top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Amazon, Birleşik Krallık'ta beş yıldızlı bir dolandırıcılığı ortaya çıkardı

Financial Times soruşturmasının ardından şirket 20.000 şüpheli yorumu sildi

Amazon’un Birleşik Krallık’taki en iyi yorumcuları, para veya ücretsiz ürünler karşılığında binlerce beş yıldızlı derecelendirme bırakarak dolandırıcılık yapmış görünüyor. Financial Times tarafından yapılan bir araştırmanın ardından şirket 20.000 ürün incelemesini kaldırdı.


İngiltere'deki bir numaralı Amazon yorumcusu Justin Fryer, FT'nin analizine göre Ağustos ayında ortalama olarak her dört saatte bir beş yıldızlı derecelendirme bıraktı. Bu incelemelerin çoğu, rastgele Çin şirketlerinin ürünleri içindi. Fryer daha sonra ürünleri eBay'de yeniden satmış görünüyor.


Bunun gibi dolandırıcılıklar genellikle sosyal ağlarda ve şirketlerin potansiyel eleştirmenlerle tanışabileceği Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarında başlar. Bağlantı kurulduktan sonra, yorumcu ücretsiz bir ürün seçer ve ardından beş yıldızlı bir yorum yazmak için birkaç gün bekler. İnceleme yayınlandıktan sonra, tam bir geri ödeme ve bazen de ekstra ödeme alırlar.


Amazon, "her türlü ücret karşılığında (ücretsiz veya indirimli ürünler dahil) veya başka herhangi biri adına" yorum göndermeye karşı belirli bir kurala sahiptir. Ancak Birleşik Krallık'taki en iyi 10 eleştirmenden dokuzu, şüpheli faaliyetlerde bulunarak bu kılavuzu çiğnemiş görünüyor. Kaldırılan 20.000 yorum, ilk 10 incelemecinin yedisi tarafından yazılmıştır.


Şirket, Ağustos ayı başlarında Fryer’ın faaliyetlerinden haberdar edildi. En az bir Amazon kullanıcısı, adamın şüpheli puanlarını CEO Jeff Bezos'a bildirdi. Bu kullanıcıya, şirketin bugüne kadar herhangi bir işlem yapmamasına rağmen araştıracağı söylendi.


Fryer, sahte beş yıldızlı derecelendirmeler yayınlamak için kesinlikle ödeme almadığını ve Times'a göre "kullanılmayan" ve "açılmamış" ürünler için eBay listelerinin ekstra olduğunu söylüyor.


Ne olursa olsun, faaliyeti aşırı şaşırtıcı değil. Sahte incelemeler Amazon'da yıllardır bir sorun olmuştur. Temmuz ayında The Markup, satıcıların platformdaki derecelendirmelerini değiştirmeyi amaçlayan çeşitli taktikler uyguladıklarını, buna eski derecelendirmelerin yeni ve genellikle ilgisiz ürünlere eklendiği "inceleme kaçırma" da dahil olduğunu tespit etti.


Koronavirüs salgını sırasında, daha fazla insan çevrimiçi alışveriş yaptıkça sorun daha da kötüleşti. Derecelendirme sahtekarlığını analiz eden Fakespot'a göre, Mayıs ayında İngiltere'deki Amazon'daki ürünlerin yüzde 58'i sahte incelemelere sahip görünüyordu. Fakespot CEO'su Saoud Khalifah Financial Times'a "Bu dolandırıcılığın ölçeği inanılmaz" dedi. "Amazon UK, diğer platformlara göre çok daha yüksek sahte inceleme yüzdesine sahip."


Bir Amazon sözcüsü, The Verge'e, e-posta ile gönderilen bir açıklamada, şirketin yorumları halka açılmadan önce analiz ettiğini ve her hafta 10 milyon gönderimi işlediğini söyledi. "Amazon müşterilerinin, okudukları incelemelerin gerçek ve alakalı olduğunu bilerek güvenle alışveriş yapmasını istiyoruz" dediler. "Hem gözden geçirenler hem de satış ortakları için topluluk özelliklerimizin kötüye kullanımını yasaklayan açık politikalarımız var ve bu politikaları ihlal edenleri askıya alıyor, yasaklıyor ve bunlara karşı yasal işlem başlatıyoruz."


Güncelleme: Bu hikaye, Amazon'dan bir açıklama içerecek şekilde güncellendi.

0 yorum

Comentários


bottom of page