Binek araçlar kendi "çığır açan" pil teknolojileriyle tam anlamıyla çığır açmaya geliyor
Teknoloji devi Apple, sürücüsüz bir elektrikli otomobil planlarını hayata geçirmek için harekete geçti.
Yeni bir rapora göre iPhone üreticisi, kendi "çığır açan" pil teknolojisine sahip bir binek araç üretmeyi 2024 hedefini belirledi.
Reuters'e göre, Apple’ın otomotiv tutkusunun merkezinde, pil maliyetini "radikal bir şekilde" düşürebilecek ve aracın menzilini artırabilecek yeni bir pil tasarımı yer alıyor.
Bir kişi Apple’ın pil teknolojisi için "Bu bir sonraki seviye," dedi. "İlk kez olduğu gibi, iPhone'u gördün."
Teknoloji devinin sürücüsüz araba planları, Tim Cook liderliğindeki şirketin amiral gemisi iPhone'unun satışları yavaş olduğu için umutsuzca Apple'ın gelirini çeşitlendirmenin yollarını aradığı için geldi.
Apple’ın "Project Titan" olarak adlandırılan araba oyununa girme çabaları 2014 yılında başladı, ancak şirket daha sonra yazılıma odaklanma ve hedeflerini yeniden değerlendirme çabasını geri çekti. Apple ile ikinci görevine 2018'de başlayan eski Tesla yöneticisi Doug Field, 2019'da ekipten 190 kişiyi işten çıkardı.
Ancak o zamandan beri, California'daki Cupertino şirketinin bir tüketici aracı yapmayı hedefleyecek kadar ilerleme kaydettiğini, plana aşina iki kişinin Reuters'e verdiği demeçte. Bu, akıllı telefonda devrim yaratan şirketi Tesla ve Chrysler ve General Motors gibi daha geleneksel Detroit otomobil üreticileriyle doğrudan rekabete sokuyor.
Apple yorum yapmadı.
Tabii ki, otomobil üretimi zorlukları da beraberinde getiriyor - derin cepleri olan bir şirket için bile. Apple, yılda yüz milyonlarca elektronik ürün üretmekte ve dünyanın dört bir yanından parça tedarik etmekte ustayken, hiçbir zaman bir araba yapmadı. Elon Musk’ın Tesla’nın, şirketinin nihayetinde sürekli kar sağlayan arabalara dönüşmesi yaklaşık yirmi yıl aldı.
Sürüş selamlayan dev Uber, bu ayın başlarında otonom araç araştırma birimi Advanced Technologies Group'u Aurora'yı başlatmak için satarak sürücüsüz otomobil işinden çıkmayı planladığını duyurdu.
Alphabet's Waymo, sürücüsüz bir araç çağırma hizmeti için yolcuları taşımak üzere robo-taksiler üzerinde de çalışıyor.
"Gezegende bunu yapacak kaynaklara sahip bir şirket varsa, bu muhtemelen Apple'dır. Ancak Project Titan'da çalışan bir kişi Reuters'a verdiği demeçte, aynı zamanda bir cep telefonu değil ”dedi.
Raporda, Apple markalı bir otomobili kimin monte edeceği belirsizliğini koruyor, ancak kaynaklar, "şirketin araç üretmek için bir imalat ortağına güvenmesini beklediklerini" söyledi.
Bir eleştirmen, "Uygulanabilir bir montaj tesisine sahip olmak için, yılda 100.000 araca ihtiyacınız var ve daha fazla hacim gelecek" dedi.
Rapora göre Apple, çabalarının kapsamını geleneksel bir otomobil üreticisi tarafından üretilen bir otomobille entegre edilecek bir kendi kendine sürüş sistemine indirmeye de karar verebilir.
Şu anda Apple, kendi kendine giden arabaların yolun üç boyutlu bir görünümünü elde etmesine yardımcı olan lidar sensörleri de dahil olmak üzere sistemin unsurları için dış ortaklarla çalışıyor, Apple'ın kendi sensörlerini de geliştirebileceğini ekleyen kaynaklar.
Otomobilin bataryasına gelince, Reuters, Silikon Vadisi devinin bataryadaki tek tek hücreleri toplayan ve batarya malzemelerini tutan poşet ve modülleri ortadan kaldırarak batarya içindeki boşluğu serbest bırakan benzersiz bir "monocell" tasarım kullanmayı planladığını söyledi.
Rapora göre bu tasarım, aracın potansiyel olarak daha uzun menzile sahip olabileceği anlamına geliyor ve şirketin diğer lityum iyon pillere göre aşırı ısınma olasılığı daha düşük olan lityum demir fosfat piller kullanabileceğini de sözlerine ekledi.
Teknoloji bir yana, Apple'ın kar elde edebilmesi için otomotiv kontrat üreticilerinin yüksek hacimli kotalarına ayak uydurması gerekecek.
Comments