Sadece dijital ortamda ulaşılabilen sanal para birimi kripto para, geleceğin para birimi olarak adlandırılıyor
Kripto para: Bitcoin'e yatırım yapmak güvenilir mi?
Sadece dijital ortamda ulaşılabilen sanal para birimi kripto para, geleceğin para birimi olarak adlandırılıyor. Banka kartı ile yapılan herhangi bir işlemden çok farklı değil, sadece birimlerin değişmesiyle çalışıyor.
1980'li yıllardan bu yana, sanal para üretebilmek için birçok girişimde bulunuldu. Günümüzde yaygın olarak kullanılan kripto para birimi Bitcoin, 2008 yılında hayatımıza girdi. Satoshi Nakamato kod adı tarafından ortaya çıkarılan para biriminin hangi kişi veya kişilerce üretildiği belirsiz. İsteyen herkes kendi kripto parasını üretebiliyor.
Matematik problemlerini çözmeye dayalı bilgisayar kodlarıyla kripto para madenciliği yapılıyor. Paranın miktarı arttıkça, şifrelemeleri çözmek zorlaşıyor. Güncel olarak 1 Bitcoin, 142.203 Türk lirasına eşit. Bitcoin ile yapılan ilk alışveriş, 2010 yılında 10.000 Bitcoin'e karşılık 2 pizza satın alınmasıyla gerçekleşiyor!
Kripto para, herhangi bir devlete, kişiye veya merkeze bağlı değil. Taklit edilmesi imkansız. Ülkelerin ekonomik durumundan etkilenmiyor. Satın alınan web sitesi çökmedikçe, kaybolması veya çalınması mümkün değil. Bazı ülkelerde henüz almak ve satmak yasal olmasa da; Japonya, İsveç, Japonya gibi ülkeler kendi kripto paralarını üretmeye başladı bile. İlk yıllarında yasal olmayan işlerde kolaylıkla kullanılabildiği için tercih edilse de, günümüzde devletler arası ticaret dahil olmak üzere birçok alanda kripto para ile ödeme yapmak mümkün.
Sadece Bitcoin değil, Ethereum, Litecoin, Dash, Dogecoin gibi birçok altcoin alınıp satılabiliyor. Dengelerin kolay değiştiği kripto para borsasında, bir dijital para biriminin değerinin çok yükselmesi veya çok alçalması saniyeler içinde gerçekleşiyor. Bitcoin satın almak için Türk kripto para borsalarından birini tercih etmek gerekiyor.
Transfer genellikle bankalardan EFT veya havale yoluyla gerçekleşiyor. Sitenin güvenilir ve 24 saat ulaşılabilir olması, aktarılan paranın borsaya hızlı geçebilmesi önemli ölçütler arasında. Satın alınacak siteyi seçerken, para biriminin siteler arasındakini değeri arasında kıyaslamalar yapmak gerekiyor.
Bitcoin ve hakkında ilginç bilgiler
Bitcoin, 2009 yılında oluşturulmuş bir kripto para birimidir. “Bitcoin borsaları” adı verilen pazar yerleri, insanların farklı para birimleri kullanarak bitcoin alıp satmalarına izin verir. Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bilinmeyen bir kişi tarafından oluşturulan yeni bir para birimidir. İşlemler aracı olmadan yapılır - yani banka yok! Bitcoin, Expedia'da otel rezervasyonu yapmak, Overstock'ta mobilya alışverişi yapmak ve Xbox oyunları satın almak için kullanılabilir. Ancak aldatmacanın çoğu, ticaret yaparak zenginleşmekle ilgilidir. Bitcoin fiyatı 2017'de binlere fırladı.
Neden Bitcoin?
Bitcoin, anonim olarak ürün satın almak için kullanılabilir. Ek olarak, uluslararası ödemeler kolay ve ucuzdur çünkü bitcoin'ler herhangi bir ülkeye bağlı değildir veya düzenlemeye tabi değildir. Küçük işletmeler, kredi kartı ücreti olmadığı için onlardan hoşlanabilir. Bazı insanlar, değerinin artacağını umarak yatırım olarak sadece bitcoin satın alır.
Bitcoin satın almak: Exchange'de satın alın
"Bitcoin borsaları" olarak adlandırılan birçok pazar yeri, insanların farklı para birimleri kullanarak bitcoin alıp satmalarına izin verir. Coinbase, Bitstamp ve Bitfinex ile birlikte lider bir borsadır. Ancak güvenlik bir endişe kaynağı olabilir: 2016'da hacklendiğinde Bitfinex'ten on milyonlarca dolar değerinde bitcoinler çalındı.
Transferler
İnsanlar mobil uygulamaları veya bilgisayarlarını kullanarak birbirlerine bitcoin gönderebilirler. Dijital olarak nakit göndermeye benzer.
Madencilik
İnsanlar karmaşık matematik bulmacalarını çözmek için bilgisayarları kullanarak bitcoin "madenciliği" yapmak için rekabet ediyor. Bitcoinler böyle yaratılır. Şu anda, bir kazanan kabaca her 10 dakikada bir 12,5 bitcoin ile ödüllendiriliyor.
Bitcoin cüzdan
Bitcoinler, bulutta veya bir kullanıcının bilgisayarında bulunan bir "dijital cüzdanda" saklanır. Cüzdan, kullanıcıların bitcoin gönderip almasına, mallar için ödeme yapmasına veya paralarını biriktirmesine olanak tanıyan bir tür sanal banka hesabıdır. Banka hesaplarından farklı olarak, bitcoin cüzdanları FDIC tarafından sigortalanmaz.
Bitcoin anonimliği: Anonim bitcoin
Her bitcoin işlemi halka açık bir günlüğe kaydedilse de, alıcıların ve satıcıların isimleri asla açıklanmaz - yalnızca cüzdan kimlikleri. Bu, bitcoin kullanıcılarının işlemlerini gizli tutarken, aynı zamanda onlara geri dönmeden herhangi bir şey satın almalarına veya satmalarına da olanak tanır. Bu nedenle, uyuşturucu veya diğer yasadışı faaliyetleri internetten satın alan kişiler için tercih edilen para birimi haline geldi.
Söz konusu Bitcoin'in geleceği
Bitcoin'e ne olacağını kimse bilmiyor. Çoğunlukla düzenlenmemiştir, ancak Japonya, Çin ve Avustralya gibi bazı ülkeler düzenlemeleri tartmaya başlamıştır. Hükümetler vergilendirme ve para birimi üzerindeki kontrol eksikliğinden endişe duyuyor.
Fotoğraflarda gördüğüm paralar Bitcoin mi?
Hayır. Bu madeni paralar, gazetelerin Bitcoin hakkındaki hikayelerini açıklayacak başka bir şey bulamadıkları için fotoğraflarda kullandıkları yenilik öğeleridir.
Bitcoin, dünyanın herhangi bir yerinde bir kullanıcıdan diğerine elektronik olarak gönderilebilen - fiziksel bir desteği olmayan - dijital bir belirteçtir. Bir Bitcoin sekiz ondalık basamağa bölünebilir, böylece birine 0.00000001 Bitcoin gönderebilirsiniz. Bitcoin'in bu en küçük fraksiyonu - Bitcoin dünyasının kuruşu - Bitcoin'in anonim yaratıcısından sonra Satoshi olarak anılır.
Tüm bunlar kafa karıştırıcı hale geliyor, çünkü Bitcoin aynı zamanda Bitcoin dijital tokenlerinin depolandığı ve taşındığı ödeme ağının adıdır.
Visa gibi geleneksel ödeme ağlarının aksine, Bitcoin ağı tek bir şirket veya kişi tarafından yönetilmez. Sistem, Wikipedia'nın merkezi olmayan yazarlar ve editörler ağı tarafından sürdürülmesine benzer şekilde, tüm Bitcoin işlemlerini takip eden, dünya çapında merkezi olmayan bir bilgisayar ağı tarafından çalıştırılır.
Bu bilgisayarların sürekli olarak güncellediği tüm Bitcoin işlemlerinin kaydı blok zinciri olarak bilinir.
Hükümet neden onu kapatmıyor?
Tüm bakiyeler ve işlemler dahil olmak üzere Bitcoin ağının kayıtları, ağın korunmasına yardımcı olmak için her bilgisayarda depolanır - 2017'nin sonlarında yaklaşık 9.500 bilgisayar.
Hükümet Amerikalıların bu ağa katılmasını yasadışı yaparsa, diğer ülkelerde kayıtları tutan bilgisayarlar ve insanlar yine de devam edebilecek. Bitcoin'in ademi merkeziyetçi yapısı, onu hükümet yetkililerinden şüphelenen kişiler arasında popüler kılan özelliklerden biridir.
Bitcoin kullanıcıları kendilerine daha fazla Bitcoin verebilir mi?
Tüm Bitcoin işlemlerinin veritabanını korumaya yardımcı olan herkes - blok zinciri - daha fazla para eklemek için kendi kayıt kopyasını değiştirebilir. Ancak birisi bunu yaparsa, kayıtları tutan diğer bilgisayarlar tutarsızlığı görür ve değişiklikler göz ardı edilir.
Yasal kullanımlar var mı?
Bitcoin ağındaki tüm işlemlerin sadece küçük bir yüzdesi açıkça yasa dışıdır. İşlemlerin çoğu, gelecekteki fiyatlar hakkında spekülasyon yapan, borsalarda Bitcoin alıp satan kişilerdir. Bitcoin'in etrafında bütün bir yüksek frekanslı tüccar dünyası ortaya çıktı.
Arjantin ve Venezuela gibi yüksek enflasyona sahip ülkelerdeki insanlar, birikimlerini enflasyona kaptırmamak için yerel para birimleriyle Bitcoin satın aldı.
En popüler iş planlarından biri, parayı uluslararası sınırların ötesine taşımak için Bitcoin kullanmaktır. Büyük uluslararası para transferleri, bankalardan geçerken haftalar sürebilirken, milyonlarca dolarlık Bitcoin dakikalar içinde taşınabilir. Şimdiye kadar, Bitcoin'in bu pratik uygulamalarının yayılması yavaş oldu.
Bir Bitcoin'in değerinin ne olduğuna kim karar verir?
Bitcoin fiyatı sürekli dalgalanır ve hisse senedi ve altın fiyatlarının borsalarda teklif vererek belirlenme şekline benzer şekilde, Bitcoin borsalarında açık piyasa ihaleleri ile belirlenir.
Bitcoin madenciliği nedir?
Bitcoin madenciliği, yeni Bitcoin'lerin yaratıldığı ve ağın korunmasına yardımcı olan bilgisayarlara verildiği süreci ifade eder. Bitcoin madenciliğine dahil olan bilgisayarlar, ağa gelen yeni işlemleri işlemek için bir tür hesaplama yarışında. Kazanan - genellikle en hızlı bilgisayarlara sahip olan kişi - şu anda 12.5'i olan bir yığın yeni Bitcoin alıyor. (Ödül her dört yılda bir yarıya indirilir.)
Genellikle yaklaşık her 10 dakikada bir yeni bir kazanan vardır ve dünyada 21 milyon Bitcoin olana kadar bu olacaktır. Bu noktada, yeni Bitcoin oluşturulmayacaktır. Bu sınıra 2140 yılında ulaşılması bekleniyor. Şimdiye kadar yaklaşık 16 milyon Bitcoin dağıtıldı.
Var olan her Bitcoin bu yöntemle yaratıldı ve başlangıçta kayıtların tutulmasına yardımcı olan bir bilgisayara verildi. Herkes bilgisayarını Bitcoin madenciliği yapacak şekilde ayarlayabilir, ancak bugünlerde yalnızca özel donanıma sahip kişiler yarışı kazanmayı başarıyor.
Bitcoin rakipleri var mı?
Bol. Ancak bu diğer sanal para birimleri Bitcoin kadar çok takipçiye sahip değil, bu yüzden onlar kadar değerli değiller. Gerçek dünyada olduğu gibi, bir para birimi, mal ve hizmetler için onu kabul etmeye istekli insan sayısı kadar değerlidir.
Satoshi Nakamoto kimdir?
Bitcoin, sadece e-posta ve sosyal mesajlaşma yoluyla iletişim kuran Satoshi Nakamoto adında bilinmeyen bir yaratıcı tarafından 2008 yılında tanıtıldı. Bitcoin dünyasında yaratıcının bilindiği için, birkaç kişi Satoshi olma olasılığı yüksek adaylar olarak tanımlanmış olsa da, hiç kimsenin gerçek Satoshi olduğu doğrulanmadı ve arama devam etti.
Satoshi, Bitcoin ağının orijinal kurallarını oluşturdu ve ardından yazılımı 2009'da dünyaya yayınladı. Satoshi, iki yıl sonra büyük ölçüde gözden kayboldu. Yazılımı herkes indirip kullanabilir ve Satoshi artık ağ üzerinde yazılımı kullanan herkesten daha fazla kontrole sahip değildir.
Kommentare