Tesla CEO'su Musk'ın net değeri, yılın başından bu yana tahmini 100 milyar dolar arttı
Tesla CEO'su Elon Musk, Salı günü dünyanın en zengin ikinci kişisi olarak Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates'i geçtiği belirtildi.
Elektrikli otomobil üreticisinin hisseleri, Trump yönetiminin Pazartesi günü yaptığı açıklamanın ardından, temiz bir enerji savunucusu olan Başkan seçilen Joe Biden'e geçiş sürecini başlattığını açıklamasının ardından artışa geçmişti.
Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Musk'ın net değeri, yılın başından bu yana tahminen 100 milyar dolar artarak onu bir beraberliğe oturmadan önce birkaç saat Gates'in önüne itti ve her iki servet de 128 milyar dolar olarak listelendi.
Musk'ın büyük kişisel serveti, çoğunlukla Tesla'nın yüzde 20'sine ve uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in yüzde 54'üne sahip olmasından geliyor.
Bu yılın başlarında, 49 yaşındaki teknoloji öncüsü, neredeyse tüm "fiziksel eşyalarını" satacağını ve "ev sahibi olmadığını" duyurdu ve artık milyarder olduğu için saldırıya uğramak istemediğini söyledi.
Forbes, "Son yıllarda 'milyarder' aşağılayıcı oldu. Bu kötü bir şey gibi," dedi Musk, o zamandan beri Kaliforniya'daki mülklerinden bazılarını satıp piyasaya sürdüğünü bildirdi.
Musk, Rogan'a, "Bir sürü evim var ama çoğunda fazla zaman geçirmiyorum," dedi. "Bu, varlıkların iyi bir şekilde kullanılması gibi görünmüyor. Muhtemelen biri o evlerin tadını çıkarıyor ve benden daha iyi kullanıyor olabilir. "
Hayırsever çabaları olmasaydı Gates, Musk'ın önünde olacaktı. Chronicle of Philanthropy'ye göre Gates ve eşi Melinda, son 25 yılda 50 milyar dolara yakın bağışta bulundu. Musk yaklaşık 100 milyon dolar bağışladı.
Her ne kadar 54 milyar dolar, Musk'ı serveti 182 milyar dolarla listelenen Amazon'un kurucusu ve CEO'su Jeff Bezos'un elinde tuttuğu 1 numaralı noktadan ayırsa da, Tesla’nın önümüzdeki ay S&P 500 endeksine girmesi bu marjı daraltabilir. Tesla, Salı günü ilk kez 500 milyar dolarlık piyasa değerine ulaştı ve Musk'ın net değeri sadece geçen hafta yaklaşık 20 milyar dolar arttı.
Teknoloji sektörü, pandeminin başlangıcından bu yana Amazon gibi hisse senetlerinin yüzde 100'e yakın artması ve Netflix'in piyasa değeri yaklaşık 100 milyar dolar artmasıyla, koronavirüs kaynaklı kilitlenmeler boyunca başarılı oldu.
Bezos'un kişisel serveti geçen yıl 67 milyar dolar arttı ve eski karısı kısa bir süre için bu yılın başlarında dünyanın en zengin kadını oldu. Bir romancı ve hayırsever olan MacKenzie Scott, boşanmasının bir parçası olarak Amazon'da yüzde 4 hisse aldı.
Yine de Bloomberg Milyarderler Endeksi, Amerika'da Wall Street ile Main Street arasında büyüyen sosyoekonomik uçurumun altını çiziyor.
Pew Araştırma Merkezi'ne göre, 1989'dan 2016'ya kadar ABD'deki en zengin ve en fakir aileler arasındaki servet uçurumu, şu anda pandeminin şiddetlendirdiği bir eğilim olan iki kattan fazla arttı. Musk ve Bezos gibi CEO'lar servetlerinin arttığını görmeye devam ederken, küçük işletme sahipleri ve milyonlarca işsiz Amerikalı, pandeminin yarattığı ekonomik krizden kurtulmak için mücadele ediyor.
Bloomberg listesindeki milyarderlerin çoğu, servetlerini yıllık maaşlarından değil hisselerinden elde ederken, üst yöneticiler ile işçiler arasında artan ücret farkı, on yıllardır bir tartışma konusu olmuştur.
Hatta bu ay San Francisco'da geçirilen "fazla ödenen bir idari vergi" bile ateşledi. Resmi olarak Önerme L olarak bilinen karar, San Francisco'da iş yapan ve "tipik yerel işçisinden" 100 kat daha fazla kazanan üst düzey bir yöneticiye sahip herhangi bir şirkete vergi uygulayacak.
Bu kategoriye giren üst düzey yöneticileri olan şirketler, yıllık işletme vergileri üzerinden yüzde 0,1 ek ücret ödemelidir. Ek ücret, 100 faktör başına yüzde 0,1 artarak yüzde 0,6'ya çıkıyor.
Bloomberg'e göre, Elon Musk şu anda ortalama Amerikan hane halkının yaklaşık 2 milyon katı, Jeff Bezos ise şu anda 2,6 milyon kat fazla kazanıyor.
תגובות