top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Blokzincir (Blockchain) teknolojisi nedir?

Blok zincirleri genellikle matematik, kriptografi ve ağ mühendisliğindeki insanlar tarafından birçok teknik jargonla açıklanır

Blok zincirleri genellikle matematik, kriptografi ve ağ mühendisliğindeki insanlar tarafından birçok teknik jargonla açıklanır

Blok zincirleri genellikle matematik, kriptografi ve ağ mühendisliğindeki insanlar tarafından birçok teknik jargonla açıklanır. En azından çoğunlukla, blok zincirlerin düşündüğünüzden daha basit olduğu ortaya çıktı.


Hızlı gerçekler


— Bir blok zinciri, bir veritabanı biçimidir, daha özel olarak dağıtılmış bir veritabanıdır.

— Bir blok zincirinde depolanan veriler, kripto para birimi işlemleridir.

— Blok zincirleri, verileri (işlemleri) normal veritabanları gibi klasörler ve tablolar yerine bloklar olarak bilinen kronolojik gruplar halinde depolar.

— Bitcoin'in blok zinciri, bir şirket veya hükümet tarafından işletilen merkezi bir veritabanının aksine, herkese açıktır ve erişilebilirdir.

— Bilginin eklenebildiği, kaldırılabildiği veya düzenlenebildiği veritabanlarından farklı olarak, blok zincirler yalnızca eklenebilir.


Bilgisayar nedir?

Bilgisayar, verileri okuyabilen ve değiştirebilen bir elektronik ekipman parçasıdır. Bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler, oyun konsolları ve cep telefonları dahil olmak üzere birçok biçimde gelir.


Veri nedir?

Veriler sadece bilgidir ve videolardan fotoğraflara ve metne kadar sonsuz formatta gelebilir. Geçmişte, bu tür bilgileri kağıt veya film gibi fiziksel nesneler üzerinde depolanırdı. Bilgisayarlarla bu bilgileri dijital olarak depolamak mümkün.


Bilgisayarladaki bileşenlerin kombinasyonu, tüm bu verilere dijital formatta hızlı ve kolay bir şekilde erişmemizi ve değiştirmemizi sağlar.


Sunucu nedir?

Sunucular, web sitelerini, dosyaları, veritabanlarını veya diğer hizmetleri barındıran bilgisayarlardır. Bu web sitesine veya hizmete erişmek istediğinizde, onu barındıran sunucuya erişiyorsunuz. Örneğin, Gmail gelen kutunuza bakmak istediğinizde, Gmail hizmetini sunan bir Google sunucusuna erişiyorsunuz.


Tüm bilgisayarların IP adresi (internet protokol adresi) adı verilen ve esasen o bilgisayarın posta adresi olan bir şeyi vardır. Bir web sitesinin adı aslında sadece sitenin bulunduğu sunucunun IP adresinin bir kodudur. Arama çubuğuna Google yazdığınızda sizi Google'ın bulunduğu sunucuya götürür.


Sunucular, birden fazla aynı IP adresine sahip olacak şekilde kurulabilir, bu da Google gibi büyük web sitelerinin trafiği binlerce sunucusu arasında yaymasına olanak tanır.


Veritabanı nedir?

Blok zincirini anlamanın bir sonraki adımı, bir veritabanının ne olduğunu anlamaktır.

Veritabanı, sunucularda depolanan ve kolayca erişilebilen, yönetilebilen ve güncellenebilen dev bir bilgi koleksiyonudur.


Bu geniş bilgi veya "veri" koleksiyonu, bazen sunucu çiftlikleri (binlerce bilgisayarlı devasa binalar) olarak bilinen dev tesislerde çalışan yüzlerce veya binlerce sunucu gerektirebilir.


Amazon ve Google gibi büyük internet şirketleri, web sitelerini, uygulamalarını ve kullanıcı verilerini depolamak için devasa sunucu çiftlikleri kullanır. Tipik olarak, yalnızca belirli sayıda onaylanmış kişi bu veritabanlarını kontrol eder ve bunlar tek bir merkezi konumda bulunur. Bu, güvenliğinin tamamen sunucu grubunun arızalı olmamasına veya erişime sahip olanların bilgisayar korsanları tarafından tehlikeye atılmamasına bağlı olduğu anlamına gelir.


Çiftlikte bir yangın çıkarsa veya bir saldırı olursa veriler sızdırılabilir. Merkezi konum ve kontrol noktaları, bilgisayar korsanları için bariz saldırı noktaları sağlar. Bu nedenle, bazı veritabanları farklı fiziksel konumlardaki bilgisayarlar arasında dağıtılır. Bunun gibi veritabanlarına dağıtılmış veritabanları denir.


Dağıtılmış veritabanı nedir?

Dağıtılmış veritabanları, güvenlik nedeniyle tek bir merkezi konum yerine, konumlarına göre ayrılmış sunucularda depolanır. Dağıtılmış bir veritabanı bağlamında, bu sunuculara genellikle düğümler denir.

Bu şekilde, bir lokasyonun arızalanması veya saldırıya uğraması durumunda kapatılabilir ve farklı lokasyonlardaki diğer düğümler veritabanını korumak için çalışmaya devam edebilir.

Şimdi bu noktaya kadar olan kavramları anladığınıza göre, blok zincirini kavramak daha kolay olmalı çünkü blok zinciri gerçekten sadece bir dağıtılmış veritabanı biçimidir.


Blokzincir (Blockchain) nedir?

Blok zincirini bir veritabanı versiyonu, daha spesifik olarak dağıtılmış bir veritabanı olarak düşünebilirsiniz. Temel farklar, depoladığı verilerin türü, saklama şekli, kimlerin erişimine izin verildiği ve bir blok zincirindeki verilerin manipüle edilememesi veya silinememesidir.


Not: Blok zincirleri “izinsiz” (Bitcoin gibi herkes tarafından erişilebilir) veya “izinli” (yalnızca belirli kişilere erişim sağlayan bir şirket veya grup tarafından oluşturulmuş) yapılabilir. Bu makale, blok zincirini izinsiz olan Bitcoin bağlamında açıklamaktadır.


Ne depolar: Bitcoin'in blok zinciri, Bitcoin işlemlerini depolayan bir tür dağıtılmış veritabanıdır.


Nasıl saklar: Bilgilerin rastgele klasörlerde saklandığı tipik bir veritabanı yerine, Bitcoin işlemleri “bloklarda” saklanır. Yeni işlemler meydana geldikçe, bu sözde bloklarda gruplandırılırlar.

Bu bloklarda yalnızca çok sayıda işlem için yer vardır ve bir blok dolduğunda önceki bloğa zincirlenir ve uzun işlem zincirine eklenir (dolayısıyla “blok zinciri”).


Bu, ilk bloktaki ilk işlemden en son bloktaki son işleme kadar bir defter gibi kronolojik bir işlem geçmişi oluşturur. Blok zinciri, bu blokları, Bitcoin işlemlerinin mükemmel şekilde kaydedilmiş bir geçmişini görmemizi sağlayan bir biçimde kaydeder.


Kimlerin erişimine izin verilir: Bir veritabanı gibi, Bitcoin'in blok zincirinin de çalışması için bir bilgisayar koleksiyonuna ihtiyacı vardır. Dağıtılmış veritabanları gibi, Bitcoin'in blok zinciri de tek bir merkezi konumda saklanmaz. Bunun yerine, birçok bilgisayar ve konum arasında dağılmıştır. Bu şekilde, bir bilgisayar çökerse, diğer birçokları verileri (işlemlerin defteri) canlı tutar.


Hükümetler veya şirketler, tipik veritabanlarını çalıştıran bilgisayarları işletir, ancak Bitcoin, kişisel bilgisayarları olan ortalama bireylere dayanır. Blok zincirini çalıştırmaya yardımcı olacak bir düğüm olmak isteyenler, Bitcoin'in açık kaynaklı yazılımını ve Bitcoin işlemlerinin tamamını veya bir kısmını indirebilir.


İşlemler manipüle edilemez veya silinemez: Veritabanları ve Bitcoin arasındaki bir diğer temel fark, eski verilerin silinebildiği veya değiştirilebildiği bir veritabanından farklı olarak, Bitcoin işlemlerinin geri alınamaz olmasıdır. Bu anlamda, Bitcoin'in blok zinciri, işlemlerin asla değiştirilmediği veya kaldırılmadığı, yalnızca eklenebilen bir veritabanı gibidir.


Blokzincir (Blockchain) sadece bir veritabanı türüyse, Bitcoin hakkında bu kadar özel olan ne?

Sadece bu da değil, böyle bir veritabanı doğru verileri nasıl korur? Ve herhangi biri bir düğümü çalıştırmaya başlayıp katılabiliyorsa, nasıl güvenli kalır?


Bunların hepsi harika sorular ve Bitcoin'in gerçekten ilginç hale geldiği yer burası. Bitcoin'in blok zincirinin temel konsepti nispeten basit olsa da, onu bilgisayar biliminde büyük bir atılım yapan belirli özelliklere sahiptir.


Bilgisayar bilimlerinde Bizans Generalleri Problemi olarak bilinen bir problem, Satoshi Nakamoto Bitcoin'i yaratana kadar hiçbir zaman tamamen çözülmemişti. Robert Shostak sorunu ilk kez 1978'de NASA sponsorluğunda bir bilgisayar bilimi projesi sırasında buldu ve resmileştirdi.

Uzlaşma mekanizması nedir?

Bir konsensüs mekanizması, dağıtılmış bir bilgisayar sistemindeki (veritabanı, blok zinciri veya başka türlü) düğümlerin doğru veri seti hakkında bir "uzlaşmaya" ulaşmasına izin veren bir sistemdir. Basitçe söylemek gerekirse, herkesin neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda hemfikir olmasına izin veren bir kurallar dizisidir.

Bu, blockchain ağlarına güvenliklerini verir ve katılımcıların (düğümlerin) birbirlerine güvenmek zorunda kalmadan verilerin (işlemlerin) gerçekliğini doğrulamasını sağlar. Nakamoto, Bizans sorununu çözmek için Proof-of-Work (PoW) adlı bir konsensüs mekanizması kullandı.

İşin kanıtı

Basitçe ifade etmek gerekirse, İş Kanıtı, Bitcoin düğümlerinin blok zincirini yeni bir işlem bloğu ile güncelleme hakkı için rekabet ettiği süreçtir. Yarışma, diğer düğümlerden önce son derece karmaşık bir bulmacayı çözmektir.

Bu bulmacayı çözmek gerçekten zor ama bir kez çözüldüğünde, diğer düğümler tarafından kolayca doğrulanabilir. Bu nedenle, düğüm, diğer herkesin doğru olup olmadığını kolayca doğrulayabileceği "kanıt" olarak da bilinen bir yanıt sağlamalıdır.

Bu konuyla ilgili en güzel metaforlardan birisi Nathaniel Popper'ın Digital Gold adlı kitabında yer almakta:

“... 2,903 ve 3,571'i bir kağıt ve kalem kullanarak çarpmak nispeten kolaydır, ancak 10.366.613'ü elde etmek için hangi iki sayının çarpılabileceğini bulmak çok, çok daha zordur.”

Bu benzetmede, düğüm, doğru sonuç bulunana kadar rastgele sayı kombinasyonlarını tahmin ederek birlikte çarpılan iki sayının 10.366.613 sonucunu belirlemelidir. Düğüm daha sonra, sayıları kolayca çarpabilen ve doğru olduğunu doğrulayabilen diğer düğümlere yanıtı (cevap 2.903 ve 3.571'dir) veya "kanıt" sağlar.

Bulmacayı ilk çözen kişi, işlem bloğunu diğer düğümlere yayınlar. Bu, yalnızca yeterli enerji ve hesaplama gücüne yatırım yapmış birinin deftere yeni işlemler ekleme hakkını kazanmasını sağlar. Düğümler yeni bloğu aldığında, yeni işlemlerin doğru bir şekilde toplandığından ve defterde doğru miktarda Bitcoin kaldığından emin olmak için önceki işlemlerin denetimi gibi bir şey gerçekleştirirler. Tüm düğümler, yeni bloktaki işlemlerin önceki defter girişlerine göre anlamlı olduğunu doğruladıktan sonra, yeni blok önceki bloğa zincirlenir ve sonsuza kadar blok zincirine kaydedilir. Bulmacayı çözen düğüm daha sonra Bitcoin ile ödüllendirilir.

Bitcoin ödülünü kazanmak için bir düğümün aldığı bilgisayar çalışması, altın madenciliğinin gerektirdiği gerçek dünyadaki çalışmanın dijital eşdeğeri olarak düşünülebilir.

Zincire yeni bir blok eklemek çok fazla hesaplama gücü gerektirdiğinden, birinin cüzdanına fazladan Bitcoin eklemek gibi hileli işlemler eklemeye çalışmak imkansız hale gelir. Birisi bunu denemek isterse, yeni bir blok ekleyebilmeleri ve ardından düğümlerin çoğunluğunun bu bloğu meşru olarak kabul edip doğrulamasını sağlayabilmeleri için tüm Bitcoin düğümlerinin ve bilgi işlem gücünün %50'sinden fazlasını tek başına oluşturmaları gerekir.

Bitcoin'in blok zincirinin günümüzde ne kadar büyük hale geldiği göz önüne alındığında, böyle bir şeyi denemek için gerekli olan bilgisayar ekipmanının ön maliyeti, herhangi bir grubun ve hatta hükümetin başarması fiilen imkansız olacaktır.

Ve başarılı olsa bile, insanlar sistemde bir sorun olduğunu anlayacak ve bu nedenle, taklit etmeye çalıştıkları para birimini devalüe ederek varlıklarını satacaklardı.

Dolayısıyla, iş kanıtı süreci, Bizans sorununu etkili bir şekilde çözer, çünkü düğümler, birbirlerine güvenmeye veya tanımaya gerek duymadan yeni işlemlere (blok zincirindeki verilere) güvenebilirler. Ve Bitcoin ödülleri aracılığıyla, ona saldırmak yerine katılmak için ekonomik bir teşvik olduğu için, Bitcoin'in blok zinciri, insanlar Bitcoin'in değerli olduğuna inandığı sürece Bizans hatasına dayanıklı kalacaktır.

Bu özelliklerin kombinasyonu, herhangi bir şirket, hükümet veya grup yerine kullanıcıları tarafından kontrol edilen değişmez bir ekonomik işlem defteri ile sonuçlanır.



Etiketler:

0 yorum

Comments


bottom of page