Apple, 2007'de iPhone'u piyasaya sürmesinden bu yana, 3 trilyon doların üzerinde borsa değerine ulaşan halka açık ilk şirket oldu
Apple'ın hisseleri, kurucu ortak ve eski İcra Kurulu Başkanı Steve Jobs'un Ocak 2007'de ilk iPhone'u piyasaya sürmesinden bu yana yaklaşık %5.800 arttı ve aynı dönemde S&P 500'ün yaklaşık %230'luk kazancını geride bıraktı.
2011'de Jobs'un vefatının ardından CEO olan Tim Cook'un yönetiminde Apple, video akışı ve müzik gibi hizmetlerden elde ettiği gelirini dramatik bir şekilde artırdı. Bu, Apple'ın iPhone'a olan bağımlılığını 2018 mali yılında %60'ın üzerinde olan 2021 mali yılında toplam gelirinin yaklaşık %52 seviyesine çekmesine yardımcı oldu ve bu yatırımcıların ve şirket yönetiminin tek ürüne bel bağlama baskısını büyük ölçüde azaltan unsur oldu.
Nitekim bazı yatırımcılar, Apple'ın müşteri tabanına ne kadar yayılabileceğinin ve her kullanıcıdan ne kadar para kazanabileceği ise belirsiz. Çoğu görüş pazarın doygunluk sınırlarına ulaştığından endişe ediyor ve gelecekteki ürün kategorilerinin iPhone kadar kazançlı olacağının garantisi olmadığı konusunda fikir birliğine varmış durumda.
Apple şu anda S&P 500'ün Haziran ayındaki %5'lik seviyesinden yaklaşık %7'sini oluşturuyor ve bu, 2021'de başladığı yere paralel olarak devam ediyor. Apple'ın hissesi son birkaç ayda yükseldikçe, analistlerin fiyat hedefleri de yükseldi. Refinitiv'e göre, Aralık ayında JPMorgan ve BofA Global Research, Apple hissesi için fiyat hedeflerini 210 dolara yükseltti. Bu fiyat hedefi, Apple'ın piyasa değerini yaklaşık 3.45 trilyon dolara çıkaracaktır.
Pazartesi öğleden sonra elde ettiği %2.9'luk kazancın ardından Apple, Refinitiv verilerine göre 2021'in başlarındaki 32'nin katı olan 12 aylık kazancının yaklaşık 30 katıyla işlem görüyor, ancak yine de 2008'den beri görülmeyen en yüksek seviyelerde.
Reuters'ın görüşlerine yer verdiği, Wells Fargo Investment Institute kıdemli küresel pazar stratejisti Scott Wren, "Piyasa, güçlü temelleri ve bilançoları olan şirketleri ödüllendiriyor ve bu tür devasa piyasa değerlerine ulaşan şirketler, güçlü işletmeler olduklarını ve spekülasyon olmadığını kanıtladılar" dedi.
Apple'ın piyasa değeri tam 3 trilyon dolarlık dönüm noktasına ulaştığında, Nasdaq 100 endeksinin değerinin yüzdesi olarak hisse fiyatı önemli bir teknik seviyeye karşı çıkıyor. Son zamanlarda, hisse senedi fiyatı böyle bir seviyenin üzerine çıktı ve ardından düşüşe geçti.
Microsoft ve Amazon, Apple'ın son zamanlarda öne geçmesine rağmen, son üç yılda halka açık en değerli ABD şirketi olarak Apple'ı kısaca gölgede bıraktı. Microsoft'un borsa değeri şu anda yaklaşık 2.5 trilyon dolar, Amazon'un ise 1.7 trilyon dolar civarında, Alphabet'in gerisinde kalmış durumda ve şu anda 1.9 trilyon dolar seviyelerinde.
CounterPoint Research'ün son verilerine göre, dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin'de Apple, Vivo ve Xiaomi gibi rakiplerini geride bırakarak üst üste ikinci ayda liderliğini sürdürdü. Wall Street'in ağırlıklı olarak elektrikli arabalara bahse girmesiyle Tesla şu anda dünyanın en değerli otomobil üreticisi olurken, birçok yatırımcı Apple'ın önümüzdeki birkaç yıl içinde kendi elektrikli otomobilini piyasaya sürmesini bekliyor.
5G, sanal gerçeklik ve yapay zeka gibi teknolojilerin hızla benimsenmesi, Apple ve diğer büyük teknoloji şirketlerinin cazibesini de artırdı.
Diğer büyük teknoloji firmaları, hisselerinin Apple'ın 2021'deki %34'lük kazancından daha iyi performans gösterdiğini gördü. Microsoft ve Tesla 2021'de yaklaşık %50 oranında sükse yaparken, Alphabet %65 ve Nvidia %125 yükselerek çip üreticisinin borsa değerini 700 milyar doların üzerine yükselmeyi başardı.
Comments