Başarılı bir pazarlama kampanyasının başarısı birçok faktöre bağlıdır
Bir pazarlama kampanyasının başarısı birçok faktöre bağlıdır. Bazıları kontrolünüz dışında olabilir, ancak şüphesiz bazıları tamamen yönetilebilir. Başarı şansınızı en üst düzeye çıkarmak için, her bir pazarlama kampanyası için dikkate almanız gereken 10 temel unsur
1. Hedef kitleyi net bir şekilde tanımlayın
Düşünmeniz gereken ilk şey şudur: Kimi hedefliyorsunuz? Yaptığınız her kampanyanın ideal müşterinize veya müşterinize yönelik olduğundan emin olmalısınız. “Herkese hitap etmeye çalışırsanız, kimseye ürün satamazsınız.”
Hedefinizi nasıl tanımlarsınız?
— Öncelikle, ürününüzün veya hizmetinizin amacının ne olduğunu kendinize sormalısınız. Ürününüz veya hizmetiniz hangi sorunu çözmeye çalışıyor?
— İkinci olarak, ürün veya hizmetinizin kime yardımcı olacağını bulmanız gerekir. Temel olarak, ideal müşteriniz veya müşteriniz olan kişilerinizi tanımlamanız gerekir. Bunun için önceden tanımlanmış kurallar yoktur, kiminle konuştuğunuz konusunda net bir fikre sahip olmanıza yardımcı olduğu sürece istediğiniz kadar kriter ekleyebilirsiniz. Örneğin, odaklanabileceğiniz bazı kriterler şunlardır: yaş ve cinsiyet, meslek, coğrafi konum, finansal durum, aile durumu, ilgi alanları vb. İpucu: hedef kitlenizin segmentlerini daha iyi belirlemek için çevrimiçi olarak kitle verilerini toplayın.
— Hedef kitlenizi açıkça tanımladıktan sonra kendinize sormanız gereken son soru şudur: Bu insanlar ürününüz veya hizmetiniz için ödeme yapacak mı? Değilse ise değer teklifinizi veya hedefinizi gözden geçirin.
2. Hedeflerinizi oluşturun
Kampanyanıza başlamadan önce, pazarlama kampanyasından beklentilerinizin ne olduğunu bulmalısınız? Neyi başarmak istiyorsun? Amacı nedir? Potansiyel müşteriler oluşturmak, yeni müşteriler oluşturmak, mevcut müşterilerle yeniden etkileşim kurmak (ve onların markanızla etkileşim kurmasını sağlamak), görünürlüğünüzü artırmak, belirli bir ürün veya hizmetin satışını artırmak, web sitenize daha fazla trafik çekmek mi istiyorsunuz?
Buna gerek gerçekçi ve somut hedefler belirlemek hatta başlamadan önce pazarlama kampanyası için. Bu şekilde, başarılı olup olmadığını değerlendirebileceksiniz. Bunu yapmak için, hedeflerinizle ilgili Temel Performans Göstergelerini (KPI'lar) da belirlemeniz gerekecektir. Ne? Bir örnek bin kelimeye bedeldir: Amacınız bülten abonelerinizi artırmaksa, KPI'nız örneğin 1.000 abonelik kilometre taşına ulaşmak olacaktır. KPI'lar hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
3. Bütçenizi doğru belirleyin
Hedeflerinize ulaşmak için, pazarlama çabalarınıza ne kadar yatırım yapmaya hazır olduğunuzu bilmeniz gerekir. Kampanyanın gerçekten oluşturulması, bunun için gereken iç veya dış kaynaklar, zamanlama, promosyon vb. dahil etmeniz gereken tüm maliyetleri önceden düşünün.
4. Hedefli içerikler oluşturun
Hedef kitlenizi ve hedeflerinizi belirledikten sonra kampanyanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Sürekli olarak orijinal kampanya fikirleri bulmak o kadar kolay değil. Hayal gücünüz yoksa çözüm, popüler rakiplerinizin performans gösteren kampanyalarını belirlemektir. Bu, kitlenizin neyi sevebileceği konusunda size iyi bir fikir verecektir. Asla bir rakibin çalışmasını kopyalamayın; bunun yerine, bunu kendi kampanyanız için iyi bir başlangıç olarak kullanın ve kendi yaratıcılık katmanınızı, kendi sesinizi ve kendi değer teklifinizi ekleyerek kendinizinkini daha iyi hale getirin.
5. Hedef kitlenizle iletişime geçin
Kitlenizin kampanyanıza katılmasını sağlayın. En kolay yol, daha fazla katılımcı çekmek için tercihen işinizle ilgili özel bir ödül eklemektir. Daha çok dikkat çeken video, resim, infografik gibi görsellere de yatırım yapabilirsiniz. Diğer bir yol ise oyunlaştırmayı kullanmaktır. Herkes oynamayı sever ve kilit nokta, izleyicilerinize eğlenceli ve etkileşimli anlar sunmaktır. Kitlenize bir bilgi yarışmasına, bir hafıza oyununa, bir jackpot'a veya başka bir eğlenceli kampanyaya katılmalarını önererek, onları daha iyi meşgul edecek ve katılım oranınızı artıracaksınız.
6. Değerli birşeyler sunun
Kampanyalarınızdan birini gördükten sonra herkes ürününüzü satın alacak veya hizmetinizi kullanmayacak. Her kampanyayı ürünlerinizi (ve hedef kitlenizin sorununu nasıl çözeceğini) veya uzmanlığınızı sergilemenin bir yolu olarak kullanın ve potansiyel müşterilerin sizi daha iyi tanımasına yardımcı olun. Harekete geçirici mesaj burada önemli bir rol oynar. Kendinizi rekabette farklı kılmak için onlara ücretsiz, çok değerli ve benzersiz bir şey (video, vaka çalışması, e-kitap, ücretsiz danışmanlık vb.) verin ve onlara daha fazla bilgi alma fırsatı verin.
7. Kampanyanınızın viral olma şansını unutmayın
Kampanyanızın paylaşılmasını kolaylaştırın. Kampanyanız paylaşılmak üzere tasarlanmadıysa, potansiyelini sınırlandırıyorsunuz demektir. İşte bazı fikirler:
— Kampanyanızın çeşitli sosyal medya kanallarında (Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn, vb.) paylaşılması kolay olmalıdır
— Katılımcıları ek bir kazanma şansı ile ödüllendirerek kampanyanızı sosyal medya profillerinde paylaşmaya teşvik edin
— Katılımcıların kampanyanızı arkadaşlarıyla kolayca paylaşabilmeleri ve onları katılmaya davet edebilmeleri gerekir
— Bir kampanya etrafında diyalog başlatmak için kitlenizin yorum yapmasına, fotoğraf çekmesine, video çekmesine, oy kullanmasına teşvik edecek fikirler geliştirin
8. Kampanyanızı farklı platformlarda köpürtün
Artık pazarlama kampanyanızı oluşturduğunuza göre, onu tanıtmanın zamanı geldi. Hedef kitlenize ulaşmak için öncelikle doğru kanalı seçmeniz gerekiyor. Kimse görmüyorsa harika bir kampanya yaratmanın bir anlamı yok. Kampanyanızı duyurmanın tonlarca yolu vardır:
— Sosyal medyada paylaşın
— Abonelerinize kampanyanızdan haberdar eden bir e-posta gönderin veya haber bülteninize kampanyanızı tanıtan bir resim ekleyin
— Basın bülteni yayınlayın
— Reklama bütçenizin büyük kısmını ayırın. Örneğin, Facebook veya Linkedin reklamları, sponsorlu içerikler, Google AdWords, radyo reklamları vb. gibi stratejiler uygulayın
— Facebook kapak veya profil fotoğrafınızı, Instagram biyografinizi kampanyanızın bağlantısıyla güncelleyin
9. Yatırım getirisini ölçün
2. noktada belirtildiği gibi, yürütülen her pazarlama kampanyasından sonra etkinliğini değerlendirmeniz gerekir. Sonuçları izlemiyorsanız, kampanyaları uygulamanın anlamı nedir? Kendinize hedeflerinize göre sorular sorun: Kaç yeni abone kazandınız? Kampanyanız aracılığıyla kaç potansiyel müşteri geldi? Harekete geçirici mesajınız amacına ulaştı mı? Tüm bu verilerin sonuçlarını toplayın, analiz edin ve değerlendirin. Bu, kampanyanızın yaratıcı öğelerini veya bütçesini ayarlamanıza ve sonrasında daha alakalı pazarlama kampanyaları oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Veriler, hedef ölçümleriyle hızlı bir şekilde test etmenize, optimize etmenize, öğrenmenize ve tepki vermenize olanak tanır.
10. Kampanya sonrasında da iletişime devam edin
Artık yeni potansiyel müşterilerle bir ilişkiye girdiğinize göre, bu potansiyel müşterileri beslemeye başlayabilirsiniz. Size geldikleri kanalları takip edin, onlara alakalı bilgiler gönderin, işiniz hakkında daha fazla paylaşın vb. Bunu yapmak için, kullanıcılarınızı daha iyi tanımak ve kişiselleştirilmiş içerikler sunmak için veri toplamaya devam etmeniz gerekir.
Tanınan ve güvenilene kadar diyaloğu sürdürün. Satın alma zamanı geldiğinde ilk önce markanızı düşünecekler! Tabii ki bu beş dakikada yapacağınız bir şey değil ama yukarıda açıklanan unsurlara saygı duyarsanız, sonuçlarınız kesinlikle olumlu olacaktır.
Comments