Yeni rekabet alanında, iyi olan değil finansal anlamda güçlü olan kazanacak gibi.. İlginç günler bizi bekliyor
Türkiye'de e-ticaret rakamları 2021'de 381,5 milyar TL hacme ulaşırken ABD'de son açıklanan veriler, 2022'nin ikinci çeyreğinde e-ticaret hacminin 252.14 milyar dolara ulaştığına işaret ediyor.
Online alışveriş, özellikle pandemi ile birlikte rekor seviyelerde büyüme rakamlarına ulaşmıştı. Bu da hem ülkemizde hem de globalde e-ticaret satış hacimlerine yansımış, bazı perakendeciler online pazaryeri yatırımlarını arttırırken, bazı markalar standalone e-ticaret yatırımlarına yönelme kararı almıştı. Hatta bazı markalar fiziksel mağazalar dahi kapatma kararı almıştı.
Ülkemiz için henüz 2022'ye dair e-ticaret verileri açıklanmamış olsa da, geçtiğimiz nisan ayında paylaşılan bilgilere göre e-ticaret işlem sayıları 2020’ye göre yüzde 46 oranında artarak 3,4 milyar adet siparişe ve yüzde 69 artış ile 381,5 milyar TL hacme ulaştı.
Perakende sektörünün yüzde 17,6’sı perakende e-ticaret satışlarından oluştu. Bu verilerin 2022'de de çok farklı olmayacağını ön görmek, hatta belki de e-ticaret hacminde artış görüleceği tahminleri olası.
İlginç olan nokta; perakendeciliğin biteceğine dair bir inanış olsa da, gerçeği yansıtmıyor. Pandemi etkisiyle perakendeciler, e-ticaret ile, e-ticaret şirketleri perakendecilik ile tanıştı.
Örneğin, ülkemizde Karaca'nın e-ticaret platformu yatırımı, Getir'in Hollanda'da depoları perakende mağazalarına dönüştürmesi, Amazon'un perakende yatırımları gibi..
Markalar daha fazla kitleye ulaşmak için yaptığı yatırımlar göz önüne alındığında, benzeşmeye başlıyorlar.. Yakın gelecekte SuperApp yeni oyun alanı olması olası.
Açıkçası, tüketiciler pandemi öncesi seviyelerde olmasa da geleneksel mağazalara geri dönüyor. Ancak tedarik zinciri sorunları, düşük tüketici duyarlılığı ve artan enflasyon gibi başka önemli faktörler de var.
Economic Times'a göre, 2022'de e-ticaret satışlarında geçen yıla göre 95 milyar dolar daha az olacağı tahmin ediliyor. Bu, eMarketer'a göre e-ticaretin 2010 ile 2020 arasında her yıl en az %20 artmasından sonra gerçekleşti.
İşte bazı trendler:
Canlı ve sosyal alışveriş, karışımın daha büyük bir parçası haline gelir: Çevrimiçi satın almaların ivmesi tam gaz devam ediyor olsa da, tüketicilerin dijital olarak satın alma biçimleri hızla gelişmeye devam edecek. Örneğin, canlı yayın alışverişi hız kazanıyor. Sosyal alışveriş giderek yaygınlaşıyor ve Amazon Live, TikTok Shop/Live, Instagram Live ve Twitch gibi çeşitli platformlarda ve ayrıca bir markanın kendi web sitesinde yapılabiliyor.
E-ticaret ve mağaza içi alışveriş, tüketicilerin yaşamlarında farklı rollere sahip olacak: Dünyanın dört bir yanındaki alışveriş yapanların çoğu evden çıkıp mağazalara geri dönmeye can atıyordu ama davranışları değişti. Online ve mağaza içi alışveriş, alışveriş yapanlar için farklı amaçlara hizmet etmeye başladı ve bu eğilim devam edecek.
Enflasyon, tüketicilerin daha fazla araştırma yapmasını ve daha az harcama yapmasını sağlayacak: Enflasyon tüm dünyada yükselişte. Örneğin ABD'de Çalışma Bakanlığı, enflasyonun geçen Ağustos'tan bu yana ekonomik tahminlerden daha kötü olan %8.3 arttığını bildirdi. Bu zaten genel tüketici duyarlılığını etkiledi ve büyük olasılıkla gelecekte harcama alışkanlıklarını etkileyecek.
Comments