top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Black Friday ve 11.11 indirimleri öncesi markalara ve tüketicilere öneriler

Alışveriş festivali denilince akla ilk gelen etkinlikler arasında Black Friday ve 11.11 indirim günleri yer alıyor

Black Friday ve 11.11 indirimleri öncesi markalara ve tüketicilere öneriler

Kasım ayına denk gelen 11.11 indirimleri ve Black Friday kampanyaları, ortaya çıktıkları ilk günden bu yana tüm dünyada giderek daha popüler oldu. Yılın belirli günlerinde gerçekleşen bu indirimler özellikle elektronik, giyim ve züccaciye gibi kategorilerde zaten var olan ilgiyi bir hayli artırdı. Özel indirim günlerinde alışverişçiler, daha uygun fiyatlara birçok ürüne sahip olabilmenin mutluluğunu yaşarken, üreticiler de neredeyse yıl boyu gerçekleştirdiği satış rakamlarına bir gün gibi kısa bir sürede ulaşabiliyor.


Dünyada büyük bir ilgi ile karşılanan 11.11 indirimleri ve Black Friday kampanyaları, 2021 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi yediden yetmişe her kesime hitap edecek. Her ihtiyaca uygun ürünlere büyük indirim oranları ile sahip olmak için alışverişçilerin sabırsızlıkla beklediği bu tarihler, yılın en büyük indirim fırsatları olarak nitelendirilmekte.


11.11 indirimleri ve Black Friday kampanyaları

Geleneksel bir hale gelen indirim günleri çoğunlukla yılın son aylarında düzenleniyor. Belirlenen tarihlerde gerçekleştirilecek olan indirimler hakkında kullanıcılar günler öncesinden bilgilendiriliyor. İndirim furyasından yararlanmak ve yıl boyu beklediği ürün fiyatlarının düşmesini bekleyen kullanıcılar, günler öncesinden alacağı ürünleri takip etmeye başlıyor.


11.11 indirimi ya da Türkiye’de Efsane Cuma olarak nitelendirilen Black Friday günlerinde indirim uygulanan ürünler çok kısa bir sürede tükenmekte. Bu nedenle satın alınacak ürünleri, indirim günlerinden önce takip etmek kullanıcılar için oldukça büyük bir öneme sahip.


Sınırlı süre için geçerli indirim fırsatlarından anında haberdar olmak ve beklediğiniz ürünü hemen satın almak için belirtilen indirim günlerinden önce alışveriş listesi hazırlamak size büyük bir avantaj sağlayacaktır.


Black Friday ve 11.11 indirimleri ne zaman başlıyor?

Çin’de ortaya çıktığında “Bekarlar Günü” olarak tabir edilen 11.11 indirimleri, her yıl 11 Kasım tarihinde gerçekleştiriliyor. Ancak 1 rakamının yalnızlığı temsil ettiği ve sevgililer gününe karşı bekarlara atfedilen 11.11 tarihi, her geçen yıl amacından uzaklaşarak tam bir alışveriş festivaline dönüştü.


Ülkemizde de bu durum geçerli olmakla birlikte yalnızca 11 Kasım günü değil, bu tarihten bir ya da iki gün önce başlayıp 11 Kasım saat 23:59’a kadar devam eden indirimler, talebe göre birkaç gün daha uzatılabiliyor. Ancak beklediğiniz indirim oranlarını 11 Kasım tarihinde yakalayamazsanız üzülmenize de gerek yok. Çünkü Kasım ayının son cuma gününde gerçekleştirilen Black Friday indirimleri, 11.11 indirimlerinde aradığını bulamayan kullanıcıların imdadına yetişiyor.


İlk olarak ABD’de ortaya çıkan ve Şükran Günü’nden sonraki ilk cuma günü olan Black Friday, henüz internetin olmadığı 1932 yılında başlayıp günümüze kadar devam eden bir alışveriş çılgınlığıdır. Türkiye’de Kara Cuma olarak lanse edilmesi pek uygun bulunmayan bu gün, birçok alternatif isimle karşımıza çıkıyor. Efsane Cuma ya da Şahane Cuma ise bu adlandırmaların en popülerlerinden. Elektronikten süpermarkete, anne-bebek ürünlerinden yapı markete kadar yüzlerce kategoride binlerce indirimin yer aldığı Black Friday, dünya genelinde gerçekleştirilen indirim festivallerinden en büyüğü. Bu yıl 26 Kasım’da gerçekleştirilecek Black Friday indirimleri, gerek fiziki mağazalarda gerekse e-ticaret platformlarında büyük yoğunluğa sebep olacak.


11 kasım ve Black Friday indirimlerinde dikkat edilecek hususlar

Black Friday ve 11 Kasım indirimlerinde yapılan indirim oranları gerçekten de insanın aklını başından alacak cinsten. Öyle ki kimi zaman %50’nin üzerinde uygulanan indirimler kullanıcıyı “acaba bu indirim gerçek mi?” ya da “ya satın alacağım üründen farklı bir ürün gelirse?” şeklinde sorulara yöneltebiliyor.


Bu gibi sorularla aklınızı karıştırmaktansa birkaç püf noktaya dikkat edip, indirim günlerinin keyfini çıkarabilmeniz mümkün. Dikkat etmeniz gereken noktaların başında ise tanınmış ve güvenilirliği kanıtlanmış platformlardan alışveriş yapmak geliyor. Ancak binlerce dijital mağazaya ev sahipliği yapan tanınmış e-ticaret platformlarından alışveriş yapmak da zaman zaman sorunlara yol açabiliyor. Bu gibi durumlar da ise imdadımıza kullanıcı yorumları yetişiyor.


Daha önce ürünü satın almış kullanıcıların satıcı hakkındaki yorumları, ürünü satın almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli etkenler arasında yer alıyor. Alışverişçi yorumları ve mağaza puanına çoğu platform üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


Bu hususlara dikkat ettikten sonra ise yapmanız gereken bir diğer önemli nokta ise sanal kart oluşturmak. Özellikle 11.11 indirimleri ve Black Friday gibi indirim günlerinde birçok sanal mağazanın arayüzü kopyalanıp domain adı taklit edilerek kullanıcılar dolandırıcıların kurbanı olabiliyor. Kredi kartı uygulamanızdan hemen bir sanal kart oluşturup, oluşturulan bu karta harcama limiti belirlemek hem kredi kartı bilgilerinizin 3. taraf şahıslara geçmesini engelleyecek hem de daha güvenli bir alışveriş gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.


Bunların haricinde göz önünde bulundurulması gereken noktalar arasında ise özellikle cep telefonu ya da bilgisayar ürünlerinde sıkça karşımıza çıkan teşhir ürünleri yer alıyor. Teşhir ürünleri, genellikle yurt dışından getirilen ya da mağazalarda kullanıcıların incelemesi için sergilenen ürünler olduğundan çoğu zaman kapalı bir kutuda elimize ulaşmıyor. Bu durum da hem ürünün garanti kapsamı dışında değerlendirilmesinde sorunlara yol açarken hem de ikinci el olarak nitelendirilmesine sebebiyet veriyor. Satın almadan önce ürün açıklamasında yer alan “teşhir ürünüdür” ibaresine mutlaka dikkat etmelisiniz. Belirtilen bu hususlara dikkat ettiğiniz sürece güvenli alışverişin tadını rahatlıkla çıkarabilirsiniz.


Markalar Black Friday’de pazar payını nasıl büyütebilir?

Alışverişin adeta bir maratona dönüştüğü, tek bir günden başlayıp haftalara yayılan Black Friday geldi çattı. Tüketiciler fırsatları merakla beklerken markalarsa yılın en hareketli dönemini olağanca güçleriyle başarılı tamamlamak istiyor. Yapılan araştırmaya göre 2020 yılında Covid-19’un evde kal ve çalış düzenini getirmesinin etkisiyle, Black Friday gelirleri dünya genelinde yüzde 36.31, Türkiye’de yüzde 9.63 artış gösterdi. Türkiye’de 58 milyondan fazla kullanıcı, Black Friday indirimlerinden yararlanmak için e-ticaret sitelerine milyarlarca ziyaret gerçekleştirdi. Bu büyük ekonomik ve sanal trafiğin markaların iştahını kabarttığından yana kuşku yok. Peki pastadaki dilimini büyütmek isteyen markalar ne yapmalı? Yanıtlar Digital Exchange’in online pazarlama konusunda uzman ekibinden geliyor…


Sosyal medya kampanyalarını dikkate alın

2020 yılı Black Friday günlerinde Türkiye’deki e-ticaret sitelerinin cirolarını yüzde 155 oranında arttırdığını hatırlatan Digital Exchange ekibi, 2021 için rakamın daha da yüksek olmasının beklendiğini vurguluyor.


Bunun için yapılması gerekenlerin başında doğru bir dijital pazarlama stratejisini planlamanın ve uygulamaya koymanın geldiğini belirten Digital Exchange ekibi “Salgının online alışveriş trafiğinin yükselmesi ve Black Friday gibi indirim günlerinin bilinirliğinin artmasında ciddi etkisi oldu. Türkiye’de nüfusun yüzde 64’ü sosyal medya mecralarından en az birinin takipçisi durumunda. Ülkemizde başta İnstagram olmak üzere, Facebook, TikTok ve Twitter gibi alanlarda düzenlenen influencer kampanyaları da tüketici tarafından yakından izlenmekte. Bu noktada markaların 2021 Black Friday için sosyal medya pazarlama çalışmalarını odağına alacağı bir kampanya düzenlemelerinde fayda var” diyor.


Influencer marketing ile ön plana çıkın

Black Friday için dijital ilanların yanında brandig (markalaşma) ve influencer odaklı bir strateji kullanmalarının önemli olduğuna dikkat çeken Digital Exchange ekibi;


“Influencer marketing bugün 6 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne hakim. Yakın zamanda rakamın 30 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bu demektir ki, dünyanın dev şirketleri reklam ve tanıtım için harcadıkları bütçelerini influencer marketinge kaydırmış durumdalar. Türkiye’deki e-ticaret şirketlerinin de Black Friday için dijitaldeki müşteriyi yine dijital alandaki kanaat önderi olan influencer marketing ile sitesine davet etmesinden olağan bir durum yaşanamaz.


Rakamların ışığında görüyoruz ki iş başarı yalnızca e-ticaret sitesi kurmak, Black Friday’de yüzde 90’a varan bir oranda indirim sağlamakla gelmiyor. Black Friday için mutlaka ve mutlaka günde 8 saatini internette geçiren Türkiye’deki 58 milyon internet kullanıcısını cezbedecek dijital pazarlama kampanyalarına imza atmak gerekiyor” diyor.


İstikrarlı bir strateji başarıyı getirir

— Tüketici bildiği ve güvendiği sitelerden alışveriş yapmak ister. Markalar bu alana odaklanmalı

— 2020’de Black Friday’de en çok satan kategorileri Covid-19 sürecinde herkes evinde olduğu ve göze çarpan eşyaları değiştirmek, düzenlemek istediği için ev dekorasyonu alanında gerçekleşti. Yine dijitalleşme ihtiyacı nedeniyle elektronik eşyalar kategorisi ikinci sırada yer aldı. Pazarlama stratejisi oluştururken bu noktaları göz önünde bulundurulmalı

— Black Friday için masaüstü kullanıcılarının sepet oranı geçen yıl yüzde 24.02 oranında artış kaydetti. Mobil sepet ortalamaları artışı yüzde 17.18, tablet ise yüzde 7.35 oranında gerçekleşti. Sitelerin versiyonlarını düzenlerken, bu orana da dikkat eden bir pazarlama çalışması yapılmalı

— Kargo ile ilgili sorunların çözüldüğü ya da en aza indirildiğine ilişkin açıklayıcı ve bilgilendirici bir çalışmaya yer verilmeli

— Verilecek mesajlar kısa ve net olmalı; müşterinin kafa karışıklığı yaşamasının önüne geçilmeli

— Markalar sosyal medya platformları ve iletişim kanallarında aktif olmalı. Müşterilerini sorularına ve sorunlarına anında geri dönmeli


Tüketicilerin pandemi sürecinde ihtiyaç odaklı alışverişe yöneldiğini belirten e-ticaret altyapı hizmeti veren IdeaSoft San. ve Tic. AŞ CEO’su Seyhun Özkara, 26 Kasım’da gerçekleşecek Black Friday de öne çıkan kategorilerin ev elektroniği, elektronik ve temel ihtiyaç ürünleri olacağını söyledi.


Black Friday’e online ve offline kampanyaların damgasını vuracağını belirten IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “Black Friday’de bu sene de büyüme olacağını ancak bu büyümenin pandemi dönemindeki kadar olmayacak” dedi.


Özkara’nın değerlendirmesi şöyle;


E-ticaret hızına hız kattı: 2020’de pandemi yasaklarıyla birlikte e-ticaret rakamlarının yüzde 100’e yüze yakın büyüdü. Bu büyümenin en büyük dönemini de dördüncü çeyrekte sağladık. Çünkü muhteşem cumalardan, farklı pazar yerlerinin uyguladığı özel günlere kadar birçok kampanya düzenlendi. Bu özel günlere diğer markaların da dahil olmasıyla birlikte ekim, kasım ve ardından yılbaşını da içerisine aldığımızda e-ticaret hızına hız kattı.


Fiziksel alışverişe doğru bir kayma var: 26 Kasım’da gerçekleşecek Black Friday’de bu sene de büyüme olacak. Ancak bu büyüme pandemi dönemindeki kadar olmayacak. Yeni normale geçişle beraber insanlar evlerinde kapalı değil. Uzun süren yasaklardan sonra bunalmışlığın verdiği etkiyle fiziksel alışverişe doğru bir kayma var. İşletmelerin doğru kampanya ve uygun fiyatlarla bugünkü satın alma gücünü göz önünde bulundurursak yine kampanyalar yapması gerekiyor. Bugünkü ekonomik konjonktüre bakıldığında tüketicilerden artık daha ihtiyaç odaklı bir alışveriş eğilimi olacak. Bu anlamda Black Friday’de öne çıkan kategorilerin ev elektroniği, elektronik ve temel ihtiyaç ürünleri olmasını öngörüyoruz.


Bu senenin dezavantaji kampanyaların hem online hem de offline yapılması: Online ve offline kampanyalar bir arada olacak. Ekim-kasım-aralık aylarında kalan stoklar, fazla sezon ürünleri farklı ve indirimli fiyatlarla satışa sunuluyor. Artık fiziksel olarak da alışveriş başladı. Öte yandan kampanyalar geçen sene sadece online yapılabiliyordu. Bu senenin dezavantajı ise kampanyaların hem online hem de offline yapılması.


Şirketlere tavsiyeler: İşletmelerin web sitelerini bu döneme hazırlarken göz önünde bulundurması gerekenler de Özkara tarafından maddelerle sıralandı:

— E-Ticaret altyapınızı oluşturun, kampanya öncesi iletişim bilgileri toplayın, reklam stratejilerinizi belirleyin.

— Sosyal medyayı aktif kullanın, içeriklerinizi geliştirin.

— Mobil odaklı strateji geliştirin, kampanyalı ürünleri belirleyin.

— Stoklarınızı kontrol edin.

— İndirimlere ek olarak kimi kampanyalarla stratejilerinizi destekleyin.

— Ücretsiz kargo seçeneği sunun, elektronik indirimler oluşturun.

— Yüksek maliyetli ürünlerin daha yüksek miktarda satın alındığı dönemlerde indirim yapın.

— Infleuncerlarla çalışın.

— Kampanyalarınızla ücretsiz hediyeler verin, "Bir alana bir bedava" türevi promosyonlar hazırlayın, aciliyet vurgusu yapın.

— Hediye rehberleri hazırlayın.

— Müşteri desteği vermeyi unutmayın, sosyal medyayı etkili kullanmaya devam edin.

— E-posta bültenlerini aksatmayın kampanyalarınızı oyunlarla zenginleştirin, sepette bırakılmış ürünleri hatırlatın.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page