top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıTuna Peksöz

E-Ticaret salgında patlama yaptı

Günden güne herkesin ilgisini çekerek büyüyen e-ticaret sektörü, pandemi sürecinde adeta patlama yaptı. Fakat planlanamadan yaşanan bu büyüme yanında bazı sıkıntılara da yol açtı

E-ticaret sektörü; hızlı büyümenin getirdiği sıkıntıların derinleşmesini ve büyümeyi finanse edecek likidite sıkıntılarını, kısa vadede sektör için yüksek risk barındıran alanların başında görmektedir.


Sektör yöneticileri 2020’de yaşanması beklenen büyümeyle birlikte %20’nin üzerinde bir istihdam oluşturulacağını düşünmektedir.


Türkiye’de sektörün önde gelen şirket ve KOBİ’lerinin üst düzey yöneticileri ile oluşturulan araştırma da sektörün Covid-19 salgını öncesi performansı ve salgının ciroya etkileri, normalleşme ve ciro beklentileri, gelecek öngörüleri, sektörü bekleyen risk ve bu risklere karşı alınması gereken önlemleri ortaya koymaktadır.


Mayıs-Haziran aylarında gerçekleştirilen araştırmaya katılan e-ticaret şirketleri; perakendecilik, dijital pazar yerleri ve e-ticaret altyapı/hizmet sağlayıcılığı alanlarında faaliyet göstermektedir. KOBİ’lerin faaliyet gösterdikleri alt sektörler ise; yapı-bahçe-araç ürünleri, giyim, kozmetik-kişisel bakım, mobilya-ev ürünleri, kitap-hobi ürünleri, elektronik, gıda-içecek, gıda dışı süpermarket ürünleri ve beyaz eşya sektörlerinden oluşturmaktadır.


Pandemi sürecinde e-ticaret talebinin arttığına ve sektör şirketlerinin yükseldiğini görmekteyiz. E-ticaret sektörünün bu süreçte hem tüketici ihtiyaçlarının aksama olmadan karşılanmasının sağlanmasına hem de ekonomik durgunluğun hafifletilmesine destek olduğuna vurgu yapılmaktadır.

KOBİ’lerin ciro kaybında kargo sıkıntıları etkili oldu

E-Ticaret şirketi yöneticilerinin geneli Şubat ayına göre pandemi döneminde daha çok ciro artışı olduğunu ifade ediyor. Fakat araştırma pandeminin KOBİ’ler üzerindeki etkilerinin daha olumsuz olduğunu ortaya koymaktadır. Çünkü araştırmalara göre KOBİ’lerin bazıları aynı dönemde ciro düşüşü yaşadığını bazıları ise ciro artışı yaşadığını söylemektedir.


Ciro düşüşünün başka bir sebebi olarakta daha küçük ölçekli olan KOBİ’lerin lojistik ve kargo sıkıntılarından daha fazla etkilenmeleri gösteriliyor.

Etiketler:

0 yorum

Comments


bottom of page