Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, yonga kıtlığı otomobil ve elektronik endüstrilerini aksattığı için yarı iletken fabrikalarının inşasını sübvanse ediyor ve dünyanın hayati malzemeler için Tayvan'a olan tekil bağımlılığını vurguluyor
Ancak, kaynakları çeşitlendirmek için bir şeyler yapılması gerektiğine dair bir fikir birliğinin ötesinde, strateji konusunda bölünmeler ortaya çıkıyor ve hükümetlerin tarihsel olarak oldukça döngüsel olan bir sektörde aşırı inşaatı teşvik edebileceği endişeleri ortaya çıkıyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Japonya'daki hükümetler, gelişmiş bilgi işlem yongalarının üçte ikisinden fazlasının Tayvan'da üretilmesiyle ilgili tedirginlik arttıkça, son teknoloji "fabrikalara" veya yonga üretim tesislerine on milyarlarca dolar harcamayı düşünüyorlar. Bu haftanın başlarında, üst düzey bir ABD askeri komutanı ABD'li milletvekillerine adayı Çin'in ele geçirmesinin ordunun Pasifik'teki en büyük endişesi olduğunu söyledi.
Çin ayrıca, 2019'da 29 milyar dolarlık bir yatırım fonu kurmak da dahil olmak üzere Batı teknolojisine olan bağımlılığını azaltmaya çalışan çip endüstrisine sayısız sübvansiyon sundu ve Batılı hükümetlerin adım atması gereken argümanların beslenmesine yardımcı oldu.
Asya dışındaki yonga fabrikalarına duyulan ihtiyaç, Tayvan Yarıiletken üreticisi olan (TSMC) ve Samsung Electronics'in - en gelişmiş bilgi işlem çiplerini yapabilen tek iki çipli sözleşme üreticisi - Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yeni fabrikalar için planlar hazırlamasına yardımcı oldu ve ABD sübvansiyonlarında 30 milyar dolar veya daha fazla ne tür yatırım yapabilecekleri konusunda planlamalar yapmayı sürdürüyor.
Ayrıca, son teknoloji çipler üreten "Üç Büyük" şirketten bir diğeri olan Intel, fabrika kapılarını dışarıdaki müşterilere açma ve Avrupa'da iki yeni fabrikaya ek olarak yeni bir fabrika kurma planlarını açıkladığında Salı günü oyun alanını önemli ölçüde değiştirdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde olanlar.
Net sonuç, Amerikan ve Avrupalı yonga firmalarının verimlilik ve milyarlarca insana her zamankinden daha ucuz hesaplama gücü sağlamak adına üretimlerini Tayvan ve Kore'ye yaptırdığı on yıllardan sonra yarı iletken endüstrisinin hükümet destekli yeniden yapılandırılması olabilir.
VLSI Research'ün CEO'su Dan Hutcheson, Reuters'a "Şu anda her ülkenin kendi fabrikasını inşa etmek isteyeceği bir durumdayız" dedi. "Bu küresel bağlantılılıktan her yerde dikey silolara geçiyoruz." dedi.
Gerilimler ve kompleksiteler
Japonya'da Canon Inc, Tokyo Electron ve Screen Semiconductor Electron, gelişmiş 2 nanometreli çipler geliştirmek için TSMC gibi firmalarla birlikte çalışacak, devlet tarafından finanse edilen 385 milyon dolarlık programa katılacak. Japonya, gelecekte gelişmiş yarı iletkenler üretebileceğinden emin olmak istiyor ve TSMC'nin yardımıyla Tokyo yakınlarında bir test hattı kurmayı hedefliyor.
Küçük çip üretim altyapısına sahip Hindistan bile, küresel çip firmaları için bir tasarım merkezi olarak gücünü artırmayı ve fabrikaları yeni sübvansiyon programlarıyla cezbetmeyi umuyor.
Bu arada ABD'deki milletvekilleri, mevcut bir Pentagon finansman tasarısı ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer tarafından desteklenen bir dizi yeni önlem yoluyla çip yatırımları için 30 milyar dolar veya daha fazla yetki vermeye hazırlanıyor.
Yerel yetkililer ve şirketler şimdiden ödül için çabalıyorlar. Intel bu hafta, cömert bir eyalet vergi azaltma programının yanı sıra yerleşik bir yonga oluşturma ekosistemine sahip Arizona'ya adadı ve analistler, federal fonların büyük bir alıcısı olmasını bekliyor.
TSMC ayrıca, kısmen Trump Yönetiminin emriyle Arizona'da 12 milyar dolarlık bir fabrika inşa etmeyi kabul etti. Samsung, Austin, Teksas'ta ikinci bir fabrika için pazarlık yapıyor.
En karmaşık gerilimler, AB yetkililerinin, Avrupa’nın gelişmiş bilgisayar çipi fabrikaları için pahalı bir yarışa - güçlü AB iç pazar şefi Thierry Breton tarafından desteklenen bir politika - ya da mevcut stratejisini ikiye katlayıp atlamaması konusunda ulusal hükümetlerle çatıştığı Avrupa’da yaşanıyor. niş cips konusunda uzmanlaşmış. Bu yaklaşım Alman hükümeti ve birçok şirket tarafından tercih edilmektedir.
Intel, bu hafta yaptığı açıklamada, Avrupa'da inşa etmeye olan ilgisini belirtti ve AB'nin önümüzdeki on yıl içinde üst düzey yonga üretim payını ikiye katlayarak yüzde 20'ye çıkarma hedefini destekleyen "Üç Büyük" yonga üreticisi arasında ilk sırada yer aldı.
Güç çiplerinde uzmanlaşmış ve otomobilin lider tedarikçisi olan Alman çip üreticisi Infineon'un strateji başkanı Helmut Gassel, "Avrupa bu yarıştan uzun zaman önce ayrıldı ve artık gerekli yerel bilgi birikimine sahip değil" dedi. endüstri.
Aynı zamanda, mikroelektronik ile ilgili mevcut bir AB projesinin yavaş ilerlemesiyle ilgili hayal kırıklığı da artıyor. Alman yetkililer, 50 şirketin - neredeyse tamamı son yıllarda başarılı olan niş çip stratejisini takip ediyor - programdan fon almak için başvuruda bulunduğunu söyledi.
Bölünmenin çözümü yaza gelebilir. Fransa maliye bakanlığından üst düzey bir yetkili, Almanya'nın ekonomi bakanı Peter Altmaier ve Fransız mevkidaşı Bruno Le Maire, Breton ile birlikte Avrupa'nın gelişmiş çip yapma kapasitesini iyileştirmek için yabancı bir yarı iletken devini çekme olasılığını düzenli olarak tartıştığını söyledi.
“Birbirlerini her gördüklerinde bunun hakkında konuşuyorlar. Hedef, Haziran ayına kadar bir karar almaktır ”diyen yetkili, böyle bir projenin maliyetinin 20 milyar dolara kadar çıkabileceğini de sözlerine ekledi.
Büyük kumarlar büyük riskler taşır
Dünya hükümetleri arasındaki planlar gerçekleşirse, yarı iletken endüstrisi, her ulusun çipleri iletişimleri ve savunmaları için kritik olarak gördüğü 1970'ler ve 1980'lerde olduğu gibi çok daha fazla görünebilir.
Ancak VLSI’den Hutcheson, riskin, 1980'lerde Avustralya’dan Güney Afrika’ya yonga fabrikalarını kapatan bir çöküşe benzer şekilde, dünyanın çok fazla yonga üretme kapasitesi oluşturması, fiyatları düşürmesi ve endüstrinin büyük alanlarını yok etmesi olduğunu söyledi.
"Vergi mükelleflerinin bakış açısından, gerçekten şu soru olmaya başlıyor: Yarı iletken fabrikaların nükleer silahlara eşdeğer olduğu ve tüm bu kaynakları boşa harcadığımız başka bir Soğuk Savaş başlatmak istiyor muyuz?" Hutcheson dedi.
Comments