E-ticaret kurucusu Hanzade Doğan Boyner, Türk çevrimiçi perakendeci Hepsiburada'nın halka arzıyla şirketi tarihi bir başarıya imza attı
Kadınların kurduğu teknoloji şirketlerinin ilk halka arzları Amerika Birleşik Devletleri'nde Stitch Fix ve Bumble harici çok fazla şirket bulunmamakta. Perşembe günü, bir e-ticaret kurucusu, Türk çevrimiçi perakendeci Hepsiburada'nın halka arzıyla şirketini bu kısa listeye ekledi.
Bugün ticarete başlayan 20 yıllık şirketin kurucusu, başkanı ve çoğunluk hissedarı Hanzade Doğan Boyner'dir. Doğan Boyner'in gerçekleştirdiği diğer büyük “ilk” ise cinsiyetiyle ilgili değil; Hepsiburada, Nasdaq üzerinden listelenen ilk Türk şirketi oldu.
Doğan Boyner Perşembe günü İstanbul'dan verdiği bir röportajda, "Bu bir milli gurur hikayesi" dedi.
20 yıllık fikir
Türk milyarder Aydın Doğan'ın 48 yaşındaki kızı Doğan Boyner, Amazon'un Türk rakibi olarak bilinen şirketi 2000 yılında kurdu. sadece belirli kategorilerle ilgili olmayacağına dair bir vizyon… Çok fazla şüpheci oldum.”
Bugün "Burada istediğini bulabilirsin" anlamına gelen Hepsiburada, e-ticaret teslimatları, anında ve tarifeli alışveriş, uçak bileti satışı ve ödeme platformu sunuyor. Doğan Boyner, Türkiye'de online alışverişin tüm perakende satışların sadece %10'unu oluşturduğunu ve şirkete "muazzam" bir fırsat sunduğunu söylüyor. Hepsiburada'nın ana rakipleri Amazon ve daha büyük Türk e-ticaret işletmesi Trendyol yer alıyor.
Pandemi sırasında Hepsiburada'nın gelirleri F-1 başvurusu başına yüzde 145 artarak 6.4 milyar TL'ye veya yaklaşık 740 milyon dolara ulaştı. Doğan Boyner, "Müşteriler pandemi sırasında bizi denedi ve hizmetten memnun kaldılar" diyor.
Bir halka arzdan daha fazlası
Şirket Perşembe günü hisse başına 12 dolardan giriş yaptı ve işi yaklaşık 3.9 milyar dolar olarak değerlendirdi. Doğan Boyner'in yüzde 21 hissesi ve dörtte üç oy hakkı ile toplam hisselerin yaklaşık yüzde 20'si satıldı. Geri kalanı Franklin Resources ve kurucunun aile üyelerine aittir. (Doğan Boyner, üç kız kardeşinin her zaman “sessiz hissedar” olduklarını söylüyor.)
Doğan Boyner, şirketinin listelenmesinin Amerikalı yatırımcılara ve Türk ekonomisinin gücünün ötesinde bir vurgu yapmasını umuyor. "Avrupa'nın en kalabalık ikinci ülkesiyiz. Dünyanın en büyük 13. ekonomisiyiz. Genç, teknoloji meraklısı bir nüfusumuz var ve güçlü bir GSYİH büyümesine sahibiz ”diyor.
Şirket CEO Murat Emirdağ önderliğinde Hepsiburada, teknoloji endüstrisindeki rakipler arasından ayrışmak için Nasdaq'ı seçti. Doğan Boyner, “Küresel emsallerimizin çoğu Nasdaq'ta listeleniyor” diyor. "Ve ABD, işimizin dinamiklerini anlamak için derinliğe ve gelişmişliğe sahip en büyük yatırımcı topluluğuna sahip."
Bu listeden elde edilen gelirle şirket, 2025 yılına kadar Türkiye'deki pazar penetrasyonunu ikiye katlamayı planlıyor; yerine getirme merkezlerini ve son kilometre teslimatını ölçeklendirin; ve Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika dahil olmak üzere yeni pazarları keşfedin.
Doğan Boyner, “Şirketi kurduğum günden beri sadece dizüstü bilgisayarlar veya kitaplarla ilgili olmadığını biliyordum” diyor. “Vizyonumuz ticaretin dijitalleşmesi tesadüf değil.”
Comments