Apple ve Google, koronavirüs bulaşan biriyle temasa geçip geçmediğinizi tespit edebileceğiniz yeni, ortak bir uygulama geliştiriyor. Uzun zaman sonra ilk defa, Apple’ın iOS ve Google'ın Android işletim sistemleri arasında benzeri görülmemiş bir işbirliği yapılıyor.
Apple ve Google, koronavirüs bulaşan biriyle temasa geçip geçmediğinizi tespit edebileceğiniz yeni, ortak bir uygulama geliştiriyor.
BBC Türkiye'nin haberine göre, iki şirketin girişimi öncelikli olarak cep telefonlarına yüklü olan temas-takip uygulamalarının (contact-tracing apps) işleyişine destek sağlamayı hedefliyor.
Ama nihai hedef ise Google ve Apple, bu tip izleme, takip uygulamalarını yüklemeye gerek kalmadan çevrenizde koronavirüs bulaşan kişileri tespit etmenize yardımcı olacak bir teknoloji oluşturmak.
İki şirketin ortak projesi, akıllı telefon kullanıcısı bir bireyin Bluetooth teknolojisiyle 'koronavirüs kapacak kadar uzun süre kiminle temas ettiğini, kime yaklaştığını' inceleyecek.
Eğer temasta olunan kişilerden biri Covid-19 hastası ise, akıllı cep telefonuna bir uyarı gidecek.
GPS konum verileri veya bireyin kişisel bilgileri kaydedilmeyecek.
Apple ve Google ortak yazılı açıklamalarında "Gizlilik, şeffaflık ve rıza bu çabamızdaki en önemli unsurlardan. Bu işlevselliği ilgilenenler ile danışarak inşa etmek için sabırsızlanıyoruz. İşimizle ilgili bilgileri diğerlerinin de analiz edebilmeleri için açık olarak yayınlayacağız" dedi.
Apple, iOS işletim sisteminin geliştiricisi. Google da Android'i destekliyor. Bu iki işletim sistemi, mevcut kullanımdaki akıllı telefonların neredeyse tamamına yakınında var. Singapur, İsrail, Güney Kore, Polonya gibi bazı ülkeler koronairüsle mücadelede cep telefonlarına yüklenen uygulamalarla takip teknolojisini kullanmaya başladı. İngiltere, Fransa ve Almanya gibi diğer ülkeler ise kendi dijital girişimleri üzerinde çalışmaya devam ediyor. ABD'de de bazı yerel yönetimlerin üçüncü-taraf uygulamalarına geçtiği bildiriliyor.
Apple ile Google ortak projeleriyle bu mevcut üçüncü-tarafa ait uygulamalar arasında bütünlük sağlayıp kendi çözümlerini devreye sokmaya yarayacak gelişimi sağlamayı hedefliyor.
Bu girişim, farklı uygulamaları birbirleriyle uyumlu hale getirebilir. Böylece, bireyler ülke dışı seyahatlerinde dahi takip sisteminde kalabilir ve farklı uygulamalar olsa bile, bir bütünlük içinde koronavirüs bulaşanlar ortak sistem içinde tespit edilebilir.
Apple ve Google, iki haftadır bu proje üstünde çalışıyor ama Cuma gününe kadar projenin ayrıntılarını kamuyla paylaşmamışlardı.
Eğer başarılı olursa, ülkeler karantina ve tecrit uygulamalarını hafifletme yoluna gidebilir veya seyahatlere, sınırlara getirilen kısıtlamalar hafifletilebilir.
Telefon temelli eşleştirme
Şirketler API olarak bilinen uygulama programı arayüzünü Mayıs ortasına kadar ilan etmeyi planlıyor. Bu da, diğer uygulamaların arayüzlerini benzer şekilde veya aynı şekilde tasarlamalarını sağlayacak.
Dijital kimliklerin kayıtları bilgisayarların sunucularında kaydedilecek ama şirketler, herhangi bir bireyin gerçek kimliğinin açığa çıkacağı anlamına gelmediğini söylüyor.
Temas-takip süreci de telefonlar üzerinden yapılacak ve merkezi bir sistemde toplanmayacak.
Böylece bir birey, başkalarının haberi olmadan karantinaya girmesi gerektiğine dair uyarı alabilecek.
Dünya çapında hükümetler ve sağlık otoriteleri, COVID-19 salgını için çözümler bulmak, insanları korumak ve toplumu yeniden hayata geçirmek için birlikte çalışıyorlar. Yazılım geliştiricileri, virüsle savaşmaya ve hayat kurtarmaya yardımcı olmak için teknik araçlar hazırlayarak katkıda bulunuyorlar. Bu işbirliği ruhu ile Google ve Apple, hükümetin ve sağlık kuruluşlarının, tasarımın merkezinde kullanıcı gizliliği ve güvenliği ile virüsün yayılmasını azaltmasına yardımcı olmak için Bluetooth teknolojisinin kullanılmasını sağlamak için ortak bir çaba duyuruyorlar. COVID-19 etkilenen kişilere yakın bir yoldan bulaşabileceğinden, halk sağlığı yetkilileri temas izlemeyi yayılmasının kontrol altına alınmasına yardımcı olacak değerli bir araç olarak tanımlamıştır. Dünyanın önde gelen halk sağlığı yetkilileri, üniversiteleri ve STK'ları, katılımlı iletişim izleme teknolojisini geliştirmek için önemli çalışmalar yapmaktadır. Bu nedeni daha da ileri sürmek için Apple ve Google, kişi izlemenin etkinleştirilmesine yardımcı olmak için uygulama programlama arabirimleri (API) ve işletim sistemi düzeyinde teknoloji içeren kapsamlı bir çözüm sunacaklar. Acil ihtiyaç göz önüne alındığında, plan kullanıcı gizliliği etrafında güçlü korumaları korurken bu çözümü iki adımda uygulamaktır. İlk olarak, Mayıs ayında, her iki şirket de halk sağlığı yetkililerinden uygulamalar kullanarak Android ve iOS cihazlar arasında birlikte çalışabilirlik sağlayan API'ler yayınlayacak. Bu resmi uygulamalar, kullanıcıların kendi uygulama mağazalarından indirebilmelerini sağlayacaktır. İkincisi, önümüzdeki aylarda Apple ve Google, bu işlevselliği temel platformlara inşa ederek daha geniş bir Bluetooth tabanlı kişi izleme platformu sağlamak için çalışacaklar. Bu, bir API'dan daha sağlam bir çözümdür ve daha fazla sayıda kişinin kaydolmayı seçmeleri halinde katılmasına ve daha geniş bir uygulama ekosistemiyle ve devlet sağlığı yetkilileriyle etkileşime girmesine olanak tanır. Bu çabada gizlilik, şeffaflık ve rıza son derece önemlidir ve bu işlevselliği ilgili paydaşlarla istişare ederek geliştirmeyi umuyoruz. Başkalarının analiz etmesi için çalışmalarımızla ilgili bilgileri açıkça yayınlayacağız. Apple ve Google'daki hepimiz, dünyanın en acil sorunlarından birini çözmek için birlikte çalışmak için daha önemli bir an olmadığına inanıyoruz. Geliştiriciler, hükümetler ve halk sağlığı sağlayıcıları ile yakın işbirliği ve işbirliği yoluyla, dünyadaki ülkelerin COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmasına ve günlük yaşamın geri dönüşünü hızlandırmasına yardımcı olmak için teknolojinin gücünden yararlanmayı umuyoruz.
Comentarios