top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıNurettin Demiral

Anti SEO nedir? Anti SEO'dan korunma yöntemleri

Sosyal imlemeden etiketlere, anahtar kelimelere dek birçok faktörün etkileyiciliğini sürdürdüğü arama motorlarında bir de çok fazla bahsedilmeyen bir gerçek var: Anti SEO

Dijital dünyanın gitgide büyüdüğü ve her geçen gün pazar payını artırdığı artık hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Bu nedenle markaların sosyal medya yüzleri gibi arama motorundaki sıralamaları da çok büyük önem arz ediyor.


Artık çok küçük ölçekli şirketlerin dahi web sitesi var ve bu noktada profesyonellerle çalışan herkes arama motoru optimizasyonunun ne kadar önemli olduğunu biliyor. Bu konuda birçok şey yazılıp çizildi ve birçok eğitim verildi ancak tabii ki arama motorunda üst sıralara çıkmanın tek bir yolu yok ve bu noktadaki en garanti çözüm uzmanlara güvenmek. Sosyal imlemeden etiketlere, anahtar kelimelere dek birçok faktörün etkileyiciliğini sürdürdüğü arama motorlarında bir de çok fazla bahsedilmeyen bir gerçek var: Anti SEO.


Negatif SEO olarak da bilinen Anti SEO, web sitelerinin arama motorundaki yerini negatif anlamda etkileyecek faktörleri temsil ediyor. Dijitalde rekabetin ciddi bir artış gösterdiği bu dönemde Anti SEO adına farkındalık sahibi olmak çok büyük önem arz ediyor. Genel anlamda itibar, zaman ve para kaybetmenize sebep olan Anti SEO çalışmaları etik olmayan bir dijital pazarlama çalışması olsa da rekabetin ve rakiplerin giderek çoğalması, piyasaya yeni giriş yapacak web sitelerini bu yola itebiliyor. Etik ve ahlaki kısmı elbette tartışmaya kapalı olsa da hukuki kısmı açısından değerlendirdiğimizde site dışı Anti SEO çalışmalarının dikkatli bir biçimde yapıldığı surette vaka teşkil etmeyeceğini söyleyebiliriz.


SEO, site içi ve site dışı çalışmalar ekseninde iki sahada inceleniyor ve Anti SEO için de aynı şeyi söylemek mümkün. SEO çalışması yaparken bot ziyaretçi göndermek ya da alakasız sitelerden çalışmanın yürütüldüğü siteye bağlantı vermek sitenizi olumsuz anlamda etkiliyor. Bu yaklaşım, Anti SEO çalışması yapmak isteyenlerin de en çok kullandığı yöntemlerden birisi. Arama motorları, tabiri caizse aynı ligde olduğunuz siteleri kullandığınız anahtar kelimeler aracılığıyla belirler. Tercih ettiğiniz anahtar kelimeler ya da metin başlıkları sizinle alakası olmayan sitelerde yer aldığı zaman rakiplerinizle olan rekabetinizde güç kaybedebilirsiniz.


Bir başka yöntem ise içeriklerin kopyalanmasıdır. Arama motorlarındaki sıranızı belirleyen en önemli faktör özgün içeriklerinizdir. Özgün içeriklerin barındırdığı özellikler dışındaki bütün SEO çalışmaları, bu önemli faktör çevresinde gelişmektedir. Ülkemizde önemli tıklanma sayılarına sahip olan Trendyol, GittiGidiyor, HepsiBurada gibi siteler, ürün açıklamaları için ürettikleri özgün içerikler sayesinde sivrilmektedirler. Özgün içerikler için yüz binlerce lira harcanıyor çünkü veri artık ekmek ve su kadar önemli. Ancak bütün bu özgün içerik çalışmalarının baltalanma ihtimali de mevcut. Sitenizde yer alan özgün içeriklerin çok fazla sayıda siteye kopyalanması, içeriğinizin sıradan bir hale gelmesine ve arama motorları nezdinde itibar kaybetmenize sebep oluyor. Bu yüzden de Anti SEO çalışması yürütenlerin kullandığı taktiklerden birisi de içerik kopyalama işi oluyor. Büyük markaları temsil eden internet siteleri bu konuda hukuki önlemler alıyor olsa da küçük ölçekli pazar payına sahip sitelerin bu konuda zorluk çektiğini söyleyebiliriz.


Anti SEO çalışmalarından bir başkası ise itibarı zedeleyecek eylemlerdir. Bu eylemler sosyal mühendislik aracılığıyla gerçekleştirilirken şikayet siteleri ya da sosyal medya ortamları üzerinden gerçekleştirilir. Özellikle sosyal medya ortamlarında açılan bot hesaplar ve kullanıcıyı yanlış yönlendiren beyanlar bu noktada önemli bir yer tutmaktadır. Marka itibarıyla birlikte kullanıcının rağbetini düşüren bu olay, arama motorlarındaki yerinizi tehdit edebilecek konumdadır.

İtibar konusundaki olumsuz çalışmaların önlenmesi çok zor olsa da dış linkler aracılığıyla yapılan saldırıları gözlemlemek ve önlemek için çaba sarf etmenin daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. Sitenize gelen kötü amaçlı yazılımları ya da Google’ın sizi manuel olarak cezalandırması gibi olayları gözlemleyebileceğiniz, aynı zamanda arama motoru araçlarını kullanarak SEO çalışması yapabileceğiniz Google Search Console, bu konuda farkındalık sahibi olmanız için kullanmanız gereken araçlardandır. Aynı zamanda sitenize gönderilen backlink bağlantılarını gözlemlemek için Ahrefs ve Open Site Explorer gibi araçları kullanabilirsiniz. GTMetrix ve Pingdom gibi araçlar da site hızınızı kontrol etmenize ve yaşanabilecek olumsuz durumları bertaraf edebilmenize olanak sağlar. Ancak tabii ki Anti SEO çalışmalarını fark ettiğiniz surette yapacağınız en iyi tercih bir uzmana danışmak olacaktır.


Site dışı Anti SEO çalışmalarını önlemek zor fakat bu çalışmalar gerçekleştiğinde uzmanların çözüm üretme tekniklerine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak site içi Anti SEO çalışmalarını önlemek büyük oranda sizin elinizde. Web sitenizin güvenlik duvarını yeterince sağlam hale getirmezseniz, bu durum kötü niyetli şahısların SEO ayarlarınıza zarar vermesine sebep olabilir. Web sitesi güvenliği çok kapsamlı bir konu olsa da internet sitelerinin artık büyük bir yüzde ile içerik yönetim sistemleri aracılığı ile kurulduğunu düşündüğümüz zaman, bu sistemlerin güvenlik araçlarını kullanmak iyi bir çözüm olabiliyor.


Örneğin Google Authenticator gibi bir eklentiyi, web sitelerinin yaklaşık yüzde kırkını yazılımlarıyla donatmış olan Wordpress’te kullanabiliyorsunuz. Bu yüzden internet korsanlarından korunmanın bir başka yolu ise ya işinde çok profesyonel olan web yazılımcıları ile çalışmak ya da içerik yönetim sistemleri ile tasarım yapan firmaları tercih etmek olabilir. Sitenizin tasarımına aldanarak rahat bir nefes almayın zira artık bütün güç dijitalde. Gücün olduğu her yerde, daima rekabet vardır.

Etiketler:

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page