Zuckerberg'in sunumunu izlerken hangisinin daha cüretkar olduğuna karar veremedim: vizyonunun kendisi mi yoksa zamanlaması mı? Zuckerberg'in sosyal mevcudiyet, ofis işleri ve eğlenceyi kapsayan Facebook'un daha maksimalist bir versiyonunu oluşturma niyeti, ABD hükümetinin mevcut şirketini bölmeye çalıştığı bir zamanda geldi. Kongre'den geçen karar sonrası, potansiyel olarak şirketi Instagram ve WhatsApp'ı dağıtmaya ve Facebook'un gelecekteki satın almalar yapma veya donanım ürünlerine bağlı hizmetler sunma yeteneğini sınırlamaya zorlayabileceği konuşuluyordu.
Nitekim teknoloji alanında yapılan yasal düzenleme Amerika Birleşik Devletleri'nde gelişen bir metaverse, sanal alanın nasıl yönetildiği, içeriğinin nasıl yönetileceği ve varlığının bizim için ne yapacağı hakkında hem tanıdık hem de garip sorular ortaya atabilir. Hala kollarımızı sosyal platformların iki boyutlu versiyonuna sarıyoruz; 3D versiyonuyla uğraşmak katlanarak daha zor olabilir.
Aynı zamanda Zuckerberg, metaverse'in bireysel yaratıcılara ve sanatçılara muazzam bir fırsat yaratacağını söyledi; günümüz şehir merkezlerinden uzakta çalışmak ve ev sahibi olmak isteyen bireylere; ve eğitim veya eğlence fırsatlarının daha sınırlı olduğu yerlerde yaşayan insanlara. Hayata geçen bir metaverse, çalışan bir ışınlanma cihazından sonraki en iyi şey olabilir, diyor. Quest kulaklığını üreten şirketin Oculus bölümü ile Facebook bir tane geliştirmeye devam ettiğini de belirtelim.
'İnternet daha görsel ve mobil oldu'
Zuckerberg sanal iletişimin bir sonraki aşaması olarak sanal evreni düşünüyor. Mark Zuckerberg, "Teknolojinin bu ilerleyişini birbirimizle olan iletişimimizin daha doğal olması olarak görüyoruz. Facebook'un tarihçesinde internete metin girdik, ardından kameralı telefonlar geldi. İnternet daha görsel ve mobil oldu. Bağlantılar iyileştikçe daha zengin videolara sahip olduk" dedi.
Horizon tanıtıldı
Facebook'un kendi sanal evrenine verdiği isim Horizon. Zuckerberg bugün düzenlenen konferansta Facebook Horizon'a ilişkin bilgiler de verdi. Henüz piyasa sürülmemiş olan Horizon'la insanlar sanal ortamda bir araya gelecek. Bu platform hem iş hem eğlence için kullanılabilecek.
Horizon ayrıca üçüncü parti geliştirmere açık olacak gibi görünüyor. Şirket sanal evren üzerinden oyun oynanabileceğini belirtti.
Zuckerberg, Rockstar Games'in Oculus sanal gerçeklik gözlükleri için GTA San Andreas'ın yeniden tasarlandığını açıkladı.
Facebook Horizon eğitim amaçlı da kullanılabilecek. Facebook içerik üreticilerine 150 milyon dolar yatırım yapacağını söyledi. Ayrıca Horizon üzerinde geliştirme yapılması için sertifikalı eğitim de oluşturulacak.
Sanal evrene katılmak Oculus Quest sanal gerçeklik setiyle mümkün olacak. Facebook birkaç yıl önce sanal gerçeklik seti üreten şirket Oculus'u satın almıştı.
Son olarak, Facebook markasının tek bir ürünle sıkı bir şekilde bağlantılı olduğuna işaret eden Zuckerberg, bugün bile şirketin yaptığı her şeyi temsil etmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Zuckerberg, "Umarım zamanla bir metaverse şirketi olarak görülürüz. Çalışmalarımızı ve kimliğimizi, inşa ettiğimiz şeye bağlamak istiyorum." ifadesini kullandı.Metaverse'in hem sosyal deneyimleri hem de gelecekteki teknolojiyi kapsadığını belirten Zuckerberg, markanın yeni adının "Meta" olduğunu açıkladı. Zuckerberg, "Şu andan itibaren, Facebook değil, metaverse öncelikli olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
Comments