top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

Almanya baskısı, Huawei'yi 5G sunumunun dışında bırakacak

Bilişim teknolojileri güvenlik faturası, Çinli telekom grubu için aşılmaz engeller oluşturacak

Almanya, Huawei'yi ülkenin 5G telefon ağlarının oluşumundan etkili bir şekilde dışlayacak olan telekom ekipmanı sağlayıcılarına sert yeni kısıtlamalar getirecek.


Angela Merkel kabinesinin önümüzdeki haftalarda geçirmeyi planladığı bir BT güvenlik yasa tasarısı, Huawei'ye yönelik açık bir yasak olmaksızın duracak, ancak taslak mevzuat hakkında bilgi sahibi milletvekillerine göre Çinli şirket için aşılmaz olabilecek bürokratik engeller yaratacak.


Alman hükümetinin Huawei'yi 5G telekom ekipmanı tedarikçisi olarak aşamalı olarak sonlandırma hamlesi, Çinli şirketin uluslararası hedefleri için büyük bir darbe olacaktır. İngiltere gibi Almanya da Huawei’nin Çin anakarasının dışında genişlemede kilit pazarlarından biri olmuştur ve Vodafone ve Deutsche Telekom gibi şirketlerle yaptığı anlaşmalar, onu dünyanın en büyük telekom ekipmanı tedarikçisi haline getirmesine yardımcı olmuştur.


Yeni tasarıyı gören milletvekilleri, telekom ekipmanı için, üreticinin "güvenilirliğine" yönelik siyasi bir değerlendirme ile birlikte tek tek bileşenlerin teknik kontrolünü içeren iki aşamalı bir onay süreci başlatacağını söylüyor.


Sosyal Demokratlar'ın dış politika sözcüsü Nils Schmid, "Alman parlamentosu, Huawei gibi güvenilir olmayan tedarikçileri 5G'nin yapımından dışlayabilmek için yasal yollara ihtiyaç duyuyor ve bu yeni yasa tam da bunu yapıyor gibi görünüyor" dedi. Huawei'ye daha sert bir yaklaşım çağrısında bulunan Merkel'in koalisyon hükümeti.


Tasarı henüz kesinleşmedi ve yine de teknik değişikliklere tabi olabilir. Ancak, Huawei'nin Almanya'nın 5G programına katılmasını neredeyse imkansız hale getireceği zaten açık.


"Çin devletiyle bağlantılı olduğundan şüphelenilen bir şirket olan Huawei, siyasi bir güvenilirlik testinden nasıl geçebilir?" bir milletvekilinin yeni yasayla ilgili tartışmalara katıldığını söyledi. "Bu imkansız."


Tasarı aynı zamanda, Huawei hakkında uzun süredir şüpheci olan Almanya'nın istihbarat servisleri için de kilit bir rol öngörüyor. Angela Merkel'in CDU / CSU'sunda bir milletvekili olan Thorsten Frei, "Şu anki haliyle [tasarı], bir şirketin güvenilirliği konusunda şüpheler ortaya çıktığında hükümetin istihbarat servisleri tarafından sağlanan bilgileri kullanarak onu soruşturabileceğini öngörüyor," dedi.


Almanya, Huawei'ye kısıtlamalar getirmek için harekete geçen ve eleştirmenlerin Pekin tarafından casusluk veya siber sabotaj yapmak için kullanılabileceğine inandıkları, büyüyen bir ülke grubuna katılıyor. Washington, Çin şirketlerini ve vatandaşlarını devlete istihbarat toplama konusunda yardım etmeye mecbur eden bir yasayı defalarca gösterdi. Huawei, Çin hükümetinin bir aracı olduğunu reddetti.


Temmuz ayında, İngiltere hükümeti operatörlerin yıl sonundan itibaren Huawei'den yeni 5G ekipmanı satın almasını yasaklarken, Fransa, telekom operatörlerini şirketin kitini kullanmaktan uzaklaştırmak için tasarlanmış düzenleyici engeller yarattı.


ABD hükümeti, Avrupa'daki müttefiklerine birkaç aydır Huawei'yi tedarikçi olarak bırakmaları için baskı yapıyor. Geçen yıl ABD, Berlin Huawei'yi engellemediği takdirde Almanya ile istihbarat paylaşımını azaltacağı konusunda uyardı. Üst düzey bir Alman yetkili, "Amerikan baskısı çok acımasızdı" dedi.


Çarşamba günü, ABD dışişleri bakanı Mike Pompeo, İtalyan hükümetini "Çin Komünist Partisi ile bağları olan" Çinli teknoloji şirketlerinin İtalya'nın ulusal güvenliğine ve vatandaşlarının mahremiyetine bir tehdit olduğu konusunda uyarmak için Roma'ya yaptığı bir ziyarette bulundu.


Merkel, ABD'nin Çinli şirkete açık bir yasak getirmesi yönündeki baskısına direndi ve bu yılın başlarında FT'ye “sadece birini kendi başına dışlamanın” yanlış olduğunu söyledi. Bunun yerine, ülkenin güvenlik gereksinimlerini tüm telekom ekipmanı sağlayıcılarına yönelik olarak sıkılaştırmaya ve tedarikçileri çeşitlendirmeye çalıştı.


Ancak, Sosyal Demokratlar ve muhalefet Yeşiller gibi Huawei konusunda çok daha sert bir çizgi talep eden kendi partisinden bir isyanla karşı karşıya kaldı.

Huawei, tasarının henüz kesinleşmediğini vurgulayarak yeni Alman yasası hakkında yorum yapmayı reddetti. Alman güvenlik yetkilileriyle işbirliği yapan "tamamen özel bir şirket" olduğunu ve "[Alman] pazarına erişimimizi sınırlandırmak için hiçbir makul neden göremediğini" söyledi.


Almanya'nın en büyük iki cep telefonu operatörü olan Deutsche Telekom ve Telefónica yorum yapmayı reddetti. Vodafone, “durumu izlemeye devam edeceğini ve her zaman düzenlemelere uyacağını” söyledi.


Her üç şirket de mobil ve sabit hat ağları için Huawei ekipmanlarını kullandı ve bu 5G çağında da devam etti. Son yıllarda operatörler, telefon görüşmelerini bağlamak için direklere ve çatılara oturan ekipman olan Çinli şirketin radyo erişim ağları (RAN) kitini kullanmak için anlaşmalar imzaladılar.


Ancak yeni tasarı kesinleşmeden önce bile şirketler, müşteri bilgilerinin işlendiği ağın akıllı kısmı olan “çekirdek” de Huawei sistemlerini kullanmaktan uzaklaşmaya başlamıştı.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page