BloombergNEF, özel üretim hatlarının yanı sıra pil yapım maliyetinin düşmesinin bir sonucunda elektrikli araçların fiyatlarının düşeceğini tahmin ediyor
Araştırmalara göre elektrikli otomobiller ve minibüsler, 2027'ye kadar geleneksel, fosil yakıtla çalışan araçlardan daha ucuz olacak ve daha sıkı emisyon düzenlemeleri, önümüzdeki on yılın ortasına kadar tüm yeni otomobil satışlarına hakim olmak için onları kutup konumuna getirebilir.
BloombergNEF'in tahminlerine göre, 2026 yılına kadar elektrikli sedanlar ve SUV'lar gibi daha büyük araçlar, bir sonraki yıl eşiğe ulaşan küçük arabalarla benzinli ve dizel modeller kadar ucuza üretilecek.
İçten yanmalı motorla fiyat paritesine ulaşan elektrikli araçlar, fosil yakıtları yakmaktan dünyanın geçişinde önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.
BloombergNEF, elektrikli araçlar için pil üretmenin düşen maliyeti, otomobil markalarının fabrikalarındaki özel üretim hatları ile birleştiğinde, bunları herhangi bir devlet sübvansiyonundan önce bile önümüzdeki altı yıl içinde geleneksel arabalardan satın almayı ortalama olarak daha ucuz hale getirecek.
Raporun maliyet paritesi için zaman çizelgesi, diğer tahminlere göre daha ihtiyatlı. Yatırım bankası UBS'den biri de elektrikli otomobillerin 2024 yılına kadar aynı maliyete sahip olacağını tahmin ediyor.
Ancak tahminciler, yeni pillerin maliyetinin önümüzdeki yıllarda da düşmeye devam edeceği konusunda hemfikir.
Avrupa'da daha temiz ulaşım için kampanya yürüten Brüksel merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Transport & Environment tarafından yaptırılan yeni çalışma, yeni pil fiyatlarının 2020 ile 2030 arasında kilovat saat başına yüzde 58 ila 58 dolar düşeceğini öngörüyor.
Batarya maliyetlerinin kWh başına 100 doların altına düşürülmesi, tamamen elektrikli araçların daha fazla kullanılmasına yönelik önemli bir adım olarak görülüyor ve bir bataryayı geleneksel bir motorla birleştiren hibrit elektrikli araçların mali çekiciliğini büyük ölçüde ortadan kaldıracak.
Elektrikli araç satışları 2020'de özellikle AB ve Çin'de yükselişe geçti, ancak çevre kampanyacıları, hükümetleri daha fazla tüketiciyi geçiş yapmaya teşvik etmek için daha sıkı emisyon düzenlemeleri uygulamaya çağırıyor.
Birleşik Krallık hükümeti 2030'dan itibaren yeni fosil yakıtlı araçların satışını yasaklamayı planlarken, Avrupalı şirketler AB'yi blokta yeni yanmalı motorlu araçların satışı için 2035'i bitiş tarihi olarak belirlemeye çağırdı.
T & E’nin araçlar ve mobilite üst düzey yöneticisi Julia Poliscanova, elektriğe geçişi hızlandırmak için daha sıkı CO2 hedeflerine ihtiyaç olduğunu söyledi ve ekledi. "Doğru politikalarla, bataryalı elektrikli arabalar ve diğer araçlar, 2035 yılına kadar batı, güney ve hatta doğu Avrupa'da satışların yüzde 100'üne ulaşabilir. AB, pazarın hazır olduğundan emin olarak 2035'te bir bitiş tarihi belirleyebilir. Kirleten yeni araçlar gereğinden fazla satılmamalıdır ”dedi.
Elektrikli bir aracın maliyetinin dörtte biri ile beşte ikisini oluşturan yüksek pil maliyeti, daha önce dünyanın en büyük otomobil üreticileri arasında üretimi karlı fosil yakıtlı modellerinden ayırma konusunda isteksizliğe yol açmıştı.
Azalan maliyet, bir aracın şarj gerektirmeden önce kat edebileceği mesafe ve iyileştirilmiş bir şarj ağı ile birleştiğinde elektrikli araçları tüketiciler için daha çekici kılmak için kritik olarak görülüyor.
Yorumlar