WhatsApp eskiden tamamen güvenlikle tanınırdı. "Gizlilik ve güvenlik bizim DNA'mızda var" diyor ve kitlelere şifreli mesaj gizliliği sağlamayı vaat ediyor
WhatsApp eskiden tamamen güvenlikle tanınırdı. "Gizlilik ve güvenlik bizim DNA'mızda var" diyor ve kitlelere şifreli mesaj gizliliği sağlama konusunda yetenekleriyle övünüyor. Ancak veri güvenliği karmaşıktır.
Cyjax CISO Ian Thornton-Trump, "Meta veriler neredeyse gerçek veriler kadar güçlü. Öyle ki; kime, ne zaman ve ne sıklıkla mesaj gönderdiğiniz, kimi tanıyorlar ve mesaj gönderiyorlar, kullanıcı kimliğinize kadar birçok veri setini kapsar."
Facebook'un bilgi madenciliği makinesini yönlendiren bu meta verilerdir. Ve bu nedenle, tüm bu kullanıcılar arasında para kazanmayı teşvik ettiği ve diğer platformlarıyla bütünleştirdiği için WhatsApp planlarında ciddi sorunlar vardı.
WhatsApp meta veri toplama konusundaki endişeler yeni değil. Bu endişelerin temelinde şirketin web sitesinde yazan gizlilik politikası ve topladığı verilerle ilgili bilgiler göreceksiniz. "Hizmetlerimizi işletmemize, sağlamamıza, iyileştirmemize, anlamamıza, özelleştirmemize, desteklememize ve pazarlamamıza yardımcı olmak için sahip olduğumuz tüm bilgileri kullanırız" diyor ve "bilgilerinizi işletmemize, sağlamamıza, geliştirmemize, anlamamıza yardımcı olmak için paylaşıyoruz, hizmetlerimizi özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak için kullanılır." ifadelerine yer veriliyor.
Ve sonra Facebook faktörünü de göz önünde bulundurmak gerekir. Gizlilik politikasında şu ifadelere yer veriliyor: “Facebook şirketler ailesinin bir parçası olarak, WhatsApp bu şirketler ailesinden bilgi alır ve bu şirket ailesiyle bilgi paylaşır. Onlardan aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve onlarla paylaştığımız bilgileri hizmetlerimizi ve sunduklarımızı işletmek, sağlamak, iyileştirmek, anlamak, özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak için kullanabiliriz." deniyor.
Bunun anlamı, örneğin, arkadaşların veya bağlantıların veya ilginç içeriğin ve alakalı teklifler ve reklamlar gösterebiliyor. Göz atma ve sosyal medya etkinliğini izleme ve çapraz referans alma bir şeydir, ancak uygulamaların sınırları içinde yaptığınız şey farklıdır. Ve artık kullanıcılar için bir mesajlaşma savaşı olmasının nedeni, bunların etraftaki en tamamlayıcı uygulamalar olmasıdır.
"Kişisel tanımlayıcılarınıza, telefon numaranıza veya cihaz kimliğinize göre sizi çeşitli uygulamalara bağlayabilirsem, meta verilerinizi bildiğim her şeye bağlayabilirim." fikrini temel alan WhatsApp'ın dediği gibi, meta verileri "faaliyetlerinizle ilgili bilgileri, cihaza özgü bilgiler… örneğin donanım modeli, işletim sistemi bilgileri, tarayıcı bilgileri, IP adresi, telefon numarası dahil mobil ağ bilgileri ve cihaz tanımlayıcıları… Başkalarının sağladığı bilgileri" toplayabilirler.
Örneğin, tanıdığınız diğer kullanıcılar hizmetlerimizi kullandıklarında, sizin telefon numaranızı cep telefonu adres defterlerinden sağlayabilir (tıpkı onlarınkini sağlayabileceğiniz gibi) veya size bir mesaj gönderebilir, ait olduğunuz gruplara mesaj gönderebilirler.
Apple'ın bu alt veri toplama akımına çarpıcı yanıtı, artık App Store'da yayında olan gizlilik etiketleri oldu. Apple, "Her uygulamanın ürün sayfasında, kullanıcılar bir uygulamanın toplayabileceği veri türlerinden bazılarını ve bu verilerin bunlarla bağlantılı mı yoksa onları izlemek için mi kullanıldığını öğrenebilir." Bu etiketler, geçen ay piyasaya sürüldü ve Apple ile veri toplama uygulamaları artık yoğun bir şekilde açığa çıkan uygulama geliştiricileri arasında bir öfkeye neden oldu . Facebook , Apple'ın hareketine karşı çıkmak için tam sayfa reklamları çıkararak bu suçlamayı yönetti.
WhatsApp için sorun, DNA'nızda güvenlik ve mahremiyet olduğunu iddia ettiğinizde, kendinizi daha yüksek bir inceleme seviyesine izin vermenizdir. İlginç bir şekilde, WhatsApp meta veri toplama konusundaki endişeler daha gerçek hale geldi. Artık WhatsApp'ın telefonunuzdaki kişileri, Facebook hizmetlerini kullandığınız ticari verileri, cihaz tabanlı tanımlayıcıları, VPN kullanmadığınız sürece konumunuzu sağlayan IP adresinizi ve kullanım günlüklerinizi topladığını kolayca görebiliyor.
WhatsApp , Apple'ın gizlilik etiketlerine yanıt olarak bir açıklama yayınladı. "Güvenilir bir küresel iletişim hizmeti sağlamak için bazı bilgiler toplamalıyız" dedi, "Prensip olarak, topladığımız veri kategorilerini en aza indiriyoruz... bu bilgilere erişimi kısıtlamak için önlemler alıyoruz.
Örneğin, gönderdiğiniz mesajların teslim edilmesine yardımcı olmak için bize kişilerinize erişim izni verebilirsiniz, ancak kendi kullanımı için Facebook dahil hiç kimseyle kişi listelerini paylaşmayız." ifadelerine yer verildi.
WhatsApp, Apple açısından tutarsızlık olarak gördüğü şeyde özellikle eksize edildi ve Axios'a "etiketlerin birinci ve üçüncü taraf uygulamalar arasında tutarlı olması ve ayrıca uygulamaların insanların özel bilgilerini korumak için alabileceği güçlü önlemleri yansıtması gerektiğini ve aynı zamanda insanlara kolay bilgileri okumak iyi bir başlangıç. İnsanların, indirdikleri uygulamalardaki bu "gizlilik" etiketlerini iMessage gibi önceden yüklenmiş uygulamalarla karşılaştırabilmelerinin önemli olduğuna inanıyoruz."
Apple, ne istediğinize dikkat etmenin oldukça keskin bir örneğinde, web sitesini güncelledi ve iMessage için aynı düzeyde gizlilik bilgisi artık yayında ve iMessage ile WhatsApp arasında çarpıcı bir farklar listesi sunuyor.
WhatsApp’ın tüm meta verileri "sizinle bağlantılı veriler" olarak sınıflandırılırken, bir kullanıcının kimliğine bağlı tek iMessage meta verisi e-posta adresi, telefon numarası, cihaz kimliği ve arama geçmişidir. Apple'a göre, "sizinle bağlantılı veriler", "verilerin, verilerin toplandığını ancak sizinle bağlantılı olmadığını beyan etmek için hesabınız, cihazınız veya ayrıntılarınız gibi kimliğinizle bağlantılı bir şekilde toplandığı anlamına gelir. bir geliştirici, herhangi bir doğrudan tanımlayıcıyı çıkarmak gibi gizlilik korumaları kullanmalıdır."
Basit bir ifadeyle, iMessage'ın platformunu ve kullanımını izlemek için topladığı tüm ek veriler bireylerle ilişkilendirilemezken, WhatsApp ile her şey mümkün hâle gelebiliyor.
WhatsApp'ın veri toplama hakkında ne düşündüğünüz, veri gizliliği konusundaki kişisel bakış açınıza bağlı olacaktır. Her ne olursa olsun, WhatsApp'a gelen değişiklikleri, özellikle iş mesajlaşması ve alışverişin yanı sıra Messenger ve Instagram ile daha sıkı entegrasyon hakkında biraz düşünün - ancak bu, Facebook'a karşı yeni alevlenen antitröst eylemi nedeniyle gecikecek olsa da ABD'de WhatsApp'ın, kullanıcıların önceden yüklenmiş olduğu göz önüne alındığında, iMessage'ın gizlilik etiketini kontrol etme çabasında olmayacağından endişe duyduğu bildiriliyor.
Bu kullanıcıların tam olarak bunu yapacağı endişesi olmalı. Ve iMessage daha iyi olsa da, yalnızca bir meta veri öğesine sahip olan, kendi telefon numaranız ve hatta "kimliğinizle bağlantılı olmayan" sınıfında en iyiler arasında gösterilen Signal Messenger'a rakip değildir.
Bu gizlilik etiketleri için Apple'a, bu, uygulamaların verilerimizi hiçbir sebep olmaksızın aldığı iznin kötüye kullanımına karşı ileri doğru atılmış büyük bir adımdır. Ve eğer bir Android kullanıcısıysanız, durum çok daha kötü. Android 11 nihayet bu konuda bir şeyler yapmaya başlamasına rağmen, Android ekosisteminde izin kötüye kullanımı çok daha yaygın.
WhatsApp'ın güvenliği neredeyse tüm kullanıcılar için tamamen yeterlidir . Ancak meta veriler gri bir alandır ve bu mesajlaşma platformlarında daha fazlasını yaptıkça değeri artacaktır. Bu sizin verilerinizdir ve neden toplanıp işlendiğini sorma hakkına sahipsiniz. Verilerinizin iyi bir sebep olmadan toplanmaması gerektiği görüşünü alırsanız, artık alternatifleri karşılaştırmak için araçlara sahipsiniz.
Bình luận