Şirket, kullanıma sunulacak şişe tasarımı ile geri dönüşümü kolaylaştırmayı amaçlıyor, ancak çevre koruma örgütleri yeniden kullanılabilecek şişelere odaklanılması çağrısında bulunuyor
Coca-Cola, tüketicilerin içecek ambalajlarını bütünüyle geri dönüştürme süreçlerini kolaylaştırmak için açıldığında plastik kapakları şişelere bağlı tutan yeni ambalajları yakın gelecekte piyasaya süreceğini söyledi.
Şirket uzunca bir süredir, sürdürülebilirlik açısından farklı stratejiler geliştirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde dönüştürülebilir şişe tasarımından sonra farklı yenilikler üzerinde çalışan içecek şirketi, plastik atıklarını azaltarak “döngüsel bir ekonomi” yaratmaya yardımcı olma stratejisinin bir parçası ve çöplüklere ve başka yerlere giden plastik ambalajlarının miktarını azaltmaya yönelik hamleler yapıyor.
Coca-Cola, dünyanın plastik sorunu olarak adlandırdığı sorunu çözmeye yardımcı olmak gibi bir sorumluluğu olduğunu söyledi ve 2030 yılına kadar ambalajlarında en az %50 geri dönüştürülmüş malzeme kullanmayı planladığını açıkladı. Ayrıca, 2025 yılına kadar ambalajını %100 geri dönüştürülebilir hale getirmeyi planlıyor. 2018'de tanıtılan Atıksız Dünya çevre programının bir parçası.
Coca-Cola'dan yapılan açıklamada, plastik şişe kapaklarının geri dönüştürülebileceğini ancak çoğu zaman kaybolduğunu, atıldığını veya çevre kirliliğie neden olduğunu söyledi. Şirket, yeni tasarımın bunu azaltmayı hedeflediğini duyurdu.
Şirket, yeni şişelerin ilk olarak İskoçya'da 1.5 litrelik Fanta, Coca-Cola Zero Sugar ve Diet Coke şişelerinde kısa önce beğeniye sunulduğunu ve Coca-Cola markalarındaki tüm plastik şişelerin 2024 yılına kadar İngiltere'de yeni tasarıma geçileceğini belirtti.
Bu stratejik dönüşümü hızlandıran diğer bir unsur olarak, İngiltere'de geçen ay en az %30 geri dönüştürülmüş plastik içermeyen plastik ambalajlara vergi getirmesi olabileceği görüşü hakim.
Bir şirket sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, ambalaj tasarımında yapılan dönüşümün önümüzdeki yıllarda Avrupa ülkelerinde de uygulanacağı öğrenildi. Bu ülkeler arasında Türkiye'nin olup olmadığı ise henüz belirsiz.
Bunun yanında şirket, Avrupa Birliği'nin tek kullanımlık plastiklere ilişkin direktifinin yürürlüğe girmesiyle birlikte 2021'de bir pilot programda İspanya'da ekli kapakları test etti. Yönerge, AB'de tek kullanımlık plastik içecek kaplarına izin verildiğini, ancak 2024'ten itibaren şişelere bağlı kapaklar gibi tasarımlarla "plastikten yapılmış şişelerin ve kapakların çevrede atık oluşturmasının" azaltması gerektiğini söylüyor.
Çevre koruma örgütleri, Coca Cola'nın uzun zamandır küresel olarak doğaya koruma çabalarının katkısını yetersiz buluyor. Kar amacı gütmeyen Break Free From Plastic, geçen Ekim ayında Coca-Cola'yı dünyanın en kötü plastik kirleticisi olarak dördüncü kez seçti ve yıllık raporunda şirketin geri dönüşüm taahhüdü konusunda yetersiz kaldığı görüşünde.
Kaynak: Wall Street Journal
Comentários