top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Dev markaların desteğiyle başlayan boykot karşısında Facebook hisseleri düşüşe geçti

Forbes'in haberine göre en bilinen insan hakları grupları tarafından başlatılan Facebook'un reklam boykotu, Unilever, Verizon, Ben & Jerry's, Patagonia ve daha fazlası da dahil olmak üzere bir düzineden fazla büyük markaların dahil olmasıyla boykot ivme kazanmaya devam ediyor.

Eylemin bu kadar ses getirmesinin en büyük sebebi ise "yanlış bilgilendirme ve nefret söylemi"


NAACP (Siyahi İnsanların Gelişmesi İçin Ulusal Birlik) ve ADL (İftira ve İnkârla Mücadele Birliği) de dahil olmak üzere sivil haklar grupları, 17 Haziran'da #StopHateForProfit kampanyasını başlattı ve Temmuz ayı boyunca büyük şirketleri, en azından "zarar vermek için platformu kullanan kötü aktörleri" durdurmadığını söyledikleri bir platformla baskılamaya çalışmıştı.



Dove Sabun ve Lipton Çay gibi markaların sahibi olan Unilever, yılın geri kalanında Facebook, Instagram ve Twitter ile reklamları bırakacaklarını açıklamasına karşın, Coca Cola yayınladığı basın bülteni düzenlenen bu boykota katılmayacağına net bir mesaj niteliğinde.


Verizon, ADL'nin Verizon için “nefret dolu ve antisemitik retoriğe dayanan bir komplo grubu QAnon'un videosunun yanında görünen” bir reklam bulmasından bahseden şirketlere bir mektup yazmasının ardından teknoloji devini boykot edeceğini söyledi; Bu hafta ünlü dondurma markalarından olan Ben & Jerry’in, giyim zinciri markası Eddie Bauer, film distribütörü Magnola Pictures, mesajlaşma uygulaması Viber, güzellik aboneliği hizmeti Birchbox ve daha pek çok şeyden benzer duyuruları bir araya getirdik.


Reklamcılıkta trend belirleyicisi olarak kabul edilen Procter & Gamble Co., The Wall Street Journal'a göre sakıncalı içerik için reklamını yaptığı tüm platformları gözden geçirdiğini ve “nefret dolu olduğunu belirledikleri kıstasları aşan içerikleri kesinlikle yayına almayacaklarını söyledi.


Liste büyümeye devam ettikçe, Facebook Salı günü reklamverenlere ve ajans yöneticilerine “iyimser” bir sunum yaparak ve “gelir baskısına bağlı politika değişiklikleri yapmayacağını” bildirerek hasarı azaltmaya çalıştı; ancak Twitter ile birlikte hisselerinin %7'den fazla düştüğünü gördü.


North Face, boykota katılan ilk büyük markaydı ve geçen Cuma günü ABD ve Facebook'ta reklam vermeyi durduracağını duyurması ardından açık hava giyim mağazaları REI ve Patagonia'yı ve serbest çalışma platformu Upwork de olmak üzere birçok marka da benzer karar aldı.


Düzinelerce küçük şirket de benzer şekilde büyük markaların boykot hareketine bağlılık sözü verdi ve birçok reklam ajansının müşterilerini Facebook'tan uzaklaşmaya teşvik ettikleri bildirildi; çevrimiçi terapi başlangıcı Talkspace, bu ayın başlarında Facebook ile altı haneli bir içerik ortaklığı anlaşmasından çekilmişti ve İnternet tarayıcı şirketi Mozilla, Cambridge Analytica skandalından sonra 2018'de Facebook ile reklam vermeyi durdurmuştu.


Ana içgörü

Patagonia yaptığı açıklamada, “Çok uzun süredir Facebook nefret dolu yalanların ve tehlikeli propagandanın platformuna yayılmasını durdurmak için yeterli adım atmadı” dedi. “Güvenli seçimlerden küresel bir salgına, ırk adaletine kadar, riskler arkanıza yaslanıp şirketin dezenformasyonu yaymak ve korku ve nefreti yaymak konusunda suçlu olmaya devam etmesine izin vermek için çok yüksek.”


Sosyal medyaya bir kötü haber de Unilever'ın en büyük rakiplerinden biri olan P&G'den geldi. Ariel, Gilette, Braun, Pantene, Head&Shoulders, İpana, Oral-B, Prima gibi dünyaca ünlü markaları bünyesinde bulunduran grup da benzer bir karar aldı. P&G, “Reklamlarımızı, nefret ve ayrımcılık söylemleri ile dolu olan platformlardan çekiyoruz” açıklamasını yaptı.


Büyük resim

Facebook geçen yıl reklamlardan 69,7 milyar dolar gelir elde etti ve Google'ı en büyük ikinci dijital pazarlamacı konumunda.


Sosyal medya platformlarını zora sokan son açıklama ise Coca-Cola’dan geldi. CEO James Quincey, şirketin internet sitesinde yer alan açıklamasında, “1 Temmuz’dan itibaren Coca-Cola, tüm sosyal medya platformlarındaki ücretli reklamlarını en az 30 gün boyunca durduracak.Bu süreçte reklam standartlarımızı ve politikamızı gözden geçireceğiz. Dahası, sosyal medya platformlarındaki ortaklarımızın nefret ve şiddet içerikli söylemlerden uzaklaşmalarını umacağız” dedi.


Unilever'ın küresel medya genel başkan yardımcısı Luis Di Como ise verdiği röportajda, “Mevcut kutuplaşma ve ABD'de yapılacak seçimleri düşünürsek, nefret söylemiyle ilgili daha fazla yaptırım uygulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Reklam analiz şirketi Pathmatics'e göre Unilever, 2019'da Facebook'a verdiği 42 milyon dolarlık reklamla bu alanda 30. sırada yer aldı.


Önemli detay

Facebook, dünya çapında haftalarca süren ırkçılık karşıtı protestolarla yoğunlaşan sivil hak liderlerinden, çalışanlarından ve daha fazlasını yanlış bilgilendirme ile ilgili eleştiriler aldı. Değişim çağrıları, Facebook'un bir dizi Trump'ın tweet'lerini kontrol etmeyi reddetmesinden sonra başladı. Şirketler “hakemin hakemi” olmamalıdır. #StopHateForProfit kampanya web sitesi Facebook'u şiddetin teşvik edilmesini, seçmenlerin bastırılmasını ve sahte haberlerin yayılmasını kolaylaştırmakla suçluyor. “Facebook'a güçlü bir mesaj gönderelim: Kârınız asla nefret, bağnazlık, ırkçılık, antisemitizm ve şiddeti teşvik etmeye değmez” sözlerine yer verilmişti.


Facebook'un bu eylemler sonrası nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page