Kullandığımız emojilere bakılırsa 2021 gibi bir yılda bile gülecek çok şeyimiz varmış gibi görünüyor
Pandemi, giydiğimiz kıyafetlerden yediğimiz yiyeceklere ve zamanımızı nasıl harcadığımıza kadar modern yaşamın neredeyse tüm yönlerini etkiledi. Ancak neredeyse değişmeyen bir şey var: gönderdiğimiz emojiler.
Dijital metin standartlarını koruyan Unicode Konsorsiyumu'nun verilerine göre, 2019'da (en son veri yayınladıkları zaman olan) en çok kullanılan 10 emojiden dokuzu bu yıl da ilk 10 arasında yer aldı. Kırmızı kalp emojisi 2. sırayı aldı ve Z kuşağı üyelerinin (yan kısımlar ve dar kotlarla birlikte) havalı olmadığını düşünmesine rağmen sevinç emojisinin gözyaşları 1 numara oldu.
Emojileri yaratan ve inceleyen insanlar için, gülerek ağlayan emoji olarak da bilinen sevinç gözyaşlarının kalıcılığı şaşırtıcı değil.
Dünyanın çevrimiçi nüfusunun %92'si emoji kullanıyor ve bu yıl gülerek ağlayan emoji veya resmi olarak bilindiği şekliyle 'Sevinç Gözyaşları' emojisi, Z kuşağının nefret etmesine rağmen yine en çok kullanılan emoji olarak yenilmedi.
Gülerek ağlayan emojilerin en az 2017'den beri zirvede olduğu ve tüm emoji kullanımının %5'inden fazlasını oluşturuyor. Kırmızı kalp emojisi bu yıl en çok kullanılan ikinci emoji oldu.
Google'da bir emoji araştırmacısı olan Alexander Robertson, New York Times'a verdiği demeçte, "Emoji tamamen Z kuşağına ait bir şey olsaydı, o zaman bu kadar üst sıralarda olduğunu görmezdiniz" dedi.
"Emoji kullanan çok sayıda insan nedeniyle, bir grup bir şeyin yetersiz olduğunu düşünse bile, bu istatistikleri etkilemek için gerçekten büyük bir grup olmaları gerekiyor" diye ekledi.
Dünya çapında kullanılan ilk on emojisi ise şu şekilde:😂 ❤️ 🤣 👍 😭 🙏 😘 🥰 😍 😊.
Küresel bir salgında yaşamasına rağmen, insanlar hiçbir şey olmasa da tutarlı olduklarını kanıtladılar. 3.663 emoji olmasına rağmen ilk 100 emoji %82 oranında kullanılıyor.
Unicode Konsorsiyumu, blogunda paylaştığı bir postta, en iyi 10 emojinin son iki yılda yalnızca bir değişiklik gördüğünü ve 'ikili kalbi' '3 kalpli gülen yüz' emojisiyle değiştirdiğini belirtiyor.
Bu yılın bir diğer önemli emojisi ise 113'ten 25'e yükselen doğum günü pastası emojisi ve 139'dan 48'e çıkan balon oldu.
Yalvaran yüz de 97'den 14'e yükselerek ilk 20'ye girerek popüler gibi görünüyor.
Şaşırtıcı bir şekilde, mikrop ve şırınga emojisi gibi pandemi ile ilgili emojiler ilk 500'e zar zor girdi.
Emoji kullanımı da platforma göre değişebilir. Twitter'dan elde edilen verilere göre bu yıl en çok tweet atılan ikinci emoji sevinç gözyaşları olurken, ağlayan yüz emojisi ilk sırada yer aldı.
Unicode'un emoji alt komitesi başkanı ve Google'da kreatif direktör Jennifer Daniel, Z kuşağının belirli emojilerin havalı olmadığını düşünmesinin mantıklı olduğunu söyledi.
“Doğru ve yanlış bir davranış biçiminin olduğu bir alt kültür duygusu yaratmanın genç deneyiminin” bir parçası.
Ancak tek bir platforma bakmak biraz farklı bir hikaye anlatabilir. Twitter'dan elde edilen verilere göre 2020'de en çok tweet atılan emoji sevinç gözyaşları iken bu yıl yerini ağlayan yüzün almasıyla 2. sıraya düştü. Sevinç gözyaşları, 2020'den 2021'e kadar kullanımda yüzde 23'lük bir düşüş gördü.
Ancak, Unicode'un birden fazla platformu ve uygulamayı kapsayan veri setindeki ilk 10'un geri kalanının çoğunun oldukça tutarlı kalması, mevcut emoji setinin ne kadar esnek olduğunu da gösteriyor.
Kommentare