top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıThe Brand Planet

30 ülkeden uzmanlar, 2 mayıs 'Dünya Pazar Araştırmaları Günü' için buluştu

Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) ve 130 ülkeden 35.000 araştırmacının dahil olduğu global bir araştırma topluluğu olan ESOMAR, 2-15 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek “Dünya Pazar Araştırmaları Günü” kutlamalarını pandemi nedeniyle dijital platformlar üzerinden bir dizi etkinlikle kutluyor.

Dünya Pazar Araştırmaları Günü’nün 15 Mayıs tarihine kadar sürecek etkinliklerinin açılış töreni, TÜAD Başkanı ve ThinkNeuro CEO’su Doç. Dr. Yener Girişken, ESOMAR Türkiye Temsilcisi, TÜAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Era Research Kurucu Ortağı Elvan Oktar ve ESOMAR Başkanı Joaquim Bretcha tarafından 2 Mayıs saat 10:00’da 30 ülkeden 73 araştırma profesyonelinin katıldığı online buluşma ile gerçekleştirildi.


İçinde bulunduğumuz süreç araştırma sektörüne olan güveni arttırdı

TÜAD Yönetim Kurulu Başkanı Yener Girişken açılış konuşmasında; “Dünyanın farklı yerlerinde araştırma sektörü için emek veren binlerce insana ait özel bir günün olması gerektiği fikrini 2 yıl önce değerlendirmeye başladıklarını ve bugün 30 farklı ülkeden araştırma profesyonelinin bu buluşmada bir araya gelmesinin tarihi bir an olduğuna inandığını” belirtti.


Araştırmacıların kurumlar içi değer yarattığının altını çizen Girişken, “Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan araştırmacılar olarak bu kriz döneminde araştırmalara olan güvenin daha da artacağına inancım tamdır. Çünkü biz araştırmacılar kurumlara, markalara, şirketlere ‘anlamaya çalışarak’ değer katan bir sistemin parçalarıyız. Amacımız sadece veri toplamak değil ‘değer’ yaratmak. Bu nedenle sistem için stratejik bir önemimiz var. 2 Mayıs da pazarlama araştırmalarının önemini müşterilerimize ve topluma anlatabilmemiz için iyi bir fırsat. Covid-19 salgını hepimiz için büyük bir felaket gibi görünse de bu dönem bize kılavuz edinmemiz gereken en önemli şeyin “bilim” olduğunu gösterdi. Bilim olmadan ileriyi göremeyeceğimizi daha iyi anladık. Pandemi dönemi, bilimsel bir disiplin olan araştırmaların karar verme süreçlerindeki önemi daha iyi anlaşılacak ve sektör olarak bu süreçten daha güçlü bir şekilde çıkacağız” şeklinde konuştu.


Covid-19 sonrası araştırma sektörünün önemi daha iyi anlaşılacak

TÜAD başkanının konuşmasının ardından sözü alan TÜAD Yönetim Kurulu Üyesi ve ESOMAR Türkiye Temsilcisi olan Elvan Oktar; “ESOMAR kongrelerinde karşılaştığım birçok insanı burada görmek ve sizlerle birlikte 2 Mayıs Dünya Pazar Araştırmaları Günü kutlamalarına start vermek çok mutluluk verici. Türkiye’de araştırmacılar olarak çok zor zamanlardan geçiyoruz. Dünyanın birçok yerinde meslektaşlarımızın da aynı sorunla karşı karşıya olduklarını ve yalnız olmadığımızı düşünüyorum. Bu dönemde çok ilginç dinamiklere de şahit oluyoruz. Online toplantılar, online alışverişler her zamankinden daha yoğun. Her sosyo-ekonomik statü grubundan büyük anneler, büyük babalar torunları ile dijital iletişim kurmaya başladı. Araştırmacılar olarak bu dönemin dinamiklerine uyum sağlamak zorundayız. Araştırma yöntemlerimizde online metodolojilere ağırlık vermeliyiz. ESOMAR da yaptığı programlarla birçok araştırma profesyonelini bir araya getirerek bu adaptasyon sürecine destek vermeye çalışıyor.” dedi.


Covid-19’un tüm olumsuzluklarına rağmen ülkemizde ve tüm dünyada derin bir dayanışma ruhunu ortaya çıkardığını belirten Oktar;

“Pandeminin getirdiği ekonomik krizle birlikte TÜAD olarak sektörümüzde ekonomik olarak krizden en fazla etkilenen insan kaynağımız olan anketörlerimiz için bir yardım kampanyası başlattık. Araştırma şirketleri olarak araştırma verenlerimiz ile daha sık bir araya gelerek mevcut problemlere birlikte çözüm üretmeye çalışıyoruz.

Biz de ‘Yeni Normal’i tüm paydaşlarımız ile birlikte deneyimliyoruz ve öğrendiklerimizi birbirimizle paylaşıyoruz. Zor koşullar altında dönemin dinamiklerini anlamaya çalışmak için araştırmalarımıza devam ediyoruz ve müşterilerimize de durumu anlatmaya çalışıyoruz. Covid-19 döneminde araştırma sektörünün değerinin çok daha iyi anlaşılacağına ve bu dönemden daha güçlü bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.


Araştırma sektörü olarak yeni normale ve dijitale hızlıca entegre olmalıyız

Elvan Oktar konuşmasının ardından sözü ESOMAR Başkanı Joaquim Bretcha’ya bıraktı. ESOMAR Başkanı konuşmasına, Türkiye Araştırmacılar Derneği’ne yaptığı mükemmel ev sahipliği için teşekkür ederek ve tüm dünya araştırmacılarının gününü kutlayarak başladı. Bretcha konuşmasında; “Bu buluşmada dünyanın farklı ülkelerinden birçok insan ile araştırmaların önemi üzerine konuşmaktan mutluluk duyuyorum. Bu krizin bize gösterdiği pek çok önemli şey var fakat bence bunlardan en önemlisi “Araştırm


aların Anahtar” olduğu. Böyle bir dönemde dünyada bazı ülkelerde karar alma süreçlerinde ve stratejik planlamalarda araştırmalara hala gereken önemin verilmemesi maalesef çok üzücü. Bu nedenle araştırma sektörü olarak bu dönem birçok insana sesimizi daha fazla duyurmamız gerekiyor. Yener ve Elvan’ın da değindiği gibi araştırma sektörü olarak ‘Yeni Normal’e ve dijital sisteme hızla entegre olmalıyız. ESOMAR olarak biz bu krizde dünyanın farklı yerlerindeki araştırmacılara dijitale entegre olabilmeleri için destek vermeye başladık. Birbirimize yardımcı olmalı ve deneyimlerimizi paylaşarak çözümleri birlikte üretmeliyiz” dedi.

Dünyanın dört bir yanında büyük yankı buldu

Dünya Pazar Araştırmaları Günü kapsamında, belirsizlik dönemlerinde veriye dayalı karar almanın önemi ve toplumda araştırma sektörüne ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla, TÜAD ve ESOMAR iş birliğinde bir dizi etkinlik hayata geçiriliyor.


Bu etkinliklerin en önemlisi, dünyanın farklı ülkelerinde pandemi döneminin dinamiklerine ilişkin yapılmış araştırmaların toplanması ve http://researchchoices.org/covid19/submit platformu üzerinden kamuoyuna açılması oldu. Aynı zamanda ilgili adreste, pandemi dönemine ilişkin makale, yazı ve bloglar da TÜAD ve ESOMAR tarafından paylaşılıyor. Şu ana kadar platformda Covid-19’a ilişkin dünyanın farklı yerlerinde gerçekleştirilmiş 50 araştırma raporu yayınlandı.

“Tweet Relay Challenge” adıyla düzenlenen bir diğer etkinlikte ise araştırmacılar “Dünyaya dair bir içgörünüzü yazın” konsepti ile bir tweet zinciri oluşturdu. Bununla birlikte dünyanın farklı bölgelerindeki araştırmacılar, araştırmaların önemine dair kısa videolar yayınlayarak mesajlarını dünyanın dört bir yanına iletme fırsatı buldu.

Dünya Pazar Araştırmaları Günü hakkında

Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin fikir öncülüğüne hayata geçirilen 2 Mayıs Dünya Pazar Araştırmaları Günü üç yıldır global düzeyde kutlanıyor. Türkiye Araştırmacılar Derneği üyelerinden Diyalog Research, 2 Mayıs’ın araştırmacılar arasında bilinirliğini ölçümlemek amacıyla globalde ve Türkiye’de 214 araştırmacı ile görüşerek bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma çıktılarına göre her 4 araştırmacıdan 3’ü 2 Mayıs Dünya Pazar Araştırmaları Günü’nden haberdar.

0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page