Facebook, mobil internetin halefi olacağını düşündüğü meta veri tabanına odaklandığını belirtmek için geçen hafta adını Meta Platforms olarak değiştirmeye karar vermesi bu alanda yapılan çalışmaların hızlanmasında rolü büyük olacağa benziyor
Metaverse yani bir diğer deyişle sanal evren, geniş anlamda insanların farklı cihazlardan erişebilecekleri ve dijital ortamlarda hareket edebilecekleri paylaşılan bir sanal platform fikrini ifade ediyor.
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in dev robotları ve dijital zaman yolculuğunu antik Roma'ya yaptığı sıçrayan demolardan çok önce, düzinelerce şirket bu alanda gelecekte kullanılabilecek yazılım ve donanımı üretiyordu.
Tam olarak gerçekleştirilmesine on yıldan fazla bir süre kalmış olabilecek konsept, teknoloji devleri arasında işbirliğini alacak. Haziran ayında, yatırım şirketi Roundhill Investments, meta veri deposu sağlayıcılarının çalışmalarını izlemek ve bunlardan kâr elde etmek için bir borsada işlem gören fon (ETF) oluşturdu. Facebook yeniden markasını duyurmadan saatler önce, başka bir firma kendi metaverse ETF'sini başlattı.
Yeni teknoloji trendine ayak uyduran bazı şirketler ve çalışmalarının detayları:
Meta Platforms (Facebook)
1 Aralık'ta Meta Platformları olarak ticarete başlayacak olan Facebook, sosyal medyadan ziyade meta veri tabanlı bir şirket olarak görülmek istediğini söyledi. Yaklaşık 3 milyar kullanıcısı olan teknoloji devi, artırılmış ve sanal gerçekliğe büyük yatırımlar yapıyor ve Quest kulaklıkları aracılığıyla erişilen VR ortamı Horizon'u oluşturuyor.
Roblox
Bu yıl halka açılan video oyun platformu Roblox Corporation, metaverse'i "insanların öğrenmek, çalışmak, oynamak, yaratmak ve sosyalleşmek için milyonlarca 3B deneyim içinde bir araya gelebilecekleri" bir yer olarak öngörüyor.
Roblox, kullanıcılara ve geliştiricilere dijital dünyalar yaratmanın yollarını vermeyi amaçlar. CEO'su ayrıca, Robux para birimi tarafından desteklenen kendi sanal ekonomisine sahip olan platformda gelecekteki alışveriş ve iş yapma hakkında da konuştu.
Microsoft
Microsoft'un CEO'su Satya Nadella, bu yılki bir kazanç çağrısında, şirketin dijital ve fiziksel dünyalar tekliflerinde birleşirken bir "kurumsal meta veri tabanı" inşa etmeye çalıştığını söyledi.
Xbox ve dünya kurma oyunu Minecraft'ın sahibi olan Microsoft, oyun dünyasının da kilit oyuncularından biri. Xbox patronu Phil Spencer, "bir metaverse veya karma gerçeklik yapısı" planlamaktan bahsetti.
Snap
Snapchat ana şirketi Snap, gerçek dünyadaki dijital özellikleri kaplamak için uzun süredir özel avatarlar ve artırılmış gerçeklik filtreleri oluşturuyor. Bu yıl, geliştiricilerin gözlükler için deneyimler yaratmayı denemeleri için mevcut olan ilk gerçek artırılmış gerçeklik gözlüklerini tanıttı.
NVIDIA
Bilgisayar çipi üreticisi Nvidia, 3B dünyaları ortak bir sanal evrene bağlamak için Omniverse platformunu kurdu. Gerçek dünyadaki binaların ve fabrikaların simülasyonlarını oluşturmak gibi projeler için kullanılan Omniverse'in, üzerine metaverse'lerin inşa edilebileceği "üst kat" olduğunu söylüyor.
Tencent
Çinli teknoloji devi Tencent Holdings, gelir açısından dünyanın en büyük video oyun firmasıdır ve Epic Games ve Activision Blizzard gibi büyük oyun stüdyolarında hisseleri vardır. South China Morning Post, bu yıl Tencent'in sosyal sitesi QQ için metaverse ile ilgili birçok ticari marka kaydettiğini bildirdi.
Unity
Video oyunları tasarlamak için kullanılan yazılımları geliştiren Unity Software, meta veri deposunu oluşturmak için kullanılan araçları veya teknolojiyi satabilen başka bir şirkettir.
Autodesk
Bulut yazılım firması Autodesk, mimarlar ve mühendisler tarafından bina ve ürünler tasarlamak ve oluşturmak için kullanılan programlar yapar. Yazılımı, oyun ve eğlence için sanal dünyalar oluşturmak için de kullanılır.
תגובות