Alkollü ürün devinin bu hareketi, Coca Cola'nın aldığı son karara oldukça benzerlikler taşıyor.
Likör devi Diageo, genel olarak Facebook'u hedefleyen boykotun Twitter da dahil olmak üzere daha fazla şirkete sahip olduğunu gösteren başka bir işaretle 1 Temmuz'dan itibaren küresel olarak tüm büyük sosyal medya platformlarında harcamaları duraklatacağını sosyal medya hesabından duyurdu.
Markaları Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness, Cîroc ve Crown Royal'i de içeren Diageo, Cumartesi öğleden sonra yaptığı duyuruda “pazarlama kampanyalarımıza dahil olmayı ve çeşitliliği teşvik etmeye çalıştığını” söyleyerek ve “medya ortaklarıyla nasıl tartışacağımızı kabul edilemez içerikle ilgilenecekler. ” Bir sözcü, YouTube'u içermediğini söyledi.
Londra merkezli şirket, Coca-Cola Co.'nun Snapchat ve Google'a ait YouTube da dahil olmak üzere yalnızca Facebook'ta değil tüm platformlarda küresel harcamaları duraklatacağını söyledikten sonra 24 saatten az bir süre içinde harekete geçti. Unilever ayrıca Twitter'ı Facebook ve Instagram'ın dondurmasına dahil etti, ancak bundan daha fazlasını yapmadı.
Çoğu marka, sosyal medya devinin dezenformasyon ve nefret söyleminin yayılmasını önlemek için daha fazlasını yapana kadar bir Facebook reklam boykotu için sivil hak gruplarının çağrılarına yanıt olarak sosyal medya reklam duraklamalarını Facebook ve Instagram ile sınırladı. Unilever ve Honda da dahil olmak üzere birçok marka, faaliyetlerini dondurma taahhütlerini ABD ile sınırlı tuttu.
Daha ileri adım olarak- ve küresel olarak - Coke ve şimdi Diageo, potansiyel olarak tüm büyük platformları sıcak koltuğa koyacak bir eğilim başlatabilir ve Facebook'un küresel bir iş grubunun başkan yardımcısı Carolyn Everson'un boykot nasıl yayılabilir. Bu hafta başında edinilen reklamverenlere bir e-postada Everson şunları söyledi: “Birçoğunuz Facebook'taki bir boykotun orada durma olasılığı düşük ihtimal - boykotlar diğer platformlara / medyaya yayılma eğiliminde ve genel olarak boykot birlikte ilerleme kaydetmenin yolu değil. Umarım şimdiye kadar gelir baskısına bağlı politika değişiklikleri yapmadığımızı biliyorsunuzdur. Politikalarımızı ticari çıkarlardan ziyade ilkelere dayanarak belirledik. ”
Son dönemlerde artan sosyal medya kullanımının artışıyla çoğu zaman göz yumulan dezenformasyona bağlı ırkçı söylemler, yanlış bilgilendirmeler gibi kötüye kullanımın artması karşısında markalar, itibarlarını korumak için büyük markaların hamlelerine ayak uydurarak anlaşılır hamleler yapmaya devam ediyor. Kısa ve orta vadede, farkındalık ve tüketicilerle bağ kurmayı ve ilk akla gelen marka arzusunu rafa kaldırıyor gibi görünse de, uzun vadede katma değer sağlayacağı ve tüketiciler nezdinde iyi bir geri dönüş olacağı muhtemel görünüyor.
Bu hamlelerin, küresel çapta etkileri yankı bulurken, ülkemizde tam bir karşılığı olmayacağı da muhtemel. Türkiye'de yasa değişikliği 2017 yılında Alkol ve Tütün ürünlerinin iletişimleri yasayla kısıtlanmış, Türkiye'de faaliyet gösteren firmaların iletişimleri durdurulmuştu.
Comments