Dijital ödemeler pazarı hızla büyümeye devam ediyor. Pazarın 2028 yılına kadar 204,1 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor
Global ödemeler pazarından yüzde 40 pay alan dijital ödemelerin gelecek 4 yılda bu payı yüzde 65’e çıkarması bekleniyor. Taksitli alışveriş, mobil, temassız ödeme ve dijital cüzdan teknolojileri de pazarın büyümesinde en büyük itici güç olacak.
Dijital ödemeler pazarı hızla büyümeye devam ediyor. Pazarın 2028 yılına kadar 204,1 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. ReportLinker’ın raporuna göre geçtiğimiz yıl 87,8 milyar dolarlık hacme ulaşan pazarın 2028’e kadar her yıl yüzde 15 büyümesi bekleniyor.
Dijital ödemelerin bu performansı tüm dünyanın nakitsiz toplum olma yolculuğunu da hızlandırıyor. Global danışmanlık şirketi BCG’nin bu yıl haziran ayında gerçekleştirdiği bir araştırma, bu noktada çarpıcı veriler ortaya koyuyor. BCG’nin araştırmasına göre bugün ödemeler pazarından yüzde 40 pay alan dijital ödemeler, 2026 yılında bu payı yüzde 65’e çıkaracak.
E- ticaret harcamaları 8,3 trilyon doları aşacak
Alışverişin e-ticarete kayışının sürmesi, markaların dijital alanda büyümesi, taksitli alışveriş, mobil, temassız ödemelerin yükselişi ve dijital cüzdan kullanımının yaygınlaşması gibi birçok etken de dijital ödemeler pazarının büyümesinde itici güç olacak. Bulut teknolojileri, uç bilgi işlem, makine öğrenimi, IoT teknolojileri ve 5G teknolojisi de pazarda daha yaygın olarak kullanılarak büyümeyi destekleyecek. 2022 Global Payments Report by Worldpay raporuna göre 2021 yılında küresel e-ticaret harcamaları işlem değeri olarak 5,3 trilyon doları aştı. Bu rakamın 2025 yılına kadar 8,3 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor.
Geleneksel yöntemler dijital yöntemlere evriliyor
Dijital cüzdanlar 2021’de küresel e-ticaret işlem değerinin yüzde 48,6’sını oluşturdu. Bu oranın 2025 yılında yüzde 52,5’e ulaşması bekleniyor.
2022 Global Payments Report by Worldpay raporu kartlar ve kapıda ödeme gibi geleneksel ödeme yöntemlerinin de dijital yöntemlere evrildiğine dikkat çekiyor. 2025 yılına kadar kartlar ve kapıda ödemenin küresel e-ticaret işlemlerinin 3’te 1’inden daha azını oluşturacağı tahmin ediliyor.
Temassız ve mobilde katlamalı büyüme
B2B ve B2B2C ödeme sistemlerinde Türkiye’nin öncü şirketi Paynet’in Genel Müdürü Onur Ertürk, temassız ödeme çözümleri ve mobil ödeme teknolojilerinin ödemeler pazarına yön verdiğini söylüyor. Bu iki alanın katlamalı bir büyüme yaşadığını ifade eden Ertürk, “2020’de 10,5 milyar dolar olan global temassız ödeme pazarının 2026 yılına kadar 20,7 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Mobil uygulama üzerinden ödeme yapma, linkle güvenli bağlantı üzerinden uzaktan ödeme, QR kod ve mobil cüzdan gibi uygulamalar, şubeye gitmeden kredi kullanımı da tüm işletmeler ve tüketici gruplarında tabana yayılıyor. Yapılan çalışmalara göre mobil ödemeler 2022-2027 yılları arasında her yıl yüzde 22’nin üzerinde büyüme gösterecek. 2021’de 1,8 milyar dolar olan pazar hacminin 2027 yılında 6 milyar dolara ulaşması bekleniyor” diyor.
“Yenilikçi ve esnek çözümlerle büyümenin en büyük destekçisi olacağız”
Paynet olarak pazardaki bu büyümeye yeni teknolojiler ve çözümlerle destek olacaklarını dile getiren Ertürk, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Paynet olarak ödemeler pazarına liderlik ediyoruz. Online alışveriş deneyimini daha kolay, konforlu ve güvenli kılmak için birçok çözümümüz var. Örneğin sunduğumuz Sanal POS çözümü ile fiziksel POS’a ihtiyaç duymadan tüm ödemeler kolayca alınıyor. Tüm banka ve kredi kartları ile uyumlu olan Sanal POS sayesinde, yasal kısıtlar çerçevesinde taksitli satış yapılıyor. Link ile ödeme alma çözümümüz Paylink, ödeme için fiziksel sınırları ortadan kaldırırken güvenli ödemeyi mümkün kılıyor.
Kredi ile ödeme alma, PayKredi, çözümümüzle müşterilerimizin son kullanıcıya yeni ödeme seçenekleri sunabilmesini sağlıyoruz. Yaptığımız özel iş birlikleriyle tüketiciye ödeme anında kredi kullanarak alışverişlerini kesintisiz bir şekilde tamamlama ayrıcalığını sunuyoruz, işletmelerin de enerjilerini tahsilatlarına değil büyümelerine odaklamalarını sağlıyoruz. Çoklu ödeme çözümümüz de Paynet üye iş yerlerinin, müşterilerine aynı alışverişte birden fazla karttan ödeme seçeneği sunuyor. Paynet Sanal POS, link ile ödeme almayı sağlayan Paylink, Paynet API veya Paynet mobil uygulama ile yapılan alışverişlerde müşterilerin kart bilgileri saklanabiliyor ve müşteriler daha sonra tekrar ödeme bilgilerini girmeden kaydettikleri kartlarıyla tüm satış kanalları üzerinden kolayca alışveriş yapabiliyor.
Paynet API ile Paynet’in güçlü teknik altyapısına ulaşmak ve ihtiyaçlara göre özelleştirmek de mümkün. Tüm platformlarla uyumlu esnek bir yapıya sahip olan Paynet API, ödeme ve tahsilat gibi finansal süreçlerin dijitalleştirilmesi ile sorunsuz bir deneyim sunma konusunda geliştiricilerin en büyük yardımcısı konumunda. Paynet üye iş yerleri, Paynet’in tüm ürünlerini Paynet API ile şirketlerinin ihtiyaçlarına göre uyarlayıp müşterilerine sunabiliyor.”
Comments