Çin, tüm kripto işlemlerini yasakladı ve dijital varlıkların madenciliğini ortadan kaldırma sözü vererek sektöre şimdiye kadarki en sert darbeyi vurdu
Çin merkez bankası web sitesinde yaptığı açıklamada kripto ile ilgili işlemlerin, off-shore borsalar tarafından sağlanan hizmetler de dahil olmak üzere yasadışı finansal faaliyet olarak kabul edileceğini söyledi. Bitcoin ve Tether dahil olmak üzere kripto para birimlerinin fiat para birimi olmadığını ve dolaşıma giremeyeceğini de sözlerine ekledi.
Bitcoin duyurunun ardından düştü ve New York'ta sabah 9'da %8 düşüşle yaklaşık 41.000 dolara düştü.
Çinli yetkililer, dolandırıcılık, kara para aklama ve aşırı enerji kullanımıyla bağları nedeniyle kripto ticaretini damgalamaya devam ediyor. Çin, bankaların kripto ile ilgili hizmetler sunmasını engelleyen kurallara zaten sahip. Bu tür kuralları aşmak için, tüccarlar tezgah üstü platformlara ve açık deniz borsalarına taşındı.
Warwick Business School'da finans yardımcı doçenti Ganesh Viswanath Natraj, "Çin'in tüm kripto para ticaretini yasaklamasının para biriminin değerlemesi üzerinde kısa vadeli bir etkisi olacak, ancak uzun vadeli etkilerin sessiz kalması muhtemel" dedi.
Veri sağlayıcı Kaiko'nun araştırma lideri Clara Medalie, muhtemelen hala Çinli kara spekülatörleri olsa da, yıllar içinde faaliyet zaten ülke dışına kaymış durumda.
Kripto madenciliğinin muazzam enerji tüketimi de endüstrinin inceleme altına alınmasının bir nedeni. Ayrı bir açıklamada, Çin'in ekonomik planlama ajansı, kripto madenciliğini ortadan kaldırmanın acil bir görev olduğunu ve karbon hedeflerine ulaşmak için baskının önemli olduğunu söyledi.
Çin, zaten alüminyumdan çeliğe kadar tüm malları sarsan ciddi bir güç kriziyle karşı karşıya ve birkaç endüstri, son birkaç hafta içinde güç kaynaklarının azaldığını gördü.
Ülke, dünyadaki kripto madencilerinin büyük bir konsantrasyonuna ev sahipliği yapıyor ve Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi'ne göre, Nisan ayında, madencilik ve işlemede kullanılan bilgi işlem gücünün bir ölçüsü olan küresel hash oranında %46'lık bir paya sahipti.
Singapur'daki kripto para borsası Luno ile Asya Pasifik'in başkanı Vijay Ayyar, “Yasal düzenleyiciler her zaman görüşlerinde agresif kararlar alıyor olması bizim için süpriz olmadı” dedi.
“İlginç olan kısım da bu açıklamaları yapmaya devam etmelerinin nedeni. Bunun nedeni muhtemelen Çin'de devam eden faaliyetin azalmadığını hissetmeleri ve bu nedenle aşırı hız yapmak zorunda olmalarıdır ”diye ekledi.
Çin'in kripto madenciliği ve ticaret faaliyetlerine karşı yenilenen baskısı Mayıs ayında başladı. Bu, üst düzey yetkililerin, 2019'da ortadan kaldırılması önerilen kirli endüstriler listesinden çıkarmasından bu yana ulusal düzeyde ilk kez kripto madenciliğini seçmesiydi.
Hareket, kripto fiyatlarında bir çöküşe neden oldu ve Bitcoin bu yıl Nisan ve Temmuz ayları arasında değerinin yaklaşık yarısını kaybetti. Piyasa o zamandan beri bir miktar toparlanmış olsa da, hala tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 63.000$'ın çok altında seyrediyor.
Comments