Avrupa merkezli girişimler, çalışanlarına sağladıkları yan haklar konusunda geleneksel olarak Silikon Vadisi'nin gerisinde olsa da Türkiye dahil birçok ülkeden çıkan şirketler bu açığı kapatmaya başlıyor
Forbes'un haberine göre, 350 girişimin analizi sonucunda elde edilen veriler ışığında, Avrupa'nın en büyük startuplarından bazıları tarafından ihraç edilen öz sermaye seviyesi, son beş yılda yaklaşık %10'luk sabit bir seviyeden sıçradı.
Yeni nesil yetenekler için rekabet şiddetlidir ve daha küçük işletmeler genellikle en iyileri çekecek marka bilinirliğine veya maaş üzerinde rekabet edecek kaynaklara sahip değildir. Ancak bu, hiç rekabet edemeyecekleri anlamına gelmez.
Çünkü en parlak yetenekler, bir başlangıç ortamında çalışmayı seviyor çünkü son teknoloji olduklarını biliyorlar. Yeni girişimler, kültürlerini ve iş-yaşam dengesi tekliflerini canlandırabilir ve yüksek ücret paketleri yerine çalışanlara paylaşım planları ve faydaları sunabilir.
Atlassian'ın araştırmasına göre pandemi sonrası dönemde, "Büyük İstifalar" tehdidi yaklaşırken, çalışanların %84'ü pandemi sırasında yararlandıkları esnek çalışma alışkanlıklarına devam etmek istiyor. Ancak sadece %20'si kendi çalışma düzenlemelerine karar verme özerkliğine sahip olduklarını söyledi.
Atlassian iş fütüristi Dom Price yaptığı açıklamada, "Bu kararı çalışanlarına bırakanlar, iş arayanları işe alma konusunda bir başlangıç yapıyor" dedi. Tüm bunlar, insanların talep ettiği esnekliği sunabilen farklı alanlarda yetenekleri arayan işletmeler için bir fırsat sunuyor.
Diğer bir yandan, maaş ve yan haklar yanısıra, son günlerde yaygınlaşmaya başlayan istihdam edilen şirketten çalışanlarına hisse senedi dağıtımı da gün geçtikçe çalışanlar için cazip olmaya başladı.
Hatta, daha geniş kapsamlı hisse senedi opsiyonları politikası, Avrupalı girişimlerin fon toplamasının yalnızca 2021'de neredeyse üç katına çıkarak 100 milyar dolara ulaşmasının ardından ve en iyi yetenek için yerel rakipler, şirketler ve Amerikan teknoloji devlerinin şiddetli rekabetinin ortasında geldi. Index Ventures araştırması, şaşırtıcı olmayan bir şekilde, hisse senedi opsiyonu hibelerindeki en büyük artışın Avrupalı girişimciler içindeki geliştiriciler, mühendisler ve yöneticilerde olduğunu ortaya çıkardı.
Index Ventures'ın içgörü ve yetenekten sorumlu Başkan Yardımcısı Dominic Jacquesson, “Fonlama, Avrupa'da şirket büyümesinin önündeki en büyük darboğazdı. Bugün bunun yerine, geliştiricilerin, satış görevlilerinin, iletişim stratejistlerinin en zor elde edilen ve uğrunda en çok savaşılanlar olduğu en iyi yetenek. Sermayeden elde edilebilecek daha büyük getiriyi istiyorlar ve buna erişiyorlar.” ifadelerini kullandı.
Avrupa'da hükümetlerin ve vergi dairelerinin hisse senedi opsiyonlarını nasıl ele aldığı konusu hala muamma. En az altı Avrupa Birliği ülkesinin ABD merkezli şirketlere kıyasla daha fazla yan hak sunabilen politikaları var, ancak Almanya gibi ülkelerdeki çalışanlar, hisse senedi opsiyonları verildiği andan itibaren yüklü bir vergi ödemek durumunda kalıyor. Fransa, Letonya ve Litvanya son yıllarda vergilendirmeler yeni kurulan şirketlere giren çalışanlar için daha cazip getirmek için reformları gündeme getirirken, Birleşik Krallık gibi bazı ülkeler de vergi politikalarını gözden geçiriyor. Türkiye ise bu konuda daha iyi durumda geçtiğimiz günlerde (şimdilik) vergi sıfırlanmıştı.
Avrupa merkezli girişimler, bu değişikliklere rağmen, daha büyük seçenek havuzlarına ve daha yüksek ortalama değerlemelere sahip olan Google, Meta ve Amazon gibi teknoloji devlerinin rekabeti nedeniyle, bu değişikliklere rağmen, hala yetenekleri işe alma ve elde tutma konusunda bir mücadele ile karşı karşıya. “Çalışan sahipliğine yeni bir yaklaşım çok önemlidir. O zamana kadar, Avrupa'nın en iyi yeteneğinin çok büyük bir kısmı ABD firmalarının Avrupa kollarına akacak, yer değiştirecek veya daha düşük riskli kurumsal işlerde çalışmaya devam edecek."
Amerika merkezli girişimlerde, son on yıllar boyunca cömert hisse senedi opsiyonları, Silikon Vadisi'nin geliştirilmesine yardımcı olmakla tanınan bir zenginlik ve sermayeye büyük katkıları olduğu gözlemlendi. En büyük teknoloji firmalarının çoğu, en iyi mühendislik yeteneklerini gemiye almak için rutin olarak büyük miktarda sınırlı stok birimi hibeleri verirken, ilk halka arzların ilk çalışanları genellikle listeden yedi haneli bir beklenmedik kazanç elde etti. Bir zamanlar kazanılan bu sermaye, Google ve Meta gibi firmaların ilk çalışanlarının genellikle melek yatırımcılar haline gelmesi veya kendi girişimlerini finanse etmesiyle teknoloji ekosistemine geri döndü.
Comentarios