top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Araştırma: Türkiye'de mutsuzluk rakamları zirvede

Gallup’un her yıl düzenli olarak yaptığı ‘duygular’ anketi, pandeminin yarattığı duygusal sorunları ortaya çıkarıyor

Araştırma: Türkiye'de mutsuzluk rakamları zirvede

Araştırmaya göre, dünyanın pandemi etkisiyle rekor düzeyde öfkeli, stresli, endişeli ve üzgün olduğu saptanırken Türkiye, pozitif duyguların en az yaşandığı ülke olmanın yanı sıra en sinirli ikinci ülke olduğu belirtildi.


Gallup’un duygular anketi dünyanın duygusal açıdan pek de yolunda gitmediğini ortaya koyuyor. Ekonomik ve kültürel veriler, dünya çapında çalışanların yarısına yakını Covid-19 nedeniyle daha düşük miktarlarda para kazandığını ve milyonlarca insanın da işini kaybettiğini saptadı. Sonuçta bu yıl, ankette 21 ülkede stres oranında çift haneli artışlar gözlemlendi.


Aslında pozitif duygular olarak örneklendirilebilecek iyi dinlenmiş hissetmek, gülümsemek, ilginç bir şeyler yapmak ya da öğrenmek, ve saygı gördüğünü hissetmek gibi duygularda bu sene pek bir değişime rastlanmadı.


Ankete verilen cevaplarda, katılımcıların büyük bir kısmı 2020’de kendilerini dinlenmiş hissettiklerini ifade ettiler. Bunun yanında, ne yazık ki stres, öfke, endişe ve üzüntü gibi negatif duygularda mucizevi bir artış oldu. 116 ülkeden 160 bini aşkın kişiyle yapılan anket son 15 yılın en negatif sonuçlarına ulaşması dikkatlerden kaçmadı. Negatif duygular 2020’de bir puan artarak 32 seviyelerine yükseldi.


Pozitif duygular etkisini tamamen kaybetmedi

Pozitif duyguların en çok gözlemlenen ülke, 82 puanla El Salvador oldu. Bu duyguları en az yaşama konusunda ise Türkiye 46 puanla aynı sırayı Lübnan ile paylaştı. Bu seviyenin altında görülen tek ülke, 2019 yılı sonuçlarıyla Afganistan idi. Ancak Afganistan bu sene ankette yer almadı.


Fiziksel acı olarak örneklendirilebilecek hislerden olan hissetme, endişe, üzüntü, stres ve öfke gibi negatif duygularda gözle görülür bir artışlar gözlemlendi. 2019 yılında 31 olan puan, 2020’de 32’ye yükseliş gördü. Yine anketten önceki güne göre yanıt veren katılımcıların yüzde 40’ı endişe ve stres, yüzde 29’u günün çoğunda süren fiziksel acı, yüzde 27’si üzüntü ve yüzde 24’ü öfke hissettiğini belirtti.


Negatif hislerin en düşük ülke ise Tayvan. Bu listenin ilk 10’unu oluşturan ülkeler arasında Kazakistan, Japonya, Kırgızistan ve Rusya gibi ülkeler yer aldı.


En sinirli ülkeler sıralamasında listenin başında Irak ve Türkiye var

2020’nin en öfkeli ülkesi ise Irak idi. Irak’ı takip eden ülkeler ise sırasıyla şöyle; Türkiye, Lübnan, Tunus ve Mısır. Ayrıca raporda, gelir dağılımı konusunda adaletsizliklerin fazla olduğu ülkelerde, başta öfke olmak üzere olumsuz duygulardaki artış yaşandı.


Gallup yöneticisi Jon Clifton'e göre; "Her ne kadar bu pandemi bu seneki verilerde büyük rol oynasa da olumsuz duyguların son 10 yıldır istikrarlı bir şekilde artış yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

Etiketler:

0 yorum

Comments


bottom of page