top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Bir devrin sonu: eBay Türkiye'den çekiliyor

Küresel e-ticaret devi eBay, Gittigidiyor'un Türkiye faaliyetine son vereceğini duyurdu

Bir devrin sonu: eBay Türkiye'den çekiliyor

eBay, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye iştirakı GittiGidiyor’u kapatacağını duyurdu. Türkiye'nin en köklü internet markalarından biri olan GittiGidiyor'un kapanışı, Türkiye internet şirketlerinin yakın tarihinde değişen rekabete ayak uyduramama ve eBay'in bu rekabete yanıtıyla ilgili bir karar olarak yorumlanıyor. Şirket ayrıca, GittiGidiyor’un kapatılmasının ikinci çeyrek veya mali yıl bilançosuna somut etki yaratmasını beklemiyor.


GittiGidiyor birinci çeyrek sonu itibarıyla eBay’e yaklaşık 4 milyon aktif alıcı kazandırmıştı.


Bugünden itibaren satıcılar GittiGidiyor platformuna yeni ilanlar veremeyecek, 18 Temmuz’dan itibaren alıcılar yeni satın almalar kapanacağı öğrenildi.


Köklü bir kurum geçmişine sahip şirket: GittiGidiyor

Hepsiburada, Sahibinden ve Yemeksepeti ile birlikte Türkiye internet girişimlerinin "ilklerinden" olarak bilinen şirketlerden birisi kabul edilen GittiGidiyor'un temelleri 1999 yılında atılmıştı. İran asıllı Amerikalı girişimci olan Pierre Omidyar tarafından Eylül 1995'te bir açık arttırma sitesi olarak kurulan eBay, Almanya operasyonu aracılığıyla Türkiye pazarına 2007 yılında GittiGidiyor'un azınlık hissesini satın alma yoluyla piyasaya dahil olmuş ve ülkenin gelecek "potansiyeli" tatmin edici bulunduğu için 2011 yılında Türkiye'nin "lider pazaryeri" konumladırmasıyla GittiGidiyor'un yüzde 93'ünü 217,5 milyon dolara satın almıştı.


E-ticaret yatırımları Türkiye'de oldukça popüler

Uluslararası danışmanlık şirketi Deloitte'e göre 2021'de yapılan birleşme ve satın alma işlemleri arasında e-ticaret 2,9 milyar dolarlık toplam yatırımla üretimden gıdaya tüm diğer sektöreri geride bıraktı.


BBC'nin haberine göre, bu yatırımların yüzde 15'i 2021'de 16,5 milyar dolar değerlemeyle 1,5 milyar dolar yatırım alan Trendyol'a yapıldı. 2010 yılında kurulan Trendyol Türkiye'nin en büyük e-ticaret girişimlerinden biri haline gelmesiyle yatırımcıları "rekor yatırıma" ikna edebilmişti.


Bunun yanında 2018 yılında Türkiye'de faaliyete başlayan küresel e-ticaret devi Amazon, yakın zamanda Türkiye'de 100 milyon dolarlık yatırımla ülkedeki ilk lojistik üssünü bu sonbaharda açacağını ve bine yakın kişiyi istihdam edeceğini açıkladı.


TÜSİAD ve Deloitte tarafından hazırlanan e-ticaret raporuna göre 2021 yılının ilk yarısında Türkiye'de e-ticaret sektörü yüzde 49 büyüyerek 161 milyar TL hacme ulaştı.


Pandemi sonrası yeni dönemde ekonomik tedbirlerin etkisi büyük

Koronavirüs karantinaları döneminde, şirketlerin teknoloji yatırımlarına ağırlık vermesi e-ticaret sektörünü, pandeminin en büyük kazananları arasına soktu.


eBay'in 2022 yılının ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladığı raporuna göre, şirketin pandeminin derin etkisiyle gördüğü anormal trafik artışı gerilemeye başladı. Bunun sonucunda şirketin tüm kategorilerde satılan ürünlerinin brüt değeri (GMV) bir önceki yıla göre yüzde 20 değer kaybetti.


Bununla birlikte Ukrayna savaşının da etkisiyle yükselen enerji ve emtia maliyetleri pandemi sonrası ekonomik iyileşmenin önündeki en büyük riskler arasında gösteriliyor.


eBay'den yapılan açıklamada, net işlem gelirlerinin uluslararası pazarlardaki talep azalışının da etkisiyle 121 milyon dolar gerilediği saptanmıştı.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page